Haosul politic din România poate duce la paralizia reformelor esenţiale- presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haosul politic din România poate duce la paralizia reformelor esenţiale- presă
Haosul politic din România poate duce la paralizia reformelor esenţiale- presă

Instabilitatea politică din ţară n-a trecut neobservată de mass-media internaţionale. Publicaţiile străine au numit România "o ţară săracă din Balcani", unde tulburările politice au picat în cel mai prost moment, iar economia este afectată puternic de criză. Potrivit NewsIn, presa străină avertizează că reforme esenţiale ar putea fi paralizate ca urmare a destrămării "unei căsătorii din interes".

Mai citeşte şi:


France-Presse:
"Instabilitatea politică riscă să agraveze criza economică din România". Analiştii citaţi de AFP, avertizează că destrămarea coaliţiei de la putere riscă să agraveze criza economică ce afectează România şi să submineze credibilitatea acestei ţări în ochii investitorilor străini.

Analistul financiar Bogdan Baltazar, fost consilier la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a declarat pentru AFP: "Criza politică riscă să provoace o retragere a investitorilor (...). România are nevoie disperată de fonduri pentru a-şi finanţa deficitul public şi nu este clar în acest moment cum va acoperi această gaură".  Bucureştiul va lansa în curând şi o emisiune de obligaţiuni în valută, pentru circa 500 de milioane de euro, dar tulburările politice ar putea "creşte costul lor, făcându-le inaccesibile", a subliniat el.

Wall Street Journal: "Căderea coaliţiei din România ameninţă reforma". Potrivit publicaţiei, "schimbările fiscale majore care sunt necesare pentru a satisface condiţiile impuse de instituţiile creditoare în martie, când ţara a avut nevoie de un pachet de ajutor, ar putea fi întârziate".

"Destrămarea guvernării ar putea declanşa alegeri parlamentare anticipate, în condiţiile în care România este oricum în plină campanie pentru a alege un nou preşedinte. Alegerea unui nou Parlament ar putea conduce la o paralizie a politicilor într-un moment în care ţara trebuie să facă eforturi pentru a tăia din cheltuielile bugetare pentru a respecta condiţiile FMI", anunţă ziarul.

Financial Times: "Coaliţia din România se destramă, miniştrii pleacă din guvern după numai zece luni". Publicaţia aminteşte că economia României, care a avut o evoluţie spectaculoasă timp de opt ani, a fost lovită violent de criză. Bucureştiul a fost forţat să apeleze la FMI şi la UE pentru un împrumut de 20 de miliarde de euro.

"Ţara lovită greu de recesiune a fost lăsată cu al doilea guvern minoritar în mai puţin de un an, într-o perioadă de adâncire a crizei. Mişcarea politică de joi, care slăbeşte guvernul şi limitează capacitatea sa de a trece legi, ar putea complica relaţia Bucureştiului cu FMI, care monitorizează un plan de măsuri economice. De asemenea, vor fi realimentate preocupările privind riscurile politice în Europa de Est pe timp de recesiune globală. Letonia, Ungaria şi Cehia s-au confruntat deja în acest an cu căderea guvernului", atrage atenţia Financial Times.

New York Times anunţă că "destrămarea coaliţiei de guvernământ a aruncat ţara într-o criză politică, în condiţiile în care România are una dintre cele mai afectate economii din regiune ca urmare a turbulenţelor economice".

"Spre deosebire de Islanda, Letonia şi Ungaria, ale căror guverne au căzut din cauza turbulenţelor economice, analiştii cred că în România criza a fost cauzată de luptele politice interne. (...). Chiar dacă guvernul condus de premierul Boc nu mai are o majoritate în Parlament, analiştii spun că el ar putea să ocupe în continuare funcţia, în timp ce partidele încearcă să rezolve criza. Pe de altă parte, partidul de opoziţie PNL a anunţat că ar putea depune o moţiune de cenzură în zilele următoare, iar analiştii spun că nu este clar dacă Boc ar putea rămâne la putere", explică ziarul.

Die Presse:
"Sfârşitul unei căsătorii din interes". Cotidianul austriac subliniază faptul că după numai 10 luni de guvernare, coaliţia s-a destrămat. Publicaţia îl citează pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, care i-a reproşat lui Traian Băsescu, "preşedintele ţării, apropiat al PDL, că a aruncat deliberat ţara în turbulenţe înaninte de alegerile prezidenţiale".

"Într-adevăr, apropiatele alegeri sunt cele care au declanşat destrămarea timpurie a unei căsătorii din interes lipsite de orice vlagă. De la împărţirea funcţiilor, până la eşecul reformei educaţiei - partenerii au părut că nu se pot pune de acord mai niciodată", scrie Die Presse. În plus, în articol este menţionată şi "frauda electorală" de care cele două partide s-au acuzat reciproc şi faptul că MAI ar juca un rol cheie în această ecuaţie.

Focus
anunşă că nouă miniştri social-democraţi şi-au dat demisia din Guvernul român şi evidenţiază că "haosul politic adânceşte criza din ţară".

"Liderul PSD, Mircea Geoană, va candida împotriva lui Traian Băsescu. Vrajba din coaliţie marchează o escaladare a disputei electorale. (...). România are, ca urmare a crizei economice globale, probleme masive. Numai mulţumită unui credit de la FMI poate statul să plătească bugetarii. Săptămânile trecute au avut loc proteste în masă şi greve ale funcţionarilor CFR, judecătorilor şi funcţionailor publici", transmite publicaţia germană.

Irish Times
atrage de la început atenţia asupra faptului că turbulenţele politice şi destrămarea coaliţiei de guvernare a avut loc "în contextul acuzaţiilor privind fraudarea alegerilor". "Cele două mari partide din România s-au arătat reciproc cu degetul pentru colapsul coaliţiei de guvernământ, într-un context în care apropiatele alegeri prezidenţiale şi drasticele tăieri bugetare au alimentat tensiunile politice".

Liderul PSD Mircea Geoană este citat de ziarul irlandez spunând că "aceasta a fost ultima dată când PSD este vioara a doua într-un guvern". "Analiştii spun că va fi dificil pentru miniştri PDL să asigure susţinerea necesară într-un parlament puternic divizat, iar miniştrilor interimari le lipseşte autoritatea pentru a putea impune reducerile bugetare necesare. Reformele au cauzat deja proteste şi greve, dar ele sunt esenţiale dacă România doreşte să îndeplinească criteriile FMI", subliniază Irish Times.

Gulf Times
precizează că situaţa din România "evidenţiază riscul regional implicat de coaliţii politice". "O revenire a apetitului pentru risc a mai luat presiunea de pe economiile emergente, dar colapsul coaliţiei de guvernământ din România reaminteşte că luptele politice interne ar putea periclita reformele şi redresarea", explică cotidianul de limbă engleză din Qatar.

"Orice eşec privind programul de susţinere multinaţional ar fi devastator pentru şi aşa fragila încredere a investitorilor, ceea ce ar putea afecta moneda naţională, iar acest lucru ar putea să cauzeze o criză regională mai amplă. Pe de altă parte, unii analişti susţin că instituţiile internaţionale de împrumut, precum FMI, vor fi mult mai flexibile, din disperare de a evita o repetare a situaţiei Islandei", scrie Gulf Times. Potrivit publicaţiei, în acest caz, creditorii vor prefera să amâne plăţile, şi nu să se retragă complet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite