Criza financiară nu are căutare pe Google
0
Veniturile nete ale celui mai mare motor de căutare au crescut, în perioada iulie-septembrie 2009, cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Gigantul internetului dă primele semne de revenire economică, raportând rezultate trimestriale peste nivelul aşteptărilor. Google se gândeşte din nou la investiţii.
Pentru Google, criza financiară şi-a atins maximul în primul trimestru al anului, când compania avea venituri de 5,51 miliarde de dolari. Deşi erau mai mari decât sumele încasate în aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultatele companiei scăzuseră în ianuarie-martie 2009 cu 3% faţă de cel de-al patrulea trimestru al lui 2008. În următoarele trei luni (aprilie-iunie 2009), creşterea a fost aproape imperceptibilă, ajungând la venituri de 5,52 miliarde de dolari.
În cel de-al treilea trimestru, compania cu sediul central în California a raportat venituri peste aşteptări: 5,94 miliarde de dolari, cu 7% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Mai mult, profitul companiei a ajuns la 1,64 miliarde de dolari, cu 27% mai mult faţă de iulie-septembrie 2008, când suma nu trecea de 1,29 miliarde de dolari. În ciuda rezultatelor pozitive pe întregul grup, situaţia nu este prea bună pentru operaţiunile din Marea Britanie.
Compania domină piaţa britanică a publicităţii pe internet, dar a atras doar 765 de milioane de dolari în iulie-septembrie 2009. Suma este cu 1,5% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când piaţa britanică avea 776 de milioane de euro. Deşi Google a stagnat pe piaţa din Marea Britanie, cei mai mulţi analişti consideră că datele financiare ale companiei dau un semn bun pentru economie în general.
Marea Britanie, rezultate slabe
Eric Schmidt, Chief Executive Officer (CEO) Google, a spus că, în opinia lui, creşterea companiei reprezintă un sem că publicitatea prin motoarele de căutare e pe drumul cel bun şi că situaţia economică îşi va reveni. „Atâta vreme cât ritmul de redresare economică este incert, credem că partea cea mai grea a recesiunii a rămas în urmă şi acum ne simţim încrezători să facem investiţii masive în viitor“, a spus Schmidt, citat de „The Guardian“.
După ce şi-a redus politica de angajare, a renunţat la câteva proiecte marginale şi a închis unele birouri considerate inutile, Schmidt spune că Google va începe să facă din nou recrutări, va face achiziţii şi investiţii, continuându-şi proiectele de internet search.
Încrederea Google în revenirea pieţei de publicitate, cea mai importantă sursă de venit a companiei, arată că cea mai neagră perioadă a crizei financiare pentru această industrie s-ar putea apropia de final. Optimismul ar putea fi văzut ca un semn bun şi de către alţi clienţii publicitari care plătesc „bani grei“ ca să-şi promoveze produsele.
„Atâta vreme cât cumpărătorii de reclamă n-au ştiut cât de tare se poate înrăutăţi situaţia, banii au fost puşi de-o parte. Acum, că au văzut cum stau lucrurile, vor investi mai mult pentru a se promova puternic“, a spus Bryan Wiener, CEO la agenţia digitală 360i, citat de Adage.com.
Profit mare
Compania a reportat în cel de-al treilea trimestru un profit cu 27% mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a lui 2008, ajungând la 1,64 miliarde de euro.
Măsuri anticriză luate de Google
Având peste 20.000 de angajaţi (permanenţi şi colaboratori), liderul motoarelor de căutare şi-a redus, din cauza crizei financiare, politica de angajare agresivă. În ianuarie anunţa disponibilizarea a 100 de angajaţi din departamentul de resurse umane şi avea în plan alte reduceri de costuri cu personalul.
Compania a renunţat la câteva proiecte marginale (Catalog Search, Notebook, Jaiku şi Dodgeball) şi a închis unele birouri considerate de prisos. Mai mult, gigantul a „dizolvat“ cantinele Google, după ce s-a constatat că o treime din mâncare nu era consumată, şi a „tăiat“ şi din costurile alocate sărbătorilor.