Ziarele româneşti taie din zilele de apariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul „Ziua“ este ultima publicaţie care a renunţat la o ediţie de print, după ce alte ziare şi-au suspendat ediţiile de sâmbătă şi de duminică. Mai multe cotidiene au hotărât să renunţe la ediţiile din anumite zile din considerente economice. Ziarul „Ziua“ a luat cea mai ciudată decizie: nu mai publică ediţiile de luni.

Zilele trecut, conducerea ziarului „Ziua“ anunţa că renunţă la ediţiile de luni, cu excepţia zilelor de după alegerile prezidenţiale. O decizie cel puţin ciudată având în vedere că în zilele de luni ziarele au printre cele mai bune vânzări. Contactat de „Adevărul“, Mihai Pâlşu, director general al publicaţiei, a declarat că decizia a fost luată din considerente economice.

A preferat să salveze ediţia de sâmbătă

De ce tocmai luni? „După părerea mea televiziunile în general, au un jurnal bine pus la punct. Duminica este cea mai slabă zi pentru jurnalişti, iar pentru luni nu putem crea un ziar puternic decât dacă venim cu articole generaliste, nicidecum la zi“, a explicat Pâlşu.
Directorul „Ziua“ a mai spus că preferă să păstreze ediţia de sâmbătă pentru că vinerea este o zi mai puternică din punct de vedere al informaţiilor. „Am luat decizia că este mult mai interesant pentru cititorii mei să public ziarul sâmbăta, când am subiecte şi ar fi un ziar care ar avea un conţinut bun, decât lunea când ar fi o zi mai slabă“, a precizat Pâlşu.

„Ziua“, zvonuri că se închide

În prezent, cotidianul apare de marţi până sâmbătă, un caz nemaiîntâlnit până acum în presa românească. În ceea ce priveşte durata acestei decizii, Pâlşu speră ca după această iarnă ziarul să revină la normalitate.

Dar situaţia ziarului „Ziua“ nu este cea mai bună. În industria de media au apărut tot mai multe zvonuri referitoare la închiderea cotidianului. Şeful publicaţiei a respins aceste informaţii spunând că aceste zvonuri circulă de mai bine de doi ani.

Ziarele româneşti au recurs în ultimii ani la tăieri de costuri şi au renunţat astfel să mai publice în zilele slabe în vânzări care sunt de obicei sâmbăta şi duminica. Din cele 13 publicaţii naţionale, doar cinci mai respectă ideea de cotidian, având apariţii şapte zile din şapte: „Adevărul“, „Evenimentul zilei“, „Click!“, „Libertatea“ şi „Gazeta Sporturilor“.

În această vară, „România liberă“ a renunţat la ediţia de sâmbătă. Este o suspendare pe termen limitat, au spus oficialii companiei la vremea respectivă.

Şi ProSport a renunţat să mai publice ziarul duminica, informaţiile de actualitate fiind postate doar pe site. Publicaţia a păstrat totuşi ediţia de sâmbătă.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite