Un scorpion la grătar, vă rog!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce ascunde gastronomia chineză?

Lucrurile bune vin câte trei. Pe acest principiu - pe care l-au dovedit empiric toate personalităţile lumii, de la Einstein la Diderot - se bazează şi „Three on the Bund“, clădirea în stil Art Deco care găzduieşte simultan o galerie de cumpărături de lux cu centre SPA, o galerie de artă şi cele mai celebre restaurante cu specific european din Shanghai.

Chiar dacă oraşul are mai multe în comun cu Paris sau Londra decât cu Beijing sau Xian, în pieţele locale şi la gheretele de pe străduţe mâncarea specific chinezească face legea. Inclusiv „delicatesele“ care ţi-ar tăia pofta de mâncare pentru luni în şir: frigărui cu pui de scorpion, viermi de mătase la grătar precum şi tot felul de prăjeli de diverse insecte ale căror nume – şi mai ales gust – nici nu m-ar fi interesat să le aflu vreodată!

image

Prin urmare, pentru papilele gustative ale europenilor gurmanzi, Jean Georges, Whampoa Club, Laris, New Heights sau Cupola reprezintă o mană cerească sau, vorba americanilor, „best of both worlds“: mâncare europeană gătită de bucătari francezi premiaţi internaţional, savurată de la ultimul etaj al unei clădiri Art Deco, cu privelişte către... zgârie-norii chinezeşti din zona Pudong.

Galeria de artă de 1.000 de metri pătraţi este una dintre cele mai influente din Asia şi combină în expoziţii lucrări ale artiştilor din regiune cu exponate europene. Acesta a fost şi cazul recentei „Inbetween“, dedicată oamenilor de artă care găsesc mai multe mijloace de exprimare simultană: pictură, sculptură, desen. Expozanţi au fost Kengo Kuma, Shiro Kuramata şi artistul indian naturalizat în Marea Britanie Anish Kapoor, celebru pentru transformarea galeriei naţionale de artă din Londra într-un „câmp de război“ în care tunurile trăgeau în pereţi cu ceară roşie, fierbinte.

Dacă visezi la mătăsuri orientale şi croieli chinezeşti, Shanghai este paradisul croitorilor: în cinci zile pot reproduce orice model din imaginaţia ta, din orice fel de material îţi doreşti (încearcă South Bund Fabric Market). Pentru cei care visează totuşi la designerii renumiţi, tot la Three on the Bund se află cel mai mare magazin Armani din China.

Citiți mai multe despre preparatele extravagante ale gastronomiei chineze în numărul 31 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite