Lipsa concursurilor isterice, paguba posturilor TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa concursurilor isterice, paguba posturilor TV
Lipsa concursurilor isterice, paguba posturilor TV

Cu toate că jocurile interactive erau o formă de păcălire a telespectatorilor, televiziunile se plâng de veniturile sigure pe care le pierd prin interzicerea difuzării acestora. Canalele TV vor fi nevoite să găsească alte soluţii pentru a umple spaţiile de emisie rămase „goale“, iar reprezentanţii acestora spun că asta îi va costa.

De la 6 iulie, istericele care ţipau „vreau să sune telefonul“ nu mai sunt văzute la TV ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă care scoate în afara legii concursurile interactive.

De-a lungul timpului, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a arătat destulă înţelegere faţă de aceste emisiuni-concurs, care s-au dovedit nişte înşelătorii.

„Din păcate, aceste concursuri au fost ani la rând protejate de Consiliul Naţional al Audiovizualului, care s-a conformat abia după decizia Ministerului Finanţelor Publice“, spune Petrişor Obae, editor al site-ului specializat paginademedia.ro.

Membrii CNA au votat, în luna ianuarie a acestui an, mutarea acestor emisiuni după ora 22.00. Şi totuşi, aceştia au revenit asupra deciziei o săptămână mai târziu, când au permis difuzarea, pe timpul zilei, doar a concursurilor care oferă premii în obiecte.

Concursurile interactive sunt, practic, o formă de a genera apeluri telefonice prin păcălirea telespectatorilor naivi. Când un telespectator sună, robotul încurajează la un nou apel şi umple buzunarele organizatorilor.

„Deşi posturile TV cunosc mecanismul acestor concursuri, permit păcălirea publicului din raţiuni pur economice“, e de părere Obae. „În final, tot postul TV este cel care pierde, pentru că telespectatorul se va simţi înşelat de televiziunea pe care el a ales să o urmărească“, a mai adăugat el.

TELEVIZIUNILE SUNT AFECTATE

Dispariţia acestor emisiuni, recunoscute pentru limbajul vulgar folosit de prezentatoare, nu este uşor de acceptat pentru posturile TV. Staţii ca Antena 1, Antena 2, Naţional TV, Favorit, Prima TV, Euforia TV şi OTV au rămas acum fără siguranţa veniturilor fixe adunate din închirierea spaţiilor de emisie către companii străine ce difuzau aceste programe prin satelit.

În schimb, canalele trebuie să achiziţioneze programe ce au rolul de a completa „golurile“ transmisiei.

Florin Nicoară, directorul de programe de la Antena 1 şi Euforia TV, explică pe larg procedura. „Era o formulă de vânzare a timpului de emisie. Noi subînchiriam respectivul timp de emisie şi primeam o sumă fixă. Aceste venituri au dispărut, într-o perioadă în care şi veniturile din publicitate sunt în scădere drastică“, a spus Nicoară.

„Acum consumăm nişte bani, în speranţa că din veniturile publicitare vom încasa ceva pe spaţiul acestor programe“, a adăugat directorului de programe al Antenei 1.

Potrivit acestuia, jocurile interactive sunt realizate de producători externi, care operează pe mai multe teritorii şi transmit din mai multe ţări, cum ar fi Portugalia, Ungaria sau Anglia.

SURSE DE VENITURI

Şi pentru posturile Naţional TV şi Favorit TV, aparţinând Centrului Naţional Media, jocurile-concurs interactive reprezentau „o sursă alternativă de venituri“. Reprezentanţii trustului de presă spun că, mai ales în condiţiile crizei economice actuale, dispariţia unei surse de venituri influenţează negativ activitatea celor două posturi.

Decizia Ministerului de Finanţe afectează şi canalul Prima TV. În ceea ce priveşte rolul concursurilor interactive, reprezentanţii postului spun că acesta „era acelaşi cu cel al oricărui program din grila unei televiziuni comerciale: să facă audienţă şi bani“.

Amenzi sau închisoare

Legea prevede sancţiuni cu închisoare de la unul la cinci ani sau amendă pentru organizarea de jocuri-concurs cu câştiguri prin intermediul liniilor telefonice sau al altor sisteme de telecomunicaţie, care presupun o taxă de participare, şi prin care se condiţionează obţinerea unor avantaje materiale ca rezultat al răspunsurilor formulate la întrebări de cultură generală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite