Îngrijorare printre vedetele lui Vântu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii realizatori din Realitatea TV acceptă măsurile de criză impuse de patron.Dacă la începutul anului anunţa creşteri salariale de 11% pentru toţi angajaţii, conducerea trustului Realitatea-Caţavencu s-a văzut nevoită să taie cu până la 50% din salarii.

Mai citeşte şi:
Vântu reduce salariile cu până la 50%
Drăgotescu pleacă de la Realitatea după reducerea salariilor în întreg trustul


Braşov: Realitatea TV se alătură campaniei „Adevărul de seară”

Criza a lovit din plin şi presa românească. Realitatea-Caţavencu a operat cea mai mare scădere salarială vehiculată în presa românească până acum. Miercuri, 1 iulie, conducerea trustului a trimis un comunicat intern prin care îşi anunţa salariaţii că, din cauza crizei financiare, va reduce „semnificativ costurile la nivelul tuturor produselor“.

„Piaţa de publicitate şi condiţiile de business s-au schimbat dramatic faţă de începutul anului. Asistăm la o scădere a preţurilor de publicitate pe diferite tipuri de media între 35% şi 50%“, a spus Sorin Enache, directorul general al Realitatea-Caţavencu. El a ţinut să precizeze că estimările trustului arată că şi următoarele 12 luni vor fi dificile pentru industria de publicitate, de pe urma căreia „trăieşte“ presa. Trustul Realitatea-Caţavencu numără peste 2.200 de angajaţi, dintre care 980 fac parte din Realitatea TV.

Astfel, începând cu data de 1 iulie, boardul a decis să taie din lefurile tuturor angajaţilor, ţinând cont de anumite trepte ale salariilor brute. Spre exemplu, salariile între 500 şi 1.000 de euro vor fi micşorate cu 10%, în timp ce managerii şi prezentatorii plătiţi cu peste 4.000 de euro vor primi cu 50% mai puţini bani. Şefii trustului au ţinut să precizeze că angajaţii care sunt plătiţi cu salarii sub 500 de euro nu vor fi afectaţi în niciun fel. Şi totuşi, potrivit unor surse din cadrul ziarului „Cotidianul“, chiar şi unii dintre angajaţii care primesc sub 2.000 de lei au fost anunţaţi că li se va tăia leafa cu 10%. 

„Reduceri naturale“ pentru şefi

image

Potrivit lui Sorin Enache, ajustările salariale vor fi aplicate în mod egal, indiferent de produsul media, indiferent dacă acesta face sau nu profit, cu precizarea că fiecare manager de produs are libertatea de a face modificări specifice pentru anumiţi angajaţi.

Cu alte cuvinte, se va ţine cont şi de performanţele individuale şi se va încerca reducerea în mod echitabil a salariilor persoanelor cu diferenţe mici de lefuri, dar încadrate în categorii de reduceri distincte. Adică în cazul în care o persoană are un salariu de 1.990 de euro, iar alta 2.050 de euro, se va evita schimbarea ierarhiilor. În ceea ce priveşte agenţia de presă NewsIn, directorul Cosmin Popa a precizat că încă se lucrează la aplicarea individuală a grilei pentru a nu genera dezechilibre şi pentru a păstra principiul meritului, care se află la baza salariilor în agenţie.  

Contactat de „Adevărul“, Cătălin Popa, director în cadrul Realitatea TV, a spus că reducerea cu 50% a remuneraţiilor pentru cei din top management e naturală, mai ales că oamenii de televiziune câştigă foarte mulţi bani. El a spus că trustul nu are în plan restructurări majore de personal, dar că se fac reduceri de angajaţi în fiecare lună. „Dar ne referim la oamenii care nu se ridică la pretenţiile noastre din punct de vedere profesional“, a completat Popa. La rândul său, Mihnea Vasiliu, şeful diviziei Quality, a declarat că scopul acestei măsuri este de a proteja locurile de muncă.

Vedetele trustului s-au temut să comenteze situaţia, mai ales că nu li s-a comunicat procentul cu care le va fi scăzut salariul. Andreea Creţulescu, realizatoarea emisiunii „Realitatea te priveşte“, pare înţelegătoare: „Cred că este o măsură de criză. Am înţeles că sunt nişte paliere de reducere a salariilor, dar nu ştiu exact pe cine şi în ce măsură vizează“. Mircea Dinescu, colaborator permanent în cadrul emisiunii „Tănase şi Dinescu“, a evitat să comenteze situaţia spunând că „face presă de dragul artei, în general“. El a glumit spunând: „Dacă nu mă voi îmbogăţi nici acum după mintea mea, o să fug în Bulgaria. O să mă cheme Dinescov Mirciov. Şi am să stau într-o casă de lut şi o să cultiv castraveţi“.

Stelian Tănase nu se îngrijorează

Omul de televiziune a declarat că urmează să aibă o discuţie cu Sorin Enache. „Nu sunt nici supărat, nici enervat, iau lucrurile aşa cum sunt. Dacă nu au bani, ce să faci, să le dai în cap?“, a spus Stelian Tănase. 

Drăgotescu pleacă din trust

Realizatoarea TV Corina Drăgotescu a anunţat că şi-a dat demisia de la Realitatea TV, motivând că, dacă ar fi acceptat această reducere, salariul ei s-ar fi micşorat cu 70% faţă de cel pe care îl avea în urmă cu aproximativ un an.
Potrivit jurnalistei, în vara lui 2008, când a avut loc ultima negociere cu Realitatea TV, conducerea trustului i-a propus o diminuare a salariului.

„Eu îmi discutam contractul din şase în şase luni. Vara trecută, când a fost ultima negociere, a avut loc o reducere. Mi s-a explicat că vine criza şi că e o perioadă dificilă, iar eu am înţeles acest lucru. Cu ce mi-ar fi scăzut acum, aş fi ajuns la o scădere de 70% din valoarea venitului de anul trecut, înainte de prima micşorare“, a spus Drăgotescu. Aceasta a precizat că, dacă ar fi acceptat reducerea de acum, ar fi rămas la nivelul de salarizare al unui reporter bine plătit.

image

Realitatea TV, locul trei în audienţe



Audienţele Realitatea TV au avut o scădere în ultimele cinci luni ale acestui an, un fenomen natural în perioada primăvară-vară. Dacă în luna ianuarie, audienţa media, la nivel urban, era de 185.000 de telespectatori pe minut, aceasta a coborât în luna mai la 110.000 de telespectatori.

Dar în iunie, postul de ştiri a avut o creştere cu 4.000 de telespectatori pe minut, poziţionându-se pe locul trei în clasamentul celor mai urmărite televiziuni. Aceasta s-a datorat faptului că, în luna iunie, au fost alegerile europarlamentare. 

Publicitatea, la preţuri mai mici

În ceea ce priveşte publicitatea, Realitatea TV a livrat ceva mai multe GRP-uri (Gross Rating Points reprezintă punctul de audienţă pe care îl înregistrează un spot TV) decât anul trecut. În luna ianuarie, când volumul de publicitate difuzat de Pro TV scădea cu 43%, la Realitatea TV acesta creştea cu 32%. Însă nu trebuie uitat faptul că, de la începutul anului, tarifele televiziunii au scăzut cu până la 30% faţă de 2008.

image

De la începutul anului, preţurile de publicitate pe diferite tipuri de media au scăzut între 35% şi 50%.

image


Sorin Enache
director general
Realitatea-Caţavencu


image

Reducerea cu 50% a remuneraţiilor pentru cei din top management e naturală.

image


Cătălin Popa
director în cadrul
Realitatea TV


Ce reduceri se aplică

image

0% -

angajaţii din cadrul trustului cu salarii sub 500 de euro nu vor fi afectaţi în niciun fel de măsura luată de conducere.

10% - se va tăia din salariile din intervalul 500 – 1.000 de euro. Potrivit estimărilor „Adevărul“, printre cei supuşi acestei reduceri se numără: asistenţii de platou (cu salarii de aproximativ 1.500 de lei), regizorii de platou (2.000 de lei), operatorii (1.800 – 2.500 de lei), redactorii (2.000 – 2.800 de lei), reporterii (peste 3.000 de lei).

20% - sunt salariile între 1.000 şi 2.000 de euro. Din această categorie sunt afectaţi prezentatorii meteo şi editorii juniori şi reporterii cu experienţă.

30% - salariile între 2.000 şi 3.000 de euro. În cazul acesta sunt „loviţi“ reporterii speciali şi editorii.

40% - salariile între 3.000 şi 4.000 de euro. Printre cei afectaţi se numără  prezentatori şi editori-şefi, precum şi Editor Of the Day (EOD – editorul care urmăreşte fluxul de ştiri TV dintr-o anumită zi).

50% - sunt cei cu salarii de peste 4.000 de euro. Aici sunt incluşi prezentatorii-vedete şi managerii din cadrul companiei. Vedete precum Cosmin Prelipceanu, Melania Medeleanu, Răzvan Dumitrescu au salariicuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pe lună.

Presa, lovită de criza economică

Încă de anul trecut, industria de media a fost fulgerată de începutul crizei financiare, lucru ce s-a simţit în rândul televiziunilor şi al presei scrise, mai ales că marile companii au tăiat în special din bugetele de publicitate.Trustul MediaPro, care face parte din grupul european Central Media Entreprises, listat la bursa din New York, a fost obligat să-şi optimizeze costurile pentru a atinge obiectivele pentru 2009.

Directiva de la grupul-mamă a fost să concedieze 10% din personal. Astfel, trustul a renunţat la începutul acestui an la aproximativ 300 de angajaţi.În aceeaşi perioadă, grupul a încetat să mai publice revistele „Target“ şi „Go4it“.

Mai mult, luna trecută, conducerea a anunţat că nu va mai finanţa publicaţiile locale pe care le deţine în variantă print („Bănăţeanul“, „Ieşeanul“, „Clujeanul“, „Bihoreanul“, „Hunedoreanul“ şi „Sibianul“).La sfârşitul anului trecut, trustul Intact trimitea o notă internă prin care anunţa reducerea cu 20% a salariilor tuturor angajaţilor.

Trustul Ringier a luat, de asemenea, măsuri drastice pentru a reduce costurile. La sfârşitul lunii februarie, grupul elveţian a decis să închidă cotidianul distribuit gratuit, „Compact“, lăsând 22 de angajaţi fără loc de muncă. În martie, şefii Ringier au renunţat la aproximativ 40 de oameni de la „Evenimentul zilei“, oferindu-le şase salarii compensatorii.

În timp ce Claudiu Şerban, director adjunct Ringier, şi Vlad Macovei, redactor-şef „Evenimentul zilei“, chemau oamenii în birou, unul câte unul, pentru a le da vestea, conducerea a oferit pizza angajaţilor demoralizaţi.Cel mai recent este cazul Realitatea-Caţavencu, care a anunţat reducerea salariilor angajaţilor cu valori cuprinse între 10% şi 50%. Cei mai loviţi vor fi vedetele şi şefii de divizii cu salarii de peste 4.000 de euro.

image
image

Eu nu am de gând să reacţionez. Mă duc în vacanţă şi,  când mă întorc, voi vedea. Nu îmi place să reacţionez la furie sau la nervi.

image


Stelian Tănase
realizator „Tănase şi Dinescu“

image
image

 Eu fac presă de dargul artei în general. Dar sper că inteligenţa mă va ajuta să supravieţuiesc în această lume.

image


Mircea Dinescu
publicist şi invitat permanent al emisiunii „Tănase şi Dinescu“

image
image

Este o măsură pe care am fost nevoiţi să o luăm. Nu aveam ce face.

image


 Emil Hurezeanu
 preşedintele grupului Realitatea-Caţavencu

image
image

Această măsură nu putea fi ocolită, chiar dacă toată lumea şi-ar fi dorit. Era singura măsură raţională ce putea fi luată în momentul de faţă.

image


Adrian Ursu
redactor-şef „Cotidianul“
şi realizator „Ora de foc“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite