Presa locală, în regres

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa locală, în regres
Presa locală, în regres

Vânzările cotidienelor din provincie au scăzut cu 9,6% în primele şase luni ale anului. Vara aceasta, presa scrisă a primit o grea lovitură. Pe fondul scăderii vânzărilor şi a veniturilor din publicitate, unii publisheri locali au decis să se retragă.

În prima jumătate a anului, publicaţiile din presa locală au înregistrat scăderi ale vânzărilor de până la 30%.

Singurele creşteri ale vânzărilor sunt minore. Deşi în iunie „Glasul Aradului“ a vândut cu 38,7% mai mult decât în ianuarie, procent ce poate părea important, în realitate publicaţia a avut doar cu 633 de exemplare vândute mai mult, potrivit datelor Biroului Român de Audit al Tirajelor (BRAT).

„Adevărul de Seară“ atacă în forţă provincia

Cele mai mari vânzări de pe piaţa locală aparţin ziarului „Unirea“ din Alba Iulia, care a avut în iunie 17.927 de copii vândute, şi „Jurnalului Arădean“, cu 17.763 de exemplare, în scădere cu 4% şi respectiv 14,3%.

Publicaţiile editate de PubliMedia, divizia de print a MediaPro, au avut de suferit în prima jumătate a anului. După ce a renunţat la ediţiile de print ale „Sibianul“ şi „Bănăţeanul“, publisherul s-a confruntat şi cu scăderi ale săptămânalelor „Ieşeanul“ (-32,6%), „Clujeanul“ (-19,3%) şi „Bihoreanul“ (-14,3%).

Şi cotidianul „Hunedoreanul“ a scăzut cu 4,4% în primele şase luni ale lui 2009. Un efect al diminuării vânzărilor a fost acela că editorul a renunţat să mai susţină financiar ediţiile de print.

Acelaşi lucru l-a făcut şi trustul nemţesc European Media Investment (EMI), care s-a retras de la „Monitorul de Cluj“, „Monitorul de Sibiu“, „Monitorul de Mediaş“ şi „Monitorul de Alba“.

În schimb, o publicaţie care a intrat în forţă este ziarul gratuit „Adevărul de Seară“, care apare  în 30 de ediţii şi este distribuit în 48 de oraşe, într-un tiraj total de peste 510.000 de exemplare. În Timişoara, publicaţia a avut în iunie 2009 un tiraj de aproximativ 29.593 de exemplare, la Arad a apărut în 19.006 copii, iar în Cluj tirajul a fost de 18.066 de bucăţi în iunie.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite