Preşedintele TVR, mut şi surd la cazul „Dragnea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele TVR, mut  şi surd la cazul „Dragnea“
Preşedintele TVR, mut şi surd la cazul „Dragnea“

Alexandru Sassu dă dovadă de indiferenţă faţă de abaterile grave din interiorul SRTv. Şeful TVR nu a luat nicio măsură disciplinară în cazul senatorului PSD invitat la o emisiune a TVR chiar înaintea alegerilor europarlamentare.

Au trecut trei săptămâni de când Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a catalogat drept greşită decizia editorială de a-l invita pe senatorul PSD Liviu Dragnea într-o emisiune chiar cu o zi înaintea alegerilor europarlamentare.

Şi totuşi, preşedintele Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Alexandru Sassu, pare să „bage gunoiul sub preş“. Acesta nu a dispus nicio măsură disciplinară care să o vizeze pe Mădălina Rădulescu, director interimar al Direcţiei Ştiri din cadrul TVR, care l-a invitat pe Liviu Dragnea în emisiunea „Tema zilei“.

Comisia de Etică a atras atenţia şi asupra ameninţărilor aduse de Mădălina Rădulescu celor două angajate, Doina Georgescu şi Adriana Gulea, care au refuzat să-şi pună numele pe genericul emisiunii la care a fost invitat Dragnea. În plus, lipsa de reacţie a lui Sassu ridică multe semne de întrebare, mai ales că nu este pentru prima dată când şeful interimar al Ştirilor recurge la intimidarea angajaţilor.

„Un incident asemănător s-a petrecut în luna martie 2008, dar concluziile formulate atunci de Comisia de Etică şi Arbitraj au fost ignorate atât de jurnalistă, cât şi de conducerea SRTv“, se arată în raport. Contactat de „Adevărul“ în repetate rânduri pe parcursul a două săptămâni, atât direct, cât şi prin biroul de presă, Alexandru Sassu a rămas „mut“ la întrebările noastre.

Comisia de Etică, fără putere

Horia Gruşcă, preşedintele Comisiei de Etică şi Arbitraj, a declarat pentru „Adevărul“ că rolul acestei comisii este consultativ şi instituţia nu poate da sancţiuni în cazurile pe care le discută. „În funcţie de gravitatea cazului, aceste concluzii sunt înaintate şi Consiliului de Administraţie, lucru pe care l-am şi făcut“, a declarat Gruşcă.

Trist este că, potrivit lui Gruşcă, în ultimii trei ani, niciunul dintre cazurile discutate de Comisia de Etică nu a fost luat în seamă de către conducerea postului public, deşi membrii Comisiei sunt reprezentanţi ai angajaţilor SRTv. La rândul său, directorul departamentului Emisiuni Informative şi Sport, Rodica Culcer, spune că nu are atribuţii pentru a dispune o măsură disciplinară.

„Alexandru Sassu ar trebui să ceară juridic, în baza acestei decizii a Comisiei de Etică, să se facă ceva. Nu s-a făcut nimic până acum. De ce? Aceasta este o întrebare la care ar trebui să răspundă domnul Sassu“, a afirmat Culcer.

„Din punctul meu de vedere, cred că ar trebui luate măsuri disciplinare, dar aştept să vedem care este decizia conducerii“, a mai completat şeful departamentului Emisiuni Informative şi Sport.

Mădălina Rădulescu se apără

Contactată de ziarul „Adevărul“, Mădălina Rădulescu a comentat astfel decizia Comisiei de Etică: „Ce fel de Comisie de Etică este aceea care îi permite unuia dintre membrii săi să se pronunţe înainte de concluziile finale?“ Şi totuşi, şeful interimar al direcţiei ştiri nu a contestat decizia în faţa Comisiei de Etică şi Arbitraj.

Un alt semn al „muţeniei“ preşedintelui TVR este legat de apelul lansat în urmă cu mai bine de o lună de către 22 de angajaţi care solicitau încetarea mandatului Mădălinei Rădulescu, al cărei interimat durează de un an şi zece luni, şi organizarea concursului pentru ocuparea acestei funcţii. Deşi regulamentul televiziunii spune că preşedintele SRTv ar trebui să dea un răspuns acestei solicitări în maximum 30 de zile, la mai bine de o lună de la depunerea apelului, Sassu nu dă niciun semn angajaţilor săi. 

image
image

Pot lansa oricând şi oricui o invitaţie la «Tema zilei», pentru că acest lucru intră în atribuţiile mele. Nu am încălcat niciun cod şi nicio lege.

image


Mădălina Rădulescu
director interimar Direcţia Ştiri

Concluziile raportului Dragnea

„[...]decizia editorială a Mădălinei Rădulescu de a invita reprezentantul unui singur partid la o dezbatere care-şi propunea să trateze «fricţiunile din coaliţie» a creat premisele pentru nominalizarea de către dl Liviu Dragnea, într-un context critic, a unor miniştri din PD-L, fără posibilitatea unei replici din partea partenerilor de guvernare“.

„Faptul că Preşedintele-Director General al SRTV, dl Alexandru Sassu, a comunicat încă de joi (n.r. – 6 iunie) conducerii Departamentului Sport anularea subiectului iniţial al «Temei zilei» pune sub semnul întrebării sinceritatea declaraţiilor din presă ale Mădălinei Rădulescu, potrivit cărora ar fi luat decizia schimbării temei emisiunii fără consultarea conducerii TVR“.

„ameninţările formulate de doamna Rădulescu la adresa celor două jurnaliste din subordine reprezintă o formă de presiune [...]“.

„Comisia de Etică şi Arbitraj constată că nu este prima dată când directorul interimar al Ştirilor recurge la intimidarea subordonaţilor. Un incident asemănător s-a petrecut în luna martie 2008, dar concluziile formulate atunci de CEA au fost ignorate atât de ziaristă, cât şi de conducerea SRTv“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite