VIDEO Cum ajunge o reclamă în Cartea Recordurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai urmărit spot de pe internet a atras 45 de milioane de vizualizări în doar câteva luni. Cui i se datorează succesul?. Creativii din publicitatea românească sunt de părere că succesul spotului „Bebeluşii“ (Evian) se datorează mai ales unui clişeu des utilizat: copiii.

Un spot online pentru marca de apă minerală Evian a intrat în Cartea Recordurilor după ce a devenit cea mai vizionată reclamă de pe internet.

În câteva luni de la lansare, clipul a adunat peste 45 de milioane de accesări. În spotul de 60 de secunde, mai mulţi bebeluşi ce poartă role fac tot felul de acrobaţii complicate. Clipul este plin de efecte speciale.

Ce a putut să-i atragă pe oameni să vizualizeze spotul de peste 45 de milioane de ori şi să transforme clipul într-un fenomen mondial? Nu trebuie uitat că este vorba doar  de un clip în care nişte bebeluşi dansează.

Contactaţi de „Adevărul“, oamenii de creaţie din România au spus că succesul clipului este o întâmplare care are la bază o reţetă foarte utilizată: copiii. Nu este vorba de o reclamă în spatele căreia să fie o strategie minuţios pusă la punct, ci de un altfel de publicitate, numită pompos „advertainment“.

Mai pe româneşte, o combinaţie între publicitate şi divertisment, care puse în „cantităţi“ potrivite pot duce la un succes demn de... Cartea Recordurilor. Nimeni nu cunoaşte reţeta. De cele mai multe ori este o întâmplare.

„Spotul acesta livrează divertisment. Te uiţi la el ca la o comedie bună“, spune Răzvan Mătăşel, om de strategie şi Managing Partner la agenţia Arsenoaiei&Mătăşel.

O reinterpretare a clişeului

Sorin Psatta, Integrated Communication Director în cadrul grupului BBDO, e de părere de asemenea că reclama are la bază un clişeu cunoscut.

„Reţeta e de multă vreme ironizată în publicitate: dacă nu ştii ce să spui într-o reclamă, pune nişte bebeluşi (cu variante: femei dezbrăcate ori animale mici), care vor înduioşa/amuza privitorii şi-i vor face, la modul ideal, să cumpere ori măcar să recomande produsul tău“, explică Psatta.

image

La rândul său, Mătăşel este de părere că deşi au recurs la acest clişeu, creatorii campaniei au reuşit o abordare neconvenţională. „Deşi este foarte abuzată această reţetă, dacă reuşeşti să o reinterpretezi şi să o faci nonclişeu, poate prinde în continuare“, declară Răzvan Mătăşel.

Cornel Gologan, director de creaţie Headvertising, spune că nu se poate determina cu exactitate ce a determinat creşterea vizualizărilor acestui spot.

„Copiii ajută clar. Şi muzica ajută. Şi mai pot bănui că spotul a mers bine şi la publicul ocazional, nu doar la fanaticii de YouTube“, declară Gologan. În plus, el crede că şi „răspândirea tehnologiei“ (cum ar fi telefoanele cu acces la internet) a contribuit la succesul clipului.

Directorul de creaţie al Headvertising îşi aminteşte şi de clipul care în anii ’90 a avut un succes incredibil: „C’est dur, dur, d’être bébé“. „Mi se pare că datorită aceleiaşi doze de succes inexplicabil, melodia aceasta este strămoşul viralelor cu copii“, conchide Gologan.

image

Spotul «Bebeluşii» livrează divertisment. Te uiţi la el ca la o comedie bună.

image


Răzvan Mătăşel
Managing Partner
Arsenoaiei & Mătăşel








Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite