Forbes: Până când creditul ipotecar ne va despărţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vrei să-ţi cumperi un apartament prin credit, dar banca nu îţi dă banii pentru că ai un salariu prea mic? N-ai decât să te căsătoreşti. Treaba e ca şi rezolvată.

Pasul unu: în septembrie 2009, s-au căsătorit. Pasul doi: la şase luni după ce au spus „da" în faţa Stării Civile, s-au mutat în casă nouă. Soţilor Ana şi Răzvan Roşulescu (26 de ani)  le este evident că pasul doi ar fi fost imposibil fără pasul unu. Dacă nu s-ar fi căsătorit, veniturile fiecăruia, luate separat, ar fi fost insuficiente pentru contractarea unui credit, iar apartamentul de două camere din Dămăroaia - a costat 75.000 de euro -  în care cei doi s-au mutat ar fi rămas un vis frumos. Cei doi de-abia cumulează împreună venitul minim acceptat de bănci - 3.000 de lei, cifră avansată de Anca Bidian, directorul Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite din România. Şi, să nu uităm, salariul mediu era acum două luni mai puţin de jumătate din această sumă.

Exemplul familiei Roşulescu, deloc izolat, reflectă o reorientare atât a bancherilor, cât şi a dezvoltatorilor imobiliari. Şi unii, şi alţii erau forţaţi să „mişte" ceva în condiţiile în care primii nu mai aveau cui să dea credite, iar cei din a doua categorie nu mai aveau cui să vândă case din cauza primilor.

O reorientare - spre familii de tineri - cât se poate de logică: unde-s doi puterea creşte. Iar mai şi aprilie au fost luni în care numărul căsătoriilor a crescut cu 2.200, respectiv 2.800, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

De altfel, numărul certificatelor de căsătorie a devenit un indicator pe care dezvoltatorii imobiliari îl iau în seamă, din ce în ce mai mult. De exemplu, Hai Solomon, proprietarul proiectului Obor Towers din Bucureşti, este unul dintre investitorii pentru care familia a devenit „celula de bază" a pieţei imobiliare. „Poate reuşim să atragem 70 dintre aceste noi familii să cumpere apartamente în ansamblul nostru", spune investitorul israelian Hai Solomon. Până acum, el a reuşit să vândă 55 de apartamente din totalul de 125 ale ansamblului. Majoritatea cumpărătorilor sunt familii tinere, iar 50% dintre acestea au făcut achiziţia prin credit bancar.

În aceeaşi logică se înscrie şi constatarea Gabrielei Nistor, director executiv de retail banking din cadrul Băncii Transilvania. Directoarea spune că 66% din totalul creditelor imobiliare şi ipotecare ale băncii au fost luate de tineri de până în 35 de ani. „Dintre acestea, majoritatea au venit din partea familiilor tinere", adaugă Gabriela Nistor.

De asemenea, şefa brokerului de credite Kiwi Finance lasă de înţeles că virajul spre clienţii-familii este cumva logic, având în vedere că băncile au devenit extrem de exigente în comparaţie cu perioada de dinainte de 2009. Iar indicatorul după care se ghidează managerul este dublarea duratei medii de obţinere a unui credit imobiliar. E adevărat că şi clienţii au devenit, la rândul lor, mai selectivi pentru că au de scanat o ofertă mult mai largă.

Şi nu este deloc exagerat să ne aşteptăm ca numărul căsătoriilor să crească, pe măsură ce criza se va adânci - e mai uşor în doi decât de unul singur. Şi mai ales când ştii că, dacă te căsătoreşti, ai şanse mai multe să-şi cumperi o casă! Dincolo de ironie, cert este că în primele cinci luni ale anului, a scăzut numărul divorţurilor faţă de 2009. De altfel, aceasta este o tendinţă şi în Statele Unite.

Glumind din nou, cauza pentru care divorţurile scad trebuie căutată tot la bancheri şi la dezvoltatorii imobiliari. Forbes a găsit un alt studiu de caz care pare a demonstra teoria. Soţii Mihai şi Oana Vasilescu au cumpărat în 2008, prin credit imobiliar, un apartament vechi în Pantelimon, pentru care au plătit 90.000 de euro.

În acelaşi an au vrut să divorţeze. Lucru care s-a dovedit a nu a fi aşa de sim­­­­plu. Cum niciunul nu dorea să preia integral creditul, au încercat să găsească un cumpărător. Misiune imposibilă pe o piaţă imobiliară care începuse să se prăbuşească.  Mihai și Oana Vasilescu continuă să locuiască împreună (asta în ciuda faptului că vor, în continuare, să divorţeze) pentru că sunt uniţi prin credit. Fiecare plătește jumătate de rată.

Citiţi mai multe despre profilul standard al clientului eligibil pentru credit şi despre scăderea numărului de divorţuri în primele cinci luni ale lui 2010 în numărul 36 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite