De ce se îmbolnavesc farmaciile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce se îmbolnavesc farmaciile?
De ce se îmbolnavesc farmaciile?

Blocajul din piata farma a atins cote colosale! Va reusi Ministerul Sanatatii s-o puna în miscare prin noul sistem "factoring"?

Radu Tudorache, proprietarul farmaciilor Remedio, a stopat extinderea lantului si a început sa investeasca în statele din jurul României.

"Piata româneasca nu mai este atractiva, rata de impredictibilitate este mai mare decât în alte tari din jur iar profitul mai mic", spune Radu Tudorache.

În ultimul an, acesta a investit, prin holdingul Newarch Investments, care înglobeaza toate afacerile familiei Tudorache, în farmacii din Macedonia, Croatia, Serbia si Ungaria. Intrarea pe aceste piete este înca la început, motiv pentru care Radu nu vrea sa dea detalii despre nivelul businessului.

În primul semestru al acestui an, piata farmaceutica româneasca a scazut cu 8,8%, la 449,9 milioane de euro, fata de perioada similara a anului trecut, conform unui studiu recent al companiei Cegedim. Acest fapt, coroborat cu fondurile în scadere ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a dus la blocarea activitatii farmaciilor mai accentuata decât în anii trecuti. "În acest moment, avem de recuperat de la CNAS o suma dubla fata de cât aveam anul trecut", spune Tudorache fara a da o suma exacta.

Pentru a debloca piata farma, începând cu luna viitoare, se preconizeaza implementarea metodei factoring, la initiativa Ministerului Sanatatii. Prin acest sistem se va introduce un nou personaj în circuitul format pâna acum din farmacii, distribuitori si CNAS: bancile! Farmaciile nu se vor mai duce la CNAS cu facturile, ci vor ridica banii de la banci, iar acestea îsi vor recupera banii de la Casa. Cheltuielile bancare vor fi suportate de farmacii. O a doua varianta a acesteimetode consta în cesionarea facturilor farmaciilor catre distribuitori, acestia din urma putând sa le sconteze în sistemul bancar. În acest  caz, cheltuielile bancare vor fi suportate de distribuitori.

Cititi mai multe despre acest subiect în ultimul numar al revistei Forbes România, la chioscuri începând de luni, 21 septembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite