Roşca Stănescu şi Chirieac, scoşi un pic de pe ecran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi nu vor mai fi invitaţi în emisiunile electorale de la Realitatea TV. Ei sunt acuzaţi de şantajarea preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate. Postul lui Vîntu a lăsat însă portiţe pentru a-i „reşapa“.  „Analiştii“ nu vor mai apărea la Realitatea TV pe motiv că „practicile lor jurnalistice nu corespund cu principiile postului“. Rămâne de văzut pentru cât timp.

Potrivit unui anunţ postat sâmbătă pe site-ul staţiei de ştiri, scandalul în care sunt implicaţi „ziariştii“ Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei,  a determinat conducerea Realitatea TV să ia o decizie „fără precedent“.

Astfel, postul a hotărât ca cei doi „jurnalişti“ să nu mai fie invitaţi în dezbaterile electorale, având în vedere că aceştia au încercat să-l şantajeze pe şeful ANI.

„Întrucât felul în care Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac înţeleg sau practică meseria aceasta în încercarea de a obţine informaţii nu are legătură cu felul în care noi o înţelegem şi o practicăm, cu regulile şi cu principiile profesionale ale Realitatea TV, am hotărât să nu-i mai invităm în dezbaterile electorale din platourile acestei televiziuni pe cei doi jurnalişti“, se arată în anunţul postului TV.

Decizie serioasă sau joc de imagine?

Decizia televiziunii vine destul de târziu, la cinci zile după ce scandalul a izbucnit în presă. Iniţial, Realitatea TV a ignorat aproape total subiectul.

Apoi, la presiunea opiniei publice, l-a abordat, însă adesea tendenţios şi în sensul protejării celor doi colaboratori ai săi. De altfel, anunţul postului TV a fost făcut după ce mai multe organizaţii de presă şi-au arătat nemulţumirea faţă de comportamentul „jurnaliştilor“.

Clubul Român de Presă (CRP) a reacţionat, considerând că intervenţiile făcute de „oamenii de presă“ Sorin Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac sunt „un afront la adresa jurnaliştilor care îşi fac onest meseria şi trăiesc decent“.

Anunţul făcut de televiziune poate fi însă văzut ca o campanie de imagine, din seria „Noi vrem respect!“. În urmă cu două luni, Realitatea TV şi-a asumat tacit o listă cu persoane publice care aveau să nu mai apară pe post, fiind considerate „supraexpuse“.

Pe listă se afla, printre alţii, Gigi Becali, care la numai câteva săptămâni după decizie a apărut nestingherit la televiziunea de ştiri.

Rămâne de văzut cât timp vor lipsi Roşca Stănescu şi Chirieac de la Realitatea TV, mai ales că, potrivit anunţului făcut de post, cei doi formatori de opinie vor fi scoşi din dezbaterile electorale ale postului, nu şi din alte programe. Iar „dezbaterile electorale“ iau sfârşit peste mai puţin de trei săptămâni!

Au mai fost daţi afară din motive care nu ţin de jurnalism

Bogdan Chirieac face parte din echipa de ziarişti care a plecat de la „Adevărul“ pentru a forma ziarul „Gândul“. În 2007 a fost nevoit să-şi dea demisia din funcţia de senior editor de la „Gândul“, ca urmare a unui alt scandal în care a fost implicat.

„Evenimentul zilei“ a scris la acea vreme despre afacerile lui Chirieac cu statul român. Omul de presă avea afaceri încheiate fără licitaţie cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în valoare totală de 24 de milioane de euro.

Sorin Roşca Stănescu a lucrat, după 1990, la ziarele „Libertatea“ şi „România liberă“. În 1991 a fost obligat să demisioneze de la cotidianul „România liberă“, după ce a fost făcut public faptul că a colaborat cu Securitatea, oferind informaţii despre studenţii străini din Bucureşti. În 1994 a fondat „Ziua“, unde a fost director până anul trecut. De-a lungul timpului, ziarul condus de el a fost acuzat deseori de şantaj şi de publicarea unor anchete la comandă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite