O grădină din Shanghai rivalizează cu expoziția mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are în medie 10.000 de vizitatori pe zi şi şase pavilioane. Nu, nu vorbim despre Expoziţia Mondială, ci despre singura oază... chinezească din Shanghai, grădinile Yuyuan. 

Dacă Shanghaiul ar fi o fiinţă vie, inima sa ar fi Yuyuan. Singura grădină chinezească (şi singurul loc cu verdeaţă!) din jungla de beton şi sticlă este atât de populară în rândul locuitorilor şi turiştilor încât primăria a decis să limiteze numărul de vizitatori la... 10.000  pe zi, pentru a evita aglomeraţia.

Chiar şi aşa, grădina construită pe un lac în urmă cu 451 de ani şi piaţa tradiţională adiacentă nu sunt locuri în care un scriitor să se plimbe pentru a-şi aduna gândurile în căutarea inspiraţiei (deşi, credeţi-mă, am încercat!). Printre pagodele din lemn vopsit în diverse culori, podurile chinezeşti din piatră şi bonsaii incredibil de înalţi, un furnicar de oameni se agită în toate părţile, cam ca peştii aurii care fac să „fiarbă" apa lacului. Deşi grădina are 20.000 de metri pătraţi, oriunde întorci capul cineva face o fotografie.

Ca orice grădină chinezească, Yuyuan este o formă de artă, care combină pagode, dealuri artificiale, căderi de apă, flori de toate culorile şi arbuşti tipic asiatici, cu atenţie severă pentru principiile Feng Shui.

Te-ai întrebat vreodată de ce decorurile chinezeşti conţin întotdeauna foarte multă piatră? Conform convingerilor Feng Shui, piatra înseamnă forţă, care se transmite automat şi asupra proprietarilor. Lei de bronz în pereche (pentru pază şi linişte) străjuiesc gardul dantelat (care imită un dragon, simbolul puterii) de la intrarea în pavilioanele cu mobilier chinezesc din  rădăcină de copac, vechi de sute de ani. Niciun fir de iarbă nu creşte împotriva principiilor Feng Shui.

image

La intrarea în grădină, podul din lemn care face legătura între piaţa Yu şi grădină nu este drept, ci face nouă zig-zaguri. Motivul: „nouă" este cea mai mare cifră, iar în cultura chineză simbolizează prosperitatea, valorile mari şi, implicit, succesul.

La sfârşitul lunii aprilie am surprins în „Grădina fericită" (semnificaţia „yuyuan" în chineză) şi repetiţiile trupelor de muzică şi dans care aveau să participe la ceremonia de deschidere a Expoziţiei Mondiale. Şi ele se aflau probabil, tot în căutarea energiilor pozitive. Pentru ca impactul să fie maxim, grădinile ar trebui explorate după o vizită la Observatorul de pe vârful Shanghai World Trade Center.

După ce admiri panorama oraşului de la înălţimea de 474 de metri, vei savura cu adevărat urcarea în foişorul de 20 de metri din mijlocul grădinii, care deţinea în urmă cu 451 de ani titlul de... cel mai înalt punct din Shanghai. 

Citiți mai multe despre această oază chinezească în numărul 31 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite