VIDEO Teheran: Twitter, mai puternic decât CNN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ceea ce priveşte transmiterea informaţiilor despre evenimentele de la Teheran, mediul online este mult mai activ decât serviciile de comunicare tradiţionale. Unul dintre motive este puterea limitată a autorităţilor asupra mediului online.

Pe de altă parte, Guvernul iranian încearcă să întrerupă serviciile de comunicare tradiţională, lucru care a determinat luarea în considerare a blogurilor şi a reţelelor de socializare online de către milioane de peroane pentru ultimele ştire legate de eveniment, scrie The Washington Post.

Protestele din Iran, necenzurate

Pentru fotografii şi filmuleţe, iranienii folosesc PicFog, unde pot fi găsite imagini needitate, unele dintre ele pot conţine elemente de manipulare nedifuzate de site-urile de ştiri tradiţionale. Teheran 24 este un blog de fotografii deţinut de Amir Sadeghi, iar ultimele articole de pe blog se concentrează asupra protestelor de la Teheran.

Platformele Flickr şi YouTube sunt de asemenea folosite pentru postarea fotografiilor şi filmuleţelor cu evenimentele din capitala iraniană.

Printre cele mai populare topicuri de pe Twitter, privitoare la alegerile, din Iran sunt #iranelection, #mousavi şi  #Tehran. Twitter este folosit şi pentru schimburile de informaţii pentru organizarea protestelor, utilizatorii distribuind informaţii atât în engleză, cât şi în farsi, notează The Washington Post.



Imagini needitate, postate pe YouTube

Teheranul prin prisma presei internaţionale

Presa internaţională a anunţat că există probleme în ceea ce priveşte corespondenţii aflaţi în Iran. Doi jurnalişti belgieni au fost arestaţi duminică pentru scurtă vreme. Potrivit agenţiei BETA, ei au fost reţinuţi o oră şi apoi eliberaţi cu ordinul de a nu face fotografii şi a nu filma.

Prezentarea evenimentelor de la Teheran de către postul de televiziune CNN a fost criticată vehement în mediul online, notează The New York Times. Criticate pentru acoperirea limitată a evenimentelor au fost şi posturile de televiziune Fox News şi MSNBC.

Pentru a-şi manifesta frustrările în ceea ce priveşte prezentarea evenimentelor de către CNN, mii de utilizatori ai platformei Twitter au protestat sub eticheta "CNNfail", timp în care CNN difuza în reluare o emisiune cu Larry King.

"Noi împărtăşim aşteptările oamenilor de la CNN şi am oferit mult mai multe informaţii despre alegerile din Iran şi despre evenimentele ce au urmat decât alte posturi de televiziune", spun oficialii CNN.

Pe de altă parte, prezentarea evenimentelor de la Teheran de către presa internaţională nu este o treaba uşoară, mulţii dintre corespondenţii din Iran confruntându-se cu probleme.

John Simpson, corespondentul BBC la Teheran şi un cameraman au fost arestaţi pentru scurt timp pentru că au filmat protestatarii. Jim Sciutto, corespondent ABC News susţine i-a fost fonfiscată camera de către poliţie. Acesta a scris pe Twitter: "am fotografian protestatarii şi violenţele poliţiei cu telefoanele mobile".

Presa internaţională, împiedicată să relateze evemimentele

    * Două posturi de televiziune publice germane, ARD şi ZDF, au anunţat că jurnaliştii lor au fost împiedicaţi să relateze despre protestele ce au urmat alegerilor prezidenţiale.

    * BBC a vorbit despre bruieri "provenind din Iran" care îi afectează emisiile în Orientul Mijlociu şi Europa.

    * Televiziunea olandeză Nederland 2 a anunţat că doi dintre jurnaliştii eu au fost arestaţi şi somaţi să părăsească Iranul. "Au fost ţinuţi cu faţa la un zid şi le-au fost confiscate casetele. Le-a fost retras permisul de filmare şi au fost somaţi să părăsească ţara imediat", a anunţat televiziunea.

    * Doi jurnalişti belgieni au fost arestaţi duminică pentru scurtă vreme. Potrivit agenţiei BETA, ei au fost reţinuţi o oră şi apoi eliberaţi cu ordinul de a nu face fotografii şi a nu filma.

    * Biroului din Teheran al Al-Arabiya a fost închis temporar.

    * Corespondentul televiziunii publice spaniole TVE a anunţat sâmbătă că poliţia a confiscat o casetă cu imagini de la manifestaţii. Guvernul iranian a somat o echipă de jurnalişti. "Suntem martori stânjenitori, vor să elimine orice fel de prezenţă a presei străine, ieri seară străzile erau total ocupate de forţele de securitate", a spus o jurnalistă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite