VIDEO Reclamele care fac mult scandal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Reclamele care fac mult scandal
VIDEO Reclamele care fac mult scandal

Zeci de spoturi şi de printuri au fost respinse pe motiv că sunt revoltătoare. Rumoarea creată în jurul campaniilor exagerate nu face decât să aducă şi mai multă notorietate brandurilor. În România, reclamele de acest gen sunt mai rare.  

O tânără din Danemarca apare într-un material video pe internet având în braţe un copil şi povestind că este în căutarea tatălui fiului ei pe care îl cheamă August. „Ne-am cunoscut într-o noapte şi am decis să bem ceva şi... este destul de jenant, dar cam atât îmi mai aduc aminte“, spune ea. Nu este o glumă proastă, ci aşa sună spotul de promovare al Danemarcei.

Reclama de tip testimonial a fost comandată de agenţia naţională de turism din Danemarca, VisitDenmark. Clipul de trei minute încearcă să evidenţieze probabil spiritul ludic al ţării. Din păcate, nici măcar ministrul danez al Economiei nu s-a amuzat la vederea lui. „Nu reprezintă o imagine prea inspirată a ţării“, a declarat oficialul, citat de BBC News.

Spotul, aspru criticat pentru că promovează sexul neprotejat cu străinii, a fost scos imediat de pe YouTube. Însă, în era internetului, nimic nu mai poate fi cu adevărat cenzurat. Astfel, spotul a fost preluat de mai multe bloguri şi publicaţii online. Prin urmare, oricât de imoral ar fi, clipul nu a făcut decât să atragă şi mai mult atenţia asupra ţării. Nu a trecut nicio săptămână şi în jurul reclamei au fost create o mulţime de parodii. Una dintre ele prezintă un bărbat care o caută pe mama copilului său. 

Revistele şi televiziunile îşi refuză clienţii

Reclama de promovare a Danemarcei nu este singura interzisă. De-a lungul timpului, o mulţime de clipuri au ajuns să fie respinse sau scoase de la difuzare din cauza caracterului lor scandalos. În România însă, campaniile controversate sunt mai rar întâlnite deoarece clienţilor le place să „joace“ precaut.

Un exemplu autohton recent este reclama „Headless“ pentru pufuleţii Gusto. Deşi a fost mutat de Consiliul Naţional al Au­diovizualului după ora 22.00, spotul a rămas bine întipărit în memoria publicului, faţă de reclamele anoste la detergenţi sau la bănci.

Un alt exemplu interesant este un clip de promovare al unui site din Statele Unite care vinde domenii pentru internet. În spot apare o tânără îmbrăcată sumar, care cere permisiunea comisiei de cenzură să joace într-o reclamă.

Clipul a fost difuzat o singură dată în pauza publicitară a campionatului de fotbal american. Deşi era programat să apară şi în următorul calup, spotul a fost suspendat de conducerea postului TV Fox, la cererea oficialilor Ligii Naţionale de Fotbal (NFL) pe motiv că era „nepotrivit“.

image

Mai multe reviste au refuzat să publice acest print pentru că era indecent

La americani au existat dese situaţii în care televiziunile sau reprezentanţi ai publicaţiilor au refuzat să difuzeze o reclamă pentru că era scandaloasă. Un exemplu este printul pentru o marcă americană de jeanşi, care ar fi trebuit să apară pe un panou în Times Square şi în mai multe reviste, dar a fost respins pe motiv că actorii de pe afiş îşi ţineau mâinile în zone intime. Alte reclame nici nu au mai apucat să vadă „lumina tiparului“, că au fost respinse de către client.

O reclamă realizată în Chile pentru bateriile Energizer nu a fost acceptată de către companie pentru că era prea morbidă. În imagine apare un tânăr care a murit electrocutat în cadă din cauza aparatului radio alimentat cu baterii. Mesajul campaniei era că bateriile sunt la fel de puternice cum este curentul electric.





Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite