Premiaţi pentru că au demascat mafia din fosta Iugoslavie şi genocidul din Armenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premiaţi pentru că au demascat mafia din fosta Iugoslavie şi genocidul din Armenia
Premiaţi pentru că au demascat mafia din fosta Iugoslavie şi genocidul din Armenia

Laureaţii 2009 ai premiului pentru libertatea şi viitorul presei, decernat de Fundaţia Sparkasse din Leipzig sunt scriitorul Roberto Saviano şi jurnalistul croat Dušan Miljuš pentru că şi-au riscat viaţa pentru a scrie despre mafia din fosta Iugoslavie. Un alt premiant este gazetar turc Ahmet Altan deoarece a denunţat genocidul din Armenia.

Ei vor fi premiaţi la 8 octombrie, cu 30.000 de euro. Data decernării premiilor nu este întâmplătoare, ea a fost stabiltă cu o zi înaintea aniversării evenimentelor din 1989, cruciale pentru reinstaurarea democraţiei în fosta Republică Democrată Germania (RDG), transmite NewsIn.

Născut într-un mic oraş lângă Napoli, Roberto Saviano şi-a concentrat munca de jurnalist şi scriitor pe demascarea organizaţiilor criminale. În 2006 a publicat "Gomorra", în care portretizează metodele murdare ale Mafiei, fapt care i-a atrs ameninţarea cu moartea din partea Camorrei italiene. Graţie Lui Umberto Eco şi Comitetului Nobel, Saviano a fost pus sub protecţia specială a poliţiei.

Traseul lui Dušan Miljuš este unul asemănător: în 2008, redactorul-şef al publicaţiei croate “Jutarnji list” a fost bătut în faţa casei sale, pentru că a îndrîznit să scrie despre traficul de arme din statele din fosta Iugoslavie. Înainte de fi atacat, a primit un e-mail de ameninţare, iar un ziar local i-a publicat chiar necrologul. În Croaţia, Miljuš a devenit un simbol pentru jurnalismul curajos.

"Trebuie să fii nebun dacă vrei să faci ceva de genul acesta", spune  Ahmet Altan despe munca sa. Altan este redactor-şef la “Taraf” (“Punct de vedere”), un cotidian turc fondat în  2007, în paginile căruia a demascat, în octombrie 2008, genocidul din Armenia.

“Prize for the Freedom and Future of the Media” este acordat jurnaliştilor, scriitorilor şi instituţiilor media care protejează libertatea de exprimare prin angajament personal, consecvenţă şi vigilenţă. Ceremonia are loc în ajunul celebării zilei de 9 octombrie, care simbolizează revoluţia paşnică din fosta RDG.

Premiul este decernat jurnaliştilor, pentru că libertatea presei este considerată una dintre mizele majore ale demonstraţiilor din 1989. Revoluţia paşnică din 1989 a început cu rugăciuni pentru pace, la biserica Nikolaikirchhof, aflată în centrul oraşului Leipzig.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite