Cazul Dragnea face scântei în televiziunea publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazul Dragnea face scântei în televiziunea publică
Cazul Dragnea face scântei în televiziunea publică

Mădălina Rădulescu, şefa Ştirilor din TVR, este principala responsabilă pentru intervenţia vicepreşedintelui PSD Liviu Dragnea în Telejurnalul de dinaintea alegerilor europarlamentare. Potrivit Comisiei de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv), directorul interimar al Direcţiei Ştiri a luat o decizie editorială greşită.

Raportul Comisiei de Etică din TVR vine după ce două angajate ale Direcţiei Ştiri, Doina Georgescu şi Adriana Gulea, au cerut să-şi retragă semnătura de pe genericul Telejurnalului din 6 iunie, pe motiv că dezbaterea din studio a fost una electorală, într-un moment în care campania pentru europarlamentare se încheiase.

De altfel, pentru aceeaşi emisiune, TVR a primit o somaţie publică de la CNA, sancţiune care, în opinia Mădălinei Rădulescu, este „discutabilă“. Totuşi, aceasta admite că în timpul emisiunii au existat „mici derapaje“. Iniţial, subiectul stabilit pentru rubrica „Tema zilei“ din 6 iunie, unde ulterior a fost invitat Liviu Dragnea, era legat de meciul de fotbal Lituania-România.

Cu două zile înainte de emisiune (4 iunie), Alexandru Sassu, Preşedintele-Director General al TVR, l-a anunţat pe Ioan Todan, coordonatorul Departamentului Sport, că „cu tot regretul“ subiectul rubricii „Tema zilei“ va fi modificat. Mai mult, deşi şefa de la Ştiri susţine că a luat decizia schimbării subiectului cu o zi înainte de emisiune (5 iunie), pe fondul unor declaraţii ale vicepreşedintelui PSD, angajaţii Direcţiei Ştiri nu au aflat hotărârea decât cu câteva ore înainte de începerea transmisiunii.

Sassu intervine la Ştiri

Potrivit raportului Comisiei, „decizia editorială a Mădălinei Rădulescu de a invita reprezentantul unui singur partid la o dezbatere care-şi propunea să trateze «fricţiunile din coaliţie» a creat premisele pentru nominalizarea de către Liviu Dragnea, într-un context critic, a unor miniştri din PD-L, fără posibilitatea unei replici din partea partenerilor de guvernare“. Cu toate acestea, şefa ştirilor consideră că nu era neapărat necesară şi participarea unui reprezentant al celuilalt partid aflat la guvernare.

Tot potrivit Comisiei, faptul că Alexandru Sassu (fost membru PSD) a cerut conducerii Departamentului Sport anularea subiectului iniţial al „Temei zilei“ cu două zile înainte de emisiune, „pune sub semnul întrebării sinceritatea declaraţiilor din presă ale Mădălinei Rădulescu, potrivit cărora ar fi luat decizia schimbării temei emisiunii fără consultarea conducerii TVR“.

Şefa Ştirilor ameninţă

Indisciplina Mădălinei Rădulescu nu se  opreşte aici. După ce Doina Georgescu şi Adriana Gulea au cerut retragerea semnăturilor proprii de pe genericul Telejurnalului, şefa de la ştiri le-a anunţat că nu vor fi plătite pentru ziua de 6 iunie.

Tot atunci, Rădulescu le-a spus angajatelor că, în cazul în care vor mai refuza să-şi asume editorial producţiile departamentului Ştiri, vor fi mutate „în alt loc în televiziune“. Convocată de Comisia de Etică, şefa interimară îşi recunoaşte afirmaţiile, dar spune că nu a pus în practică ameninţarea.

„Chiar dacă nu au fost puse în aplicare, ameninţările formulate de doamna Rădulescu la adresa celor două jurnaliste din subordine reprezintă o formă de presiune cu atât mai de neînţeles cu cât au venit după ce CNA a sancţionat SRTv pentru consecinţele unei decizii editoriale greşite, luate de directorul interimar al Ştirilor în ciuda opiniilor exprimate de subalternii săi“, se arată în raport. Potrivit Comisiei, nu este prima dată când directorul interimar al Ştirilor recurge la intimidarea subordonaţilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite