Grupul Ringier riscă să piardă publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trustul de presă ar putea să rămână fără volume de reclame pentru că nu şi-a oficializat vânzările.Dacă aceste cifre nu vor fi prezentate la Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT), Ringier riscă să rămână fără date auditate până la toamnă.

Grupul eleveţian de presă Ringier, prezent în România prin „Evenimentul zilei“, „Libertatea“, „Capital“ şi mai multe reviste, ar fi trebuit să facă publice până pe 31 mai cifrele referitoare la vânzările din perioada ianuarie-martie 2009, odată cu celelalte ziare şi reviste auditate de BRAT. 

Regulamentul organizaţiei care validează tirajele prevede că, de la acest termen, grupul de presă mai are la dispoziţie 15 zile calendaristice să facă aceste date publice pentru a putea fi auditate. În caz contrar, drept sancţiune, Ringier nu-şi va putea certifica cifrele până la următoarea perioadă de auditare, adică luna septembrie 2009. Acest lucru poate avea un impact negativ pentru grupul de presă, dând dovadă de netransparenţă faţă de cititori şi de clienţii publicitari.

Contactat de „Adevărul“, Constantin Popa, director de audit la BRAT, a spus că luni, 15 iunie, este ultima zi în care Ringier poate furniza datele. „Cel mai mult îl afectează pe editor faptul că nu poate să dovedească aceste date în faţa clienţilor publicitari“, a declarat Constantin Popa.

Agenţiile de media care cumpără spaţii de publicitate pe toate canalele de comunicare ţin cont, în special, de cifrele de vânzări oferite de această instituţie. Fără date actualizate, girate de această instituţie, agenţiile vor fi reticente la achiziţionarea de reclamă în paginile celor trei publicaţii.

Bogdan Prăjişteanu, Managing Director Mediaedge:cia, susţine importanţa certificării datelor de către BRAT. „Fiind un trust important din industrie, cred că Ringier are un motiv serios pentru care nu a făcut încă publice aceste date. Însă dacă nu le va prezenta este un lucru grav“, a declarat Prăjişteanu. La rândul său, Ştefan Iordache, Chief Operating Officer la agenţia Leo Burnett, a spus că, în general, nu se bazează pe datele interne de vânzări ale publicaţiilor.

„Media să primească ce merită“

BRAT a lansat în urmă cu trei luni o campanie de informare menită să convingă clienţii publicitari şi agenţiile de media să cumpere spaţii publicitare doar în publicaţiile auditate. La conferinţa de lansare a participat chiar Claudiu Şerban, director general adjunct al Ringier România, în cadrul căreia a declarat că datele transparente de audienţă trebuie să fie principalul criteriu de alocare a bugetelor de publicitate.

„Pe de o parte, media să primească ce merită, iar pe de altă parte, clienţii să primească rezultatele aferente investiţiilor pe care le fac“, spunea Şerban, citat de wall-street.ro, la momentul respectiv. Între timp însă, chiar el a încălcat această regulă.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Ringier nu au făcut niciun comentariu. Ringier a depus o plângere la CNA prin care contesta spotul „Click – ziarul numărul 1 din România“ ca fiind înşelător. Şi totuşi, grupul nu a venit cu argumente concrete care să susţină plângerea.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite