CNA nu se implică în cazul Şandru - Realitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNA nu se implică în cazul Şandru - Realitatea
CNA nu se implică în cazul Şandru - Realitatea

Consiliul Naţional al Audiovizualului nu va lua o poziţie oficială faţă de acuzaţiile de cenzură ale Laviniei Şandru referitoare la Realitatea TV. După apariţia „listei lui Toader“, membrii Consiliului spun că nu există o încălcare a legii, atât timp cât postul TV respectă pluralismul punctelor de vedere.

După apariţia în mass-media a mult disputatei liste a lui Sergiu Toader, Project Manager la Realitatea TV, prin care acesta cerea ca unele personalităţi publice să nu mai apară pe post, Lavinia Şandru, preşedintele Partidului Iniţiativa Naţională (PIN), aflată printre „invitaţii negri“ ai televiziunii, s-a plâns în faţa CNA. Şandru se consideră nedreptăţită de conducerea Realitatea TV şi a acuzat postul de cenzură.

„E-mailul, prin care persoanele publice ajung să fie împărţite în oameni buni sau răi, nu a fost infirmat niciodată de către Sergiu Toader. Acest lucru îmi aduce prejudicii de imagine mie, ca preşedinte al PIN, dar creează şi probleme în campania electorală pentru candidatul PIN la preşedinţie“, a spus Lavinia Şandru în faţa CNA.

CNA nu se implică în politica editorială

Ea a cerut Consiliului să solicite postului TV „o poziţie clară şi neechivocă“ în ceea ce priveşte decizia Project Managerului Realitatea TV de a nu o mai invita în emisiuni. Şandru a precizat că i-a trimis lui Toader şi o adresă prin care îi cerea lămuriri referitoare la plasarea ei pe listă alături de Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor. Roxana Niculescu, director de programe la Realitatea TV, a spus că „nu există niciun fel de înscris referitor la această chestiune (n.r. - listă)“, precizând faptul că, din punct de vedere al conţinutului audiovizual, postul TV nu a depăşit limitele legale.

„Problema cu Sergiu Toader este una personală a dvs. cu el“, i-a replicat reprezentanta Realitatea TV Laviniei Şandru. Deşi Niculescu a subliniat în faţa membrilor CNA că e vorba despre o „presupusă listă“, Sergiu Toader nu a negat existenţa acesteia. Şeful de la Realitatea TV a evitat să confirme nominal lista, dar a declarat pentru blogul lui Cătălin Tolontan că „o televiziune e datoare să-şi apere propriul sistem de valori, de organizare şi publicul“.

Mai mult, ­realitatea.net a început o campanie prin care anunţă că Realitatea TV vrea să îşi reafirme principiile jurnalistice şi solicită cititorilor să indice nume pe care vor să le vadă mai des la televizor. Răsvan Popescu, preşedintele CNA, i-a explicat preşedintelui PIN că, atât timp cât televiziunea respectă pluralismul punctelor de vedere, Consiliul nu se poate implica în politica editorială a postului: „A spune noi (n.r. – membrii CNA) că «X» trebuie să apară pe post ar însemna o ingerinţă“.

„Dacă imaginea Laviniei Şandru ar fi fost prejudiciată, CNA ar fi avut o poziţie activă“, a spus, la rândul său, Ioan Onisei, vicepreşedintele autorităţii. Şi Christian Mititelu a fost de părere că membrii Consiliului nu pot răspunde „în faţa corespondenţei unui post privat“.

Şandru îl dă în judecată pe Toader

Singurul membru CNA care a salutat iniţiativa lui Sergiu Toader este Cristina Trepcea. „Gestul acesta, de a curăţa postul de violenţa verbală, dacă ar fi destul de ferm şi ar inspira alte televiziuni, ar fi binevenit“, a spus Trepcea. Şandru a atras însă atenţia că niciodată un post TV nu a fost sancţionat pentru limbajul folosit de ea. „Dacă criteriul a fost violenţa verbală, dvs. nu vă încadraţi la aşa ceva“, a liniştit-o preşedintele CNA pe Şandru.

Pentru că CNA nu are autoritatea de a soluţiona intenţiile unui post TV, ci doar ceea ce apare pe ecran, preşedintele PIN a anunţat că îl va da în judecată pe Sergiu Toader pentru prejudicii de imagine.

Lista lui Sergiu Toader

Nu vor mai apărea în emisiunile sau în transmisiunile live ale Realitatea TV: Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, Aurelian Pavelescu, Marius Marinescu şi Lavinia Şandru.

Cei supraexpuşi, care vor apărea mai rar, sunt: Cozmin Guşă, Nicolae Bănicioiu şi Bogdan
Chirieac.

„Personajele pozitive“, ce vor apărea mai des, sunt: Dan Puric, Mircea Diaconu, Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu, academicianul Solomon Marcus, dar şi politologi, sociologi şi „intelectuali tineri“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite