Presa internaţională: Căderea guvernului român ameninţă acordul cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa internaţională: Căderea guvernului român ameninţă acordul cu FMI
Presa internaţională: Căderea guvernului român ameninţă acordul cu FMI

Căderea guvernului minoritar de centru în urma moţiunii de cenzură aprobată marţi creşte spectrul intensificării instabilităţii politice care ameninţă acordul României cu Fondul Monetar Internaţional, titrează Reuters.

Reuters scrie despre România, o ţară relativ săracă din Balcani, cu o populaţie de 22 de milioane de locuitori, care a trecut printr-o puternică schimbare de direcţie economică anul trecut, din cauza crizei financiare globale.

Guvernul va rămâne în funcţie până când parlamentul va aproba un nou executiv, ceea ce, comentatorii sunt de părere, se va întâmpla numai după alegerile prezidenţiale de la 22 noiembrie, care au polarizat grupările politice şi au determinat ruperea bruscă a coaliţiei în această lună.

Potrivit economiştilor, aceasta ar putea face mai dificilă îndeplinirea condiţiilor pentru pachetul de ajutor de 20 de miliarde de euro pe care România l-a obţinut în acest an de la FMI pentru a împiedica criza financiară, sau întârzieri în pregătirea bugetului pentru 2010.

România a trecut de la economia cu cel mai rapid ritm de creştere din Uniunea Europeană şi de la o destinaţie atractivă pentru investitorii străini într-o zonă cu probleme, aflată într-o nevoie disperată de ajutor, din cauza politicilor economice ineficiente.

France-Presse anunţă: "România plonjează în incertitudine după căderea guvernului". AFP precizează din start că este pentru prima oară după 1990 când un guvern român cade în urma adoptării unei moţiuni de cenzură. De atflel consemnează şi declaraţia premierului Boc referitoare la reforma pensiilor: "Este o onoare de un guvern să cadă în timp ce promite o reformă vizând să anuleze privilegii".

Analiştii politici consultaţi de AFP se aşteaptă ca incertitudinea politică să se prelungească până după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Noul preşedinte ales va desemna atunci un prim-ministru, iar România va avea din nou un guvern stabil în decembrie sau ianuarie, a declarat Cristian Pârvulescu. Revine acum preşedintelui Traian Băsescu, provenit din rândurile PDL, să desemneze un nou premier, aşa cum prevede Constituţia română. Analiştii nu exclud posibilitatea ca Băsescu să îl însărcineze din nou pe Boc să formeze un guvern a cărui durată de viaţă nu ar urma să depăşească alegerile prezidenţiale prevăzute cu două tururi, la 22 noiembrie şi 6 decembrie.

Economiştii subliniază că această cădere a guvernului riscă să lase în suspensie mai multe reforme lansate de Bucureşti pentru a reduce cheltuielile publice, în condiţiile în care România este în pragul unei recesiuni severe. Aceste reforme fac parte dintr-un acord încheiat cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială pentru un împrumut de 20 de miliarde de euro. Căderea guvernului lasă, în plus, să planeze îndoiala asupra adoptării proiectului de buget pe 2010, care teoretic ar trebui să fie prezentat Parlamentului înainte de 15 octombrie, mai scrie AFP.

Associated Press informează că "Guvernul României a căzut în urma unui vot de neîncredere". "Parlamentarii au acordat un vot de neîncredere luni, motivând că Guvernul a eşuat în a îmbunătăţi situaţia economică după intrarea în recesiune, în condiţiile a trei ani de creştere anterioară",comentează AP. De asemenea nu uită să precizeze că este prima dată când Parlamentul demite guvernul din România după sfârşitul comunismului, în 1989.

Agenţia îl citează şi pe premierul Boc, care a spus că guvernul "a pierdut bătălia, dar nu şi războiul". El a mai spus că parlamentarii au votat împotriva sa din cauza reformei pensiilor, care ar reduce inclusiv pensiile deputaţilor şi senatorilor şi alte pensii speciale. "Chiar dacă votul a fost în mod aparent îndreptat către amendarea lui Boc pentru slabele performanţe economice, situaţia apare înaintea alegerilor prezidenţiale din 22 noiembrie, în care favorit este Traian Băsescu. Băsescu este un apropiat al lui Boc, care conduce Partidul Democrat Liberal, iar parlamentarii de opoziţie speră să îi ştirbească astfel din şanse", explică AP.

Guvernul Boc, mai scrie AP, poate rămâne în funcţie, cu puteri limitate, depinzând de numirea de către Băsescu a unui nou premier. Odată numit, premierul are zece zile pentru a forma un nou Cabinet, care are nevoie de aprobarea parlamentarilor."Trebuie să vedem care vor fi implicaţiile acestei instabilităţi politice într-un an care este destul de dificil... Nu ar trebui să neglijăm impactul indirect al instabilităţii politice numai de dragul jocurilor politice", a spus ministrul de finanţe Gheorghe Pogea, citat de Associated Press.

Bloomberg anunţă că evenimentele politice de la Bucureşti ameninţă reformele economice legate de acordul internaţional de finanţare externă necesar ţării pentru a se menţine la suprafaţă. Bloomberg subliniază în acest context că moneda naţională s-a depreciat faţă de euro, iar indicele de referinţă BET a scăzut cu 0,5%.

România riscă o scădere a ratingului de creditare pe măsură ce angajamentul ei politic faţă de termenii acordului de împrumut este pus sub semnul întrebării, au avertizat la 2 octombrie agenţiile de evaluare financiară Fitch Ratings şi Standard & Poor’s,precizează agenţia cu profil economic.

Bloomberg  punctează că România încearcă să-şi reducă cheltuielile în acest an ca să atingă ţinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB trimiţând angajaţii din sectorul bugetar zece zile în concediu fără plată, iar anul viitor intenţionează să facă disponibilizări. Ţara trebuie să adopte o reformă a pensiilor cerută de FMI prin care îşi propune să economisească 0,5% din PIB în 2010 şi 2,1% în 2020.

Deutsche Presse Agentur (DPA) consemnează la rândul ei că, într-o premieră pentru perioada postcomunistă, Guvernul României nu a mai obţinut votul de încredere al Parlamentului, la două săptămâni după ce coaliţia de guvernământ s-a destrămat şi cu numai 40 de zile înainte de alegerile prezidenţiale.

Agenţia mai relatează că preşedintele Traian Băsescu a început deja consultările cu partidele parlamentare în vederea numirii unui nou premier. DPA observă că fostul partener de coaliţie al democrat-liberarilor, PSD, l-a acuzat pe Boc că ar fi încercat să manipuleze alegerile prezidenţiale în favoarea lui Băsescu, care "are legături strânse cu PDL".

"Acum, în situaţia în care Băsescu este pus în faţa numirii unui nou premier care trebuie să formeze un guvern, a apărut un nou nume ca posibil premier: Klaus Johannis, primarul independent, de etnie germană, al Sibiului. Numele său a fost înaintat de PNL. O altă variantă care se mai vehiculează este că PNL ar putea încerca să formeze o coaliţie cu PSD", mai scrie DPA.

Euronews: "Guvernul român de centru-dreapta al premierului Emil Boc a căzut, după ce Parlamentul a aprobat o moţiune de cenzură prezentată de opoziţie".

Euronews precizează că Boc "şi echipa sa guvernamentală sunt acuzaţi că nu au ştiut să facă faţă crizei economice: în centrul polemicii s-a aflat reforma pensiilor, susţinută de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de Uniunea Europeană".

RaiNews24
anunţă că a căzut Guvernul Boc. Cu 254 de voturi pentru şi 176 de voturi împotrivă, guvernul minoritar al Partidului Democrat-Liberal (PDL), apropiat şefului statului Traian Băsescu, a pierdut încrederea Parlamentului de la Bucureşti, în urma unei moţiuni prezentate de liberali şi de UDMR.

Sofia News Agency anunţă că Guvernul de la Bucureşti a căzut.
 
Xinhua, agenţia de presă chineză, consemnează la secţiunea "breaking news" căderea guvernului român.

Buenos Aires Herald, cotidian argentinian, este primul de pe continentul sud-american care a anunţat căderea guvernului de la Bucureşti, imediat după ce rezultatul votului parlamentarilor români a fost făcut public.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite