VIDEO Ursus, în căutarea ambiţiei cu reclame scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Ursus, în căutarea ambiţiei cu reclame scumpe
VIDEO Ursus, în căutarea ambiţiei cu reclame scumpe

Marca de bere revine în piaţa de publicitate cu un spot care atrage atenţia prin efecte speciale, buget şi mesaj. Va funcţiona noua reţetă la publicul din România? Specialiştii din publicitate sunt critici atunci când este vorba despre strategia din spatele reclamei spectaculoase de la Ursus.

Un bărbat îmbrăcat la patru ace răsfoieşte o carte într-o bibliotecă în timp ce bea bere Ursus (cam ciudat loc pentru a o savura!). La un moment dat, bărbatul găseşte între paginile cărţii o vedere. „Toţi ar trebui să avem un vis“, spune vocea din off. Bărbatul se ridică şi păşeşte pe unul dintre culoarele grandioase ale bibliotecii, iar în spatele lui, ca o furtună, cărţile încep să zboare.

Bărbatul trece prin mai multe planuri, ce arată, de fapt, lungul drum parcurs de un om în timpul vieţii şi provocările pe care le întâlneşte când vrea să-şi atingă obiectivele. O idee simplă, ilustrată într-un spot spectaculos, cu multe efecte speciale. Acesta este unul dintre cele mai scumpe clipuri produse anul acesta, într-o industrie a comunicării redusă la tăcere şi monotonă. Potrivit adplayers.ro, costurile de producţie ale clipului se ridică la aproximativ 250.000 – 300.000  de euro.

După ce în ultimii ani a vorbit despre succesele românilor (reclamele cu povestea fotografului Andrei Pungovschi şi a cascadorului Valentin Vasilescu), Ursus trece printr-o modificare de strategie şi scoate în evidenţă ideea de ambiţie. De ce pe această idee? „Toate eşecurile româneşti sunt legate de lipsa de ambiţie, iar toate succesele au ca principal ingredient ambiţia. Vedem trofee, dar nimeni nu vorbeşte despre cum s-a ajuns la ele“, explică Robert Tiderle, şeful agenţiei Papaya Advertising şi creatorul acestei campanii.

image

Tiderle crede că mai toate reclamele la berile româneşti sunt o apă şi-un pământ: prieteni, băutură, fotbal. „În acest moment, publicitatea la bere a căzut în această capcană de a vorbi mai mult despre modul de consum decât despre brand“, explică şeful agenţiei Papaya.

O reclamă cu „iz“ internaţional

image

La prima vedere, spotul dă senzaţia că este vorba de o bere străină şi asta şi-au dorit şi creatorii campaniei. „Mai sunt branduri româneşti de succes, dar nu sunt trendy, nu sunt cool şi pălesc cumva în faţa celor internaţionale“, declară Tiderle pentru a justifica strategia din spatele execuţiei. Şeful Papaya este de părere că Ursus, atât prin spot, cât şi prin machetele de presă, are un „comportament de brand internaţional“. Rămâne de văzut care va fi părerea consumatorilor.

După difuzarea clipului, pe internet au apărut o mulţime de comentarii pro şi contra. Unii au remarcat chiar asemănări cu mesajele campaniilor mărcii de whisky, Johnnie Walker. La aceste observaţii, Tiderle răspunde liniştit: „Faptul că lumea găseşte similarităţi între spoturile Johnnie Walker, Adidas, Nike şi cel de la Ursus nu face decât să ne bucure pentru că sunt nişte branduri care au fost construite pe ideea de determinare“.

Ce spun publicitarii 

image

Sorin Predescu, unul dintre creativii care au lucrat la „desenarea“ etichetei Ursus, la începutul anilor ’90, în prezent directorul agenţiei Candiso, este de părere că la nivel execuţional clipul are prea multă simbolistică. „Spotul este frumos, creativ, însă cu asumarea riscului de a nu mai rezona cu toţi consumatorii. Cu cât urci vizual mai sus, eşti mai aspiraţional, dar şi mai neînţeles“, explică şeful Candiso.

Sorin Predescu subliniază că reclama Ursus merge pe o reţetă creativă ideală pentru anumite mărci, dar care poate să plaseze „«Regele berii» într-un univers idealist şi izolat“. La rândul său, Tra­ian Nuţă, şeful agenţiei Cupid Consultancy, este categoric: „Nivelul ideii de creaţie este mediocru, iar execuţia abundă de metafore vizuale. Nu s-a căutat un unghi proaspăt care să pună în valoare ideea ambiţiei personale şi, astfel, să convingă emoţional într-o manieră relevantă privitorul“.

"Ambiţia"



"O noua atitudine pentru echipa naţională"



"Fotograful"



"Cascadorul"

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite