TVR investeşte masiv în Champions League

0
Publicat:
Ultima actualizare:
TVR investeşte masiv în Champions League
TVR investeşte masiv în Champions League

Odată cu achiziţia drepturilor pentru Liga Campionilor, postul public a trebuit să cheltuiască suplimentar pentru a se încadra în standardele dictate de UEFA. Difuzarea în sistem High Definition, închirierea unui car HD, precum şi realizarea unui număr de emisiuni de dezbatere sunt cerinţele impuse de organizatorul competiţiei sportive.

Meciurile din Champions League vor fi văzute, pentru următorii trei ani, la posturile TVR 1 şi TVR HD. Începând din acest sezon, UEFA are pretenţia, printre altele, ca meciurile din Champions League să fie transmise în format HD. „Totul vine de la organizaţie şi suntem obligaţi să respectăm aceste standarde“, a declarat Ionel Stoica, realizator şi manager de logistică UEFA Champions League din partea postului public.

Acest lucru a presupus o serie de investiţii suplimentare, pe care conducerea TVR a ţinut să o păstreze secretă, pe motiv că partenerii de afaceri ţin la confidenţialitatea cifrelor. Una dintre investiţii, de „câteva zeci de mii de euro“, este pentru închirierea unui car High Definition cu 15 camere. Asta în condiţiile în care, la un meci difuzat în variantă „standard definition“ sunt folosite cinci camere, rareori 12.

Formatul HD înseamnă o dublare a rezoluţiei, o calitate superioară a imaginii şi o evidenţiere de cel puţin trei ori mai ridicată a detaliilor. În ciuda acestei investiţii impuse de UEFA, foarte puţini vor fi românii care vor reuşi să vadă meciurile în variantă HD. Potrivit reprezentanţilor televiziunii publice, există două modalităţi pentru a putea urmări acest tip de program.

Pentru a putea vedea meciurile HD, telespectatorii din Bucureşti şi din Sibiu au nevoie de televizoare noi cu receptor mp4 şi cablu digital, iar, cei din restul ţării ar trebui să-şi cumpere antene prin satelit. Trebuie precizat că meciurile vor putea fi văzute şi în variantă standard pe TVR1.

În cadrul proiectului, vor lucra aproximativ 100 de angajaţi: operatori, regizori şi personal artistic din TVR.  În schimb, personalul tehnic, care se va ocupa de carul HD, va fi asigurat de către compania germană care s-a ocupat de închiriere.

Echipă de şase comentatori

Pe lângă carul performant, TVR a achiziţionat şi un program pentru realizarea de imagini grafice interactive pentru analiza meciurilor. Per total, şefii din TVR spun că este vorba de o investiţie de câteva zeci de milioane de euro, fără a preciza suma exactă.

Meciurile pot fi văzute şi pe site, dar şi prin platformele de telefonie mobilă. Printre realizatorii programelor se numără Ionel Stoica, Andi Vilara şi Tudor Furdui. De asemenea, din echipa de şase comentatori fac parte Narcis Şelaru, Dragoş Bocanaciu, Marian Olaianos şi Mihnea Ionescu.

Competiţia Liga Campionilor la TVR, în cifre

-34 de meciuri va difuza postul public în sezonul 2009 – 2010 din Champions League (primele opţiuni, printre care se numără şi meciurile Unirii Urziceni). Partidele însumează 50 de ore de transmisii în direct.

-Patru festivităţi de tragere la sorţi.

-32 de rezumate ale partidelor disputate şi 32 de ediţii ale emisiunii „Magazin Sportiv“.

-Peste 100 de ore de producţii proprii dedicate acestei competiţii.

-Aproximativ 100 de angajaţi ai postului public vor fi implicaţi în transmisiuni.

-Un car de înaltă definiţie va sta cu cele 15 obiective pe fiecare mişcare a jucătorilor.

-Şase comentatori vor discuta partidele din Liga Campionilor.

-Primul meci va fi difuzat pe 15 septembrie, iar pe 16 Sevillia-Unirea Urziceni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite