Criza economică a stabilit agenda posturilor TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza economică a stabilit agenda posturilor TV
Criza economică a stabilit agenda posturilor TV

Deşi anul 2009 este unul electoral, televiziunile româneşti nu au abundat de ştiri politice. Potrivit raportului „Un om a muşcat o ştire“, lansat astăzi de Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP), scena politică a fost prezentată marginal în agenda televiziunilor. Cele mai multe ştiri difuzate au fost din domeniul administrativ.

Postul care a tratat cel mai pe larg subiectele referitoare la zona politică este Antena 3, ce a difuzat materiale politice în proporţie de 19,51% din durata totală a ştirilor. Pe de altă parte, TVR 1 a alocat evenimentelor politice doar 3,1% din durata ştirilor din prime-time.

Raportul „Un om a muşcat o ştire“ a fost realizat prin analizarea principalelor ediţii informative difuzate în prime-time de posturile Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea TV şi TVR 1. Studiul s-a desfăşurat în perioada martie-mai 2009, pentru prima săptămână a fiecărei luni (1-7 martie, 1-7 aprilie, 1-7 mai).

Accidentele au fost devansate

În mod tradiţional, primul loc pe agenda posturilor Antena 1 şi Pro TV era ocupat de accidente şi morţi violente. Anul acesta însă, ştirile din domeniul administrativ au fost prima opţiune a canalelor TV, atât la generaliste, cât şi la staţiile de nişă.

„Avem o veste bună. În mod tradiţional, pe locul întâi în agenda ştirilor TV erau accidentele. În acest an, accidentele au fost depăşite de ştirile de la Guvern. În criză, deciziile luate de Guvern devin mai interesante decât accidentele“, a declarat Mircea Toma, directorul AMP, la evenimentul de lansare a raportului.

Totuşi, accidentele „nu se dau uitate“ de posturile generaliste Pro TV şi Antena 1. Accidentele ocupă locul al doilea în preferinţele acestor posturi. Aproximativ 12,34% din ştirile difuzate de Pro TV au fost legate de accidente şi morţi violente, în timp ce Antena 1 a transmis 9,10% de astfel de materiale. La TVR însă, locul secund, după ştirile din administraţie (17,39%), este ocupat de ştirile externe (11,01%).

Cazul Becali, locul al treilea ca mediatizare

Diferenţele dintre posturile generaliste private şi cele de ştiri aproape că au dispărut în momentul arestării lui George Becali (2 aprilie). În acea perioadă, posturile au mediatizat cazul alocându-i spaţii de emisie generoase: Antena 3 a difuzat ştiri despre Becali în procent de 10,89% din totalul ştirilor, Realitatea TV – 9,33%, Antena 1 – 8,89% şi Pro TV – 6,89%.

Potrivit raportului, George Becali a atins vârful maxim de mediatizare în intervalul 2-6 aprilie, după ce a fost arestat, sub acuzaţia de sechestrare de persoane. Omul de afaceri a înregistrat 85 de apariţii la cele cinci posturi TV, în perioada monitorizată. Becali i-a depăşit astfel, ca vizibilitate, pe premierul Emil Boc (76 de apariţii) şi pe Mircea Geoană, preşedintele PSD (64 de apariţii).

Antena 1 - Observator, ora 19.00

  • cele mai multe dintre ştirile difuzate au acoperit domeniul administrativ (11,81%), urmate de cele despre accidente (9,10%) şi cazul Becali (8,89%). Subiectele politice (4,92%) s-au aflat "la coada" agendei, după ştirile de fapt divers (6,20%) şi cele despre infracţiuni (6,12%)
  • 66% din ştirile difuzate de Antena 1 în perioada monitorizată au fost de interes public
  • cele mai multe apariţii politice în jurnalele de ştiri ale Antenei 1 revin alianţei PSD+PC, care însumează 24 de apariţii
  • postul a avut o atitudine negativă faţă de Traian Băsescu

Pro TV - Ştirile Pro TV, ora 19.00 

  • aproximativ 13,52% din ştirile difuzate de Pro TV în perioada martie-mai 2009 au tratat subiecte legate de administraţie. Acestea au fost urmate de ştirile despre accidente (12,34%), sărbători oficiale (6,89%) şi cazul Becali (6,89%). Au urmat informaţiile financiare, cele referitoare la infracţiuni şi ştiri externe
  • aproximativ 69% din ştiri au fost de interes public. Dintre acestea, 17% au fost abordate senzaţionalist sau au fost dramatizate
  • dintre actorii politici, cea mai mare vizibilitate în cadrul Ştirilor Pro TV au avut-o membrii PSD+PC (17 apariţii)
  • cele mai multe critici au fost aduse premierului Emil Boc şi Guvernului

Antena 3 - Ştirile Antena 3, ora 21.00

  • cele mai multe dintre ştirile Antenei 3 sunt politice (19,51%). Au urmat ştirile din administraţie (13,97%), cazul Becali (10,89%) şi informaţii despre sărbători oficiale (7,1%). La coada clasamentului, dar tratate cu importanţă, sunt ştirile despre situaţia conflictuală din Republica Moldova (5,86%) şi cele referitoare la gripa porcină (4,65%)
  • 82% din ştirile difuzate în perioada monitorizată au fost de interes public
  • membrii PSD+PC au avut cele mai multe prezenţe în jurnalele Antenei 3 (14 apariţii)
  • jurnaliştii de la acest post au avut o atitudine negativă faţă de Traian Băsescu în trei apariţii din cele 25 pe care le-a avut preşedintele

Realitatea TV - Realitatea orei 21.00

  • cele mai multe dintre ştirile difuzate de Realitatea TV în perioada monitorizată sunt legate de administraţie (22,51%). Acestea sunt urmate de informaţii despre justiţie (11,79%), cazul Becali (9,33%), politică (7,37%), Republica Moldova (7,28%), sărbători oficiale (5,07%) şi gripa porcină (4,58%)
  • 89% din ştirile Realitatea TV au fost de interes public. Din acestea, 12% au făcut apel la dramatism sau senzaţional
  • dintre personalităţile politice, cel mai vizibil a fost Traian Băsescu (35 de apariţii), urmat de PSD+PC (28 de apariţii)
  • cei mai criticaţi oameni politici au fost preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu

TVR 1 - Telejurnal, ora 20.00

  • postul public de televiziune a dedicat 17,39% din ştirile sale din prime-time informaţiilor administrative. Acestea au fost urmate, în agenda canalului, de ştiri externe (11,01%), informaţii despre Republica Moldova (5,55%), gripa porcină (5,42%), justiţie (4,16%) şi sistemul de învăţământ (4,06%)
  • 88% din ştirile analizate la TVR 1 au fost de interes public, 3% din acestea fiind dramatizate
  • PSD+PC au cumulat 29 de apariţii la TVR 1, PNL - 19 apariţii, iar PD-L - şapte apariţii
  • cei prezentaţi negativ sunt Traian Băsescu, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite