Voiaj cu Michael Jackson, în Neverland

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lumina reflectoarelor de pe Arena O2, Michael Jackson urma să-şi ia rămas bun de la fani. Spectacolul de adio îl dau, acum, pe aceeaşi scenă din Londra, obiectele cu care a scris istorie. 

Ultima oară când am trecut pragul unei expoziţii organizate la celebra Arenă O2 din North Greenwich, Londra, ardeam de nerăbdare precum un arheolog în faţa unui nou sit, înainte să-i exploreze comorile. Pe lângă mândria nedisimulată de a avea un bilet la evenimentul cultural râvnit de toată Europa, chipurile celor din jur trădau aceeaşi uimire de a sta în faţa unui tezaur vechi de 3.500 de ani. Expoziţia, care a ţinut prima pagină a ziarelor la jumătatea lui 2008, se numea „Regele Tutankamon şi Epoca de Aur a Faraonilor", iar imaginea diademei aurite a regelui egiptean şi a obiectelor care l-au însoţit dincolo de moarte ar fi lăsat pe oricine fără cuvinte.

Cine ar fi bănuit că, doar un an mai târziu, „tezaurul" unui altfel de Rege avea să poposească pe holurile largi ale „O2 Bubble", spaţiul expoziţional al arenei O2? De această dată, ochii vizitatorilor ce scrutau, unul câte unul, obiectele expuse, trădau mai mult decât simplul entuziasm de a privi de aproape mănuşile încrustate cu pietre sau coroana regală a lui Michael Jackson. Trădau emoţie, multă emoţie!

Din cei­­ 750.000 de fani care-şi cumpăraseră bilete pentru seria de zece concerte „This Is It" de la Arena O2, cea mai mare parte a venit la „Michael Jackson: The Official Exhibition" ca să asculte, în locul muzicii lui Michael, o poveste tăcută, „șoptită" de obiectele care i-au aparţinut. Pe fundalul melodiilor care l-au consacrat pe Regele Muzicii Pop, vizitatorii pot admira ţinutele sale de scenă - jachete, pălării, pantofi, mănuşi - minunându-se în faţa pieselor de mobilier şi a obiectelor printre care a trăit artistul.

La capătul unui covor roşu, tronează cu litere strălucitoare „Neverland", blazonul domeniului „de poveste" al lui Michael. Inscripţia este originalul adus de la ferma din Santa Barbara a megastarului, special pentru această expoziţie. Tot de peste Ocean au fost aduse piese de mobilier personale, precum pianul din secolul al XIX-lea, care se afla în sufrageria de la Neverland, Rolls Royce-ul preferat al lui Michael sau unul dintre căluţii de carusel dăruiţi de Elizabeth Taylor.

În ciuda strălucirii sale, acest Neverland recreat ca într-un laborator îmi aduce aminte de tristeţea care m-a încercat vizitând, cu doar câteva luni înainte de moartea lui Michael, cartierul din Los Angeles unde acesta îşi mutase reşedinţa în ultimii ani de viaţă. De porţile de la intrarea în casa megastarului - în faţa cărora stăteau „ciorchine", zi şi noapte, paparazzi înarmaţi cu obiective foto kilometrice - erau agăţate, în plină lună mai!, două ghirlande uscate, rămase de la Crăciun. „Michael şi copiii săi iubesc Crăciunul şi vor să-l păstreze tot timpul anului", îmi explicase, uşor fâstâcit, ghidul. Michael iubea, într-adevăr, Crăciunul, la fel de mult cum iubea ideea de copilărie. Dovadă stă castelul din sticlă adus de la Neverland, care tronează între scaunul său regal, cu catifea roşie, şi pictura în ulei care înfăţişează un Michael tânăr, din perioada „Thriller", schiţat în stil baroc.

Citiţi articolul integral în numărul 22 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite