FORBES: Topul celor mai mari deficite publice din UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Care sunt ţările din Uniunea Europeană cu cele mai mari deficite publice?

La sfârşitul lui 2009, Irlanda era lideră la deficitul public cu 14,3%, urmată de Grecia cu 13,6% şi Spania cu 11,2%.

Măsurile de austeritate anunţate de Guvernul de la Bucureşti privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25% a pensiilor şi ajutoarelor de şomaj cu câte 15% riscă să ne arunce dintr-o criză economică globală într-una proprie.

Asemănarea dintre Grecia şi România nu stă în datoria publică (mult mai mică în cazul României, de doar 24% din PIB), ci în deficitul bugetar.Adică în modul în care sunt cheltuiţi bani de la buget, în ciuda veniturilor tot mai mici. Şi să nu uităm că o parte din bani sunt împrumutaţi, iar scadenţa se apropie.

Chiar preşedintele Traian Băsescu a recunoscut că numai dobânzile aferente anului în curs se ridică la 1,8 miliarde de euro, dublul următoarei tranşe din împrumutul FMI. Tocmai această discrepanţă dintre cheltuieli şi încasări a împins, anul trecut, deficitul bugetar la 8,3%.

Astfel, România a fost a opta în topul deficitelor publice din Uniunea Europeană şi pe prima poziţie în clasamentul gradului de colectare a veniturilor la buget, cu doar 32% din Produsul Intern Brut.

Citiţi mai multe despre problemele cu care se confruntă moneda unică euro şi modul în care acestea vor afecta România în numărul 31 al revistei Forbes România.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite