Postul Realitatea TV scoate becalismul de pe ecran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Toader
Sergiu Toader

Potrivit unei directive interne, personalităţi precum Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor şi Lavinia Şandru nu vor mai fi văzuţi la postul patronat de Sorin Ovidiu Vîntu. Sergiu Toader, Project Manager al trustului Realitatea-Caţavencu, a trimis un e-mail angajaţilor Realitatea TV prin care le prezenta o listă cu oamenii „interzişi pe post“.

Citiţi şi:


Decizia lui Toader, de-a scoate de pe post anumite personaje „gălăgioase“ ale căror apariţii erau fără substanţă, reprezintă o noutate pentru presa românească. Până acum, niciun trust media nu şi-a asumat o asemenea listă de „persona non grata“.

Potrivit informaţiilor publicate pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan, nume precum Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu şi Lavinia Şandru nu vor mai apărea în emisiunile Realitatea TV şi nici în transmisiunile în direct. Prin acest demers, Sergiu Toader încearcă să scape de ieşirile necontrolate ale acestor persoane „pitoreşti“. 

Deşi a evitat să recunoască lista, Toader a declarat pentru blogul lui Tolontan: „o televiziune este datoare să-şi apere propriul sistem de valori, de organizare şi publicul“.

„Trebuie să facem asta în Balcani, unde «plastic people au invadat TV-ul“, a mai spus şeful de la Realitatea. În e-mailul trimis angajaţilor, Sergiu Toader a precizat că interdicţia poate fi ridicată în cazul în care personalităţile în cauză îşi schimbă în bine comportamentul.

Personaje „inventate“ de televiziuni

Lista lui Toader include şi „personaje pozitive“ care pot apărea mai des în emisiuni: Dan Puric, Mircea Diaconu, Cătălin Porumboiu şi Cristian Mungiu, dar şi politologi, sociologi, academicieni şi „intelectuali tineri“.

Iniţiativa de „a curăţa“ televiziunea de scandalagii este lăudabilă, dar nu trebuie uitat că şi Realitatea TV a contribuit la mediatizarea acestora. Practic, asemenea personaje gălăgioase, care fac circ în direct, au fost „inventate“ de televiziuni pentru a atrage audienţă.

Exces

Ultima monitorizare realizată de CNA asupra pluralismului politic la TV arată că, în perioada 8 iunie – 7 iulie a acestui an, Realitatea TV a difuzat 10 intervenţii în direct cu Becali în emisiunile de ştiri, acesta fiind „surclasat“ doar de premierul Emil Boc (18 intervenţii) şi de preşedintele Traian Băsescu (16).

„Zgomotoşii“ aduc amenzi

Personaje ca Becali, Vadim Tudor sau Lavinia Şandru, recunoscute pentru declaraţiile lor de multe ori scandaloase, aduc posturilor TV audienţă, dar şi multe amenzi de la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Spre exemplu, în februarie 2009, Realitatea TV a primit o amendă de 5.000 de lei de la CNA pentru o ediţie a emisiunii „Realitatea te priveşte“ în care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor.

Şi BBC e atent la invitaţii săi

Potrivit CNA, discursul lui Vadim Tudor a reprezentat un „act de acuzare la adresa instituţiilor statului, fiind formulate acuzaţii grave de natură penală şi morală, nedovedite, pe fondul folosirii unui limbaj injurios“. Membrii Consiliului au considerat, potrivit deciziei de sancţionare, că moderatoarea emisiunii, Andreea Creţulescu, „a adoptat o conduită care a permis şi a încurajat, pe alocuri, atitudinea dlui Vadim Tudor“.

 „E evident că televiziunile au operat multă vreme cu criterii legate de rating. Politicianul care face rating, fiind mai glumeţ sau mai zgomotos, apărea la TV. Un politician care nu atrage acest gen de interes nu apare“, consideră Christian Mititelu, membru CNA.

Ca fost director al redacţiei române a BBC, Mititelu spune că şi la postul public britanic erau evitaţi cei „care puteau face declaraţii extremiste“. Totuşi, reprezentantul CNA atrage atenţia asupra faptului că, în cazul în care unii dintre cei de pe „lista interzişilor“ ar candida la prezidenţiale, cum ar fi Vadim sau Becali, postul TV ar fi obligat să le acorde timp de antenă gratuit şi egal cu al celorlalţi candidaţi.

Unii dintre cei numiţi pe lista „neagră“ a lui Toader sunt personalităţi publice supraexpuse în mod nejustificat la posturile TV. Ultima monitorizare a CNA referitoare la pluralismul politic arată că George Becali a fost, în perioada 8 iunie – 7 iulie a acestui an, cea mai mediatizată personalitate politică în emisiunile de ştiri şi de dezbatere de la posturile TV, având 202 inserţii TV. În aceeaşi perioadă, Traian Băsescu (105 inserţii) şi Emil Boc (80) au fost mai puţin vizibili.

image

Corneliu Vadim Tudor

– europarlamentar.

Personajul este arhicunoscut pentru temperamentul lui coleric. A adus în multe emisiuni acuzaţii extrem de grave la adresa persoanelor publice fără să le poată dovedi. 

image

Gigi Becali

– europarlamentar.


Caută motiv de scandal la orice intervenţie. Aproape la fiecare apariţie TV îşi calomniază interlocutorii şi adresează injurii. Au existat cazuri în care a trecut de la violenţa verbală la cea fizică.

image

Aurelian Pavelescu

– avocat.

Face declaraţii provocatoare, caută în permanenţă scandalul şi polemica. Este un personaj lipsit de credibilitate din cauza traseismului politic şi a discursului inconsistent.

image

Lavia Şandru

– preşedinte PIN.


Era omniprezentă în emisiunile Realităţii TV, unde îşi dădea cu părerea despre orice subiect aflat în dezbatere, de la Justiţie la Economie, fără să fie o autoritate în vreun domeniu.

image

Marius Marinescu

– senator.

Foloseşte adesea un limbaj suburban, iar într-o emisiune televizată i-a aruncat unei invitate din platou un pahar cu apă în faţă. Marinescu consideră că decizia Realitatea TV este un abuz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite