Masuraţi-vă investiţia în aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masuraţi-vă investiţia în aur
Masuraţi-vă investiţia în aur

Când portofoliul dumneavoastra arata diferit de la un minut la altul tot mai puternic de volatilitatea din ce în ce mai mare a pietelor valutare, singura unitate de masura care va va arata întotdeauna adevarul, este aurul.

O astfel de analiza va pune într-o serioasa dilema investitorii care au prins valul de cresteri din perioada 2002-2007 când indicele S&P500 aproape ca si-a dublat valoarea, calculat în dolari. Însa, calculat în echivalent aur, valoarea celui mai reprezentativ indice american, aproape ca s-a înjumatatit.

De la un nivel de aproximativ 3 uncii de aur pentru o unitate din indicele S&P500 la jumatatea anului 2003, pâna la mai putin de o uncie si jumatate de aur, pentru aceeasi unitate din indicele celor 500 de companii americane. Prin urmare, aurul ca etalon suprem de masura (pentru ca include în pret nu doar schimbarile de pe piata valutara, ci si orice alt tip de interventie artificiala în piete a bancilor centrale) ne arata ca detinatorii indicelui S&P500 au pierdut în termeni reali aproximativ jumatare din banii investiti.

În schimb, pentru investitorii care au mizat pe actiuni în ultimele 8 luni, acelasi raport, dintre aur si indicele american, a crescut ce la un nivel de 0,7 uncii pentru o unitate din S&P500 la începutul lunii martie 2009, la peste 1 uncie de aur pe unitate, la finele lunii august. Altfel spus, un câstig în termeni reali, de aproximativ 40%.

Mai mult, perspectivele sunt si mai bune pe termen lung, pentru ca acest raport, de aproximativ 1 uncie de aur pentru o unitate din indice, s-a întors practic la nivelul înregistrat în urma cu aproximativ 20 de ani, ceea ce înseamna ca pietele au ajuns la echilibrul dinaintea perioadei de început a balonului speculativ, determinat de reducerile de dobânda ale FED-ului american.

Citiţi mai multe detalii în numărul 17 al revistei Forbes România, care a apărut la chioşcuri în 2 noiembrie 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite