Presa britanică, în recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa britanică, în recesiune
Presa britanică, în recesiune

Criza financiară îi obligă pe publisherii din Marea Britanie să-şi închidă publicaţiile înglodate în datorii. „The Independent“ şi „Observer“ sunt ameninţate cu dispariţia deoarece proprietarii nu vor să le mai susţină financiar.

În vreme de criză, şefii companiilor de presă din Marea Britanie taie în carne vie atunci când e vorba de costuri. Nimeni nu-şi permite să ducă mai departe publicaţiile care merg în pierdere. Iar „The Independent“ s-a cufundat în pierderi de peste 200 de milioane de euro. ­

Denis O’Brien, acţionar al companiei care editează „The Independent“ a declarat tranşant: „Nu are niciun rost să mai ţinem un ziar pe care nimeni din Marea Britanie nu mai vrea să-l citească“. În plus, un purtător de cuvânt al grupului media susţine că Denis O’Brien şi-a făcut deja foarte clară ostilitatea faţă de „The Independent“, iar criticile aduse de el nu motivează echipa care lucrează pentru acest cotidian. „The Independent“, alintat „Indy“, a fost lansat în 1986 şi avut în prima parte a acestui an un tiraj mediu de peste 210.000 exemplare.

Poveste cu final fericit

Vânzările publicaţiilor din Regatul Unit au avut mult de suferit în ultimii ani. Cititorii au părăsit printul pentru ziarele online. Luna trecută au apărut zvonuri potrivit cărora şi „Observer“, editat de Guardian Media Group, ar fi ameninţat cu închiderea. O parte dintre acţionarii publisherului au propus publicarea unei reviste care să poarte acelaşi nume. Conducerea a decis să amâne, pentru o perioadă, punerea în aplicare a proiectului.

Compania de media Trinity Mirror a decis să închidă, în urmă cu două luni, nouă dintre publicaţiile locale gratuite pe care le edita, lăsând fără locuri de muncă aproximativ 120 de persoane. Însă povestea are un final fericit. Trinity Mirror a decis săptămâna trecută să relanseze una dintre publicaţiile închise. Astfel, „The Burton Trader“ va deveni „Independent Trader“ începând cu 1 octombrie.

Tot anul acesta, compania Dennis Publishing s-a hotărât să renunţe la varianta print a publicaţiei „Maxim“ din cauza veniturilor în scădere. Publiherul a decis să păstreze totuşi varianta online, care avea aproape jumătate de milion de vizitatori unici pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite