„Le Monde“, preferat de tinerii care citesc gratis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarul francez a avut cele mai multe înscrieri în cadrul programului „Ziarul meu gratuit“, derulat de Guvernul francez începând cu acest an. Aproape 160.000 de persoane cu vârste între 18 şi 24 de ani s-au înscris pentru a primi abonamente gratuite la una dintre cele 60 de publicaţii incluse în proiect.

Cine a spus că tinerii nu mai citesc presa? Programul lansat de autorităţile franceze în urmă cu mai bine de o săptămână şi care oferă tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani abonamente gratuite la aproape 60 de publicaţii naţionale şi regionale a avut un succes fulminant.

Nici editorii de presă şi nici autorităţile nu se aşteptau ca în doar câteva zile de la lansarea proiectului să se înscrie aproape 160.000 de tineri. Datele nu fac decât să conteste clişeele potrivit cărora, presa este „o media îmbătrânită“. 

 „În doar cinci zile, publicaţiile naţionale (cu excepţia „Aujourd’hui en France“, pentru moment) au depăşit cotele (stabilite în funcţie de vânzările fiecărui titlu) care le-au fost fixate“, a declarat Denis Bouchez, directorul Sindicatului naţional al presei cotidiene. Proiectul a fost propus de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

Datorită programului Guvernului francez publicaţiile naţionale au înregistrat o creştere a cererii de abonamente de 7%, în timp ce numărul abonamentelor ziarelor regionale a sărit cu 10%.

„Publicul-ţintă este sensibil la notorietatea ziarelor naţionale, iar audienţa presei locale şi regionale este mult mai fragmentată. Rezultatele sunt mai bune pentru ziarele regionale“, a precizat Vincent Bernadi, directorul Sindicatului presei cotidiene regionale, citat de „Le Monde“. Potrivit aceleiaşi publicaţii, ziarul regional „Ouest-France“ a atras 10,7% din înscrieri.

Guvernul francez vrea să crească bugetul

Un număr mare de solicitări a fost înregistrat şi de ziarele naţionale „Le Monde“ (19%), „L’Équipe“ (12%), „Libération“ (11,6%) şi „Le Figaro“ (8,2%).  Rezultatele i-au surprins pe editori, care nu se aşteptau la o asemenea nebunie.

Înainte de lansarea „Ziarul meu gratuit“, patronii publicaţiilor fost împotriva participării ziarului de sport, „L’Équipe“ în program, temându-se că nu va atrage suficiente solicitări. Mai mult, aceştia au considerat că ziarul nu este eligibil pentru că publicaţia nu conţine informaţii politice sau de interes general. Ministrul culturii, Frédéric Mitterand a insistat ca „L’Équipe“ să intre în „joc“. 

Editorii de presă suportă, conform înţelegerii, jumătate din costuri pentru cele 200.000 de abonamente pe o perioadă de un an. Tinerii abonaţi vor primi ziarul selectat o sigură dată pe săptămână. Acastă soluţie a fost propusă de Ministerul francez al culturii pentru „a le lăsa tinerilor suficient timp să se obişnuiască cu lectura“.

Bugetul alocat programului care va fi derulat în următorii trei ani este de 15 milioane de euro, câte cinci milioane pentru fiecare an. Cu toate acestea, având în vedere succesul neaşteptat autorităţile franceze se gândesc deja ca în 2010 să mărească bugetul. Până atunci, editorii publicaţiilor care au mai multe solicitări decât pot oferi se gândesc deja la modalităţi de a suplimenta numărul abonamentelor.

Ce îşi propune programul

„Ziarul meu gratuit“ este un proiect finanţat de Guvernul francez, cu aportul editorilor de presă, ce vizează,
în primul rând, atragerea audienţei tinere, fără a-i constrânge, ci lăsându-le libera alegere.

Fidelizarea acestui public pentru o perioadă mai mare de un an.

Producerea unui conţinut dedicat şi adaptat tinerilor cititori.

Cele mai cerute publicaţii

Ziarul Cota din totalul  solicitărilor

Le Monde   19%
L’Équipe  12%
Libération  11,6%
Le Figaro  8,2%

Sursa: Le Monde.fr

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite