VIDEO Twitter, noul reporter al lumii / Sondaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revoltele recente din Republica Moldova şi din Iran au scos la iveală adevărata putere a informaţiei transmise în timp real. Site-ul Twitter, care iniţial a fost creat pentru a împărtăşi păreri, linkuri, descoperiri şi orice ar încăpea în 140 de caractere, a demonstrat în ultimele luni că utilitatea sa este infinit mai mare atunci când este folosit în momente de criză.

În ceea ce priveşte evenimentele recente de la Teheran, mediul online a fost mult mai activ decât serviciile de comunicare tradiţionale. Unul dintre motive este puterea evident limitată a autorităţilor asupra mediului online care a ajutat protestatarii sa comunice in timpul manifestaţiilor.

Iranienii care au contestat rezultatele scrutinului prezidenţial au recurs la Twitter pentru a chema la rezistenţă şi a difuza informaţii asupra ciocnirilor de pe străzi.

Chiar şi Secretarul de stat Hillary Clinton a susţinut public eforturile americane de a asigura continuitatea serviciului de socializare Twitter pe perioada protestelor din Iran, în ciuda acuzatiilor Teheranului privind amestecul SUA in problemele statului.

Clinton a declarat ca site-ul Twitter a fost esenţial pentru protestele iranienilor, care le-a permis, mai ales celor tineri, să păstreze legătura.

Puterea comunicării online pe site-uri de microblogging ca Twitter a fost demonstrată cu adevărat atunci când prezentarea evenimentelor de la Teheran de către postul de televiziune CNN a fost criticată vehement în mediul online.

Utilizatorii Twitter anunţă "CNNfail"

Pentru a-şi manifesta frustrările în ceea ce priveşte prezentarea evenimentelor de către CNN, mii de utilizatori ai platformei Twitter au protestat sub eticheta "CNNfail", timp în care CNN difuza în reluare o emisiune cu Larry King.

"Noi împărtăşim aşteptările oamenilor de la CNN şi am oferit mult mai multe informaţii despre alegerile din Iran şi despre evenimentele ce au urmat decât alte posturi de televiziune"
, spun oficialii CNN.

Evenimentele de la Teheran, transmise prin Tweeter





Astfel, telefoanele mobile şi reţelele de internet, precum Facebook şi Twitter, au început să joace un rol important în lupta împotriva dictaturilor şi a regimurilor opresive.

Acelaşi fenomen de solidarizare, susţinere şi informare reciprocă s-a petrecut şi în cazul revoltelor din Republica Moldova care, ca şi în Iran protestau împotriva rezultatlor alegerilor, despre care manifestanţii susţineau că au fost fraudate.

La acea vreme, pentru oricine ar fi avut cont pe Twitter, informaţiile primite direct de la faţa locului, din mijlocul evenimentelor, ar fi ajuns mult mai repede decât cele transmise de televiziuni.



Ce este Twitter?


Twitter este un site fondat în 2006 care permite utilizatorilor scrierea de mesaje de maxim 140 caractere. Este descris ca fiind SMS-ul internetului.

Twitter provine din termenul britanic "tweet" (ciripit, flecăreală) şi este o platformă de micro-blogging care le permite utilizatorilor să posteze mesaje de cel mult 140 de caractere. Iniţial, serviciul a fost creat cu scopul de a răspunde unor întrebări simple, de genul "Ce faceţi în acest moment?", dar, puţin câte puţin, Twitter a devenit mai mult decât atât, transformându-se într-o comunitate virtuală, în care utilizatorii fac schimb de informaţii, de fotografii sau leagă relaţii de prietenie.

"Asistăm la ceva mult mai important decât orice ne-am putea imagina"


Creat de Jack Dorsey, Biz Stone şi Evan Williams, site-ul, care de ceva vreme câştigă milioane de utilizatori lunar, a primit 32,1 milioane de vizite în aprilie.

Fred Wilson, a cărui societate Union Square Venturesc investeşte în Twitter, crede că site-ul are un viitor strălucit şi rentabil. "Dacă priviţi puterea de care dispune Google şi motivele care fac acum din Google regele internetului, este că Google atrage un trafic pe internet mai mare decât oricine altcineva", a explicat el.

Jeff Pulver, care a organizat conferinţa, a spus că este prea devreme pentru a spune exact spre ce se îndreaptă Twitter, dar, a adăugat el "asistăm la ceva mult mai important decât orice ne-am putea imagina".

image

Citeşte şi Twitter şi mess - intră online cu „Adevărul”

Un utilizator obişnuit de Twitter postează destul de rar mesaje pe contul său 90% dintre tweeturi (mesaje) sunt generate de primii 10% dintre cei mai activi utilizatori de microblogging Mai multe femei (55%) decât bărbaţi (45%) au cont pe Twitter Un bărbat are o deschidere de două ori mai mare de a urmări pe Twitter o persoană de acelaşi sex decât o femeie Bărbaţii îşi fac mai multe relaţii prin Twitter, în timp ce femeile sunt mai restrictive din punctul asta de vedere Totuşi. o femeie va urmări cu mai mult interes un bărbat pe twitter decât viceversa 85% dinter utilizatorii Twitter urmăresc prieteni în vreme ce 54% urmăresc celebrităţi 29% dintre utilizatori sunt conectaţi pe Twitter şi cu alţi membri ai familiei Şi tot 29% dinter utilizatori urmăresc diferite companii prin Twitter




Twitter, fenomenul anului



Peste 10.000 de site-uri web din 60 de tari au candidat anul acesta în cadrul celor 67 de categorii ale  Webby Awards 2009.

Daca nu Twitter, atunci cine îşi putea adjudeca prestigiosul  Webby Award 2009, la categoria "Fenomenul anului"?

Înfiintata in 2006, platforma de microblogging numără deja peste 6 milioane de utilizatori şi poate fi considerată cu adevarat “pe val”, menţinându-şi trendul ascendent.

Cu toate acestea, un studiu recent arată că un procent de 60% dintre utilizatori se plictiseste de “twitterit” dupa doar cateva saptamani de la inregistrare.

Cifrele arată că, în ciuda creşterii numărului de utilizatori Twitter, în ultimul an o creştere de peste 100 % in SUA în luna martie, rata de fidelitate este de doar 40 %.


Şi ca orice succes, Twitter-ul este un site controversat. Iată şi o parodie realizată la adresa microbloggingului



Cine foloseşte Twitter?

După cum era de aşteptat, utilizatorii de Twitter sunt persoane tinere care utilizează internetul aproape zilnic. Surpriza apare atunci când vine vorba de persoanele care au de la 45 de ani în sus şi care cresc considerabil numărul utilizatorilor de microblogging. Potrivit studiilor, vârsta utilizatorilor de servicii de tipul microblogging este ceva mai mare decât a celor care utilizează alte reţele de socializare.




Twitter şi presa

Cum Twitter este promovat drept un serviciu care poate (şi chiar este indicat) să fie folosit de pe telefonul mobil, nu este o surpriză că cei mai mulţi utilizatori ai săi îşi folosesc mobilele pentru a se conecta la internet şi pentru a trimite mesaje online mult mai frecvent decât restul populaţiei. De fapt, utilizatorii Twitter au tendinţa de a se informa aproape exclusiv de pe internet . Astfel, un utilizator de Twitter va alege mai degrabă să citească un ziar online decât în ediţia print.




Acest articol este în curs de actualizare

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite