Legislaţia privind pluralismul în presă, un eşec în Parlamentul European

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legislaţia privind pluralismul în presă, un eşec în Parlamentul European
Legislaţia privind pluralismul în presă, un eşec în Parlamentul European

Uniunea Europeană nu dispune de o legislaţie privind pluralismul în presă, după eşecul la limită în Parlamentul European al unei iniţative în acestă direcţie. Propunerea legislativă este cu atât mai controversată deoarece îl viza prea direct pe Silvio Berlusconi, informează AFP.

Mai citeşte şi:


Potrivit eurodeputatul liberal italian, Niccolo Rinaldi, pentru că acea lege să fie adoptată n-a lipsit decât un vot.

În consecinţă, textul a fost respins, un rezultat primit cu aplauze de conservatorii din PPE, familia politică a lui Silvio Berlusconi.

Reamintim că, premierul italian este acuzat periodic de conflict de interese, deoarece controlează de facto televiziunile publice, alături de trei posturi private de televiziune (Mediaset) şi ziarele deţinute de el sau de membri apropiaţi ai familiei.

În afara României şi Bulgariei, a căror "situaţie critică" a fost evocată rapid, textul liberal insistă în special pe situaţia din Italia, "extrem de preocupantă din cauza conflictului de interese între patronii de presă şi controlul politic al presei atât private, cât şi publice".

"Guvernul se amestecă puternic în serviciul public de televiziune, în special în stabilirea programelor, numirea directorilor şi redactorilor, precum şi în privinţa contractelor jurnaliştilor, ceea ce arată lipsa de pluralism", menţiona rezoluţia Parlamentului European.

Pe de altă parte, rezoluţia aprecia drept "urgentă" fixarea condiţiilor minime "pentru a garanta, apăra şi promova libertatea de informare, precum şi un grad convenabil al pluralismului în presă".

În plus, textul recomanda Comisiei Europene să publice "un raport privind protecţia pluralismului şi asocierea în presă în vederea adoptării, fără întârziere, a unei directive", şi să "studieze riscurile pe care le reprezintă trusturile în sectorul presei din Italia". 

Comisarul european pentru media şi comunicaţii,  Viviane Reding, a declarat la începutul lunii că are nevoie de un vot ferm al eurodeputaţilor pentru a putea adopta legea.

Într-un clasament mondial al libertăţii presei publicat ieri de Reporters Sans Frontières, Italia este pe locul 49.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite