VIDEO Muzeul de Arte Frumoase din Paris a devenit podium de modă pentru Yves Saint Laurent

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Le-a făcut doamnelor darul feminităţii, îmbrăcându-le în... smoking bărbătesc. Acum, Franţa îl omagiază pe Yves Saint-Laurent, transformând Petit Palais într-un podium de modă.

Printre picturile renascentiste şi obiectele orientale din Petit Palais - Muzeul de Arte Frumoase din Paris - situat la o aruncătură de băţ de Champs élysées, şi-a făcut loc un alt tip de artă. Din 11 martie până pe 29 august, pentru prima oară în istoria sa de 110 zece ani, micul palat construit pentru Expoziţia Mondială din 1900 găzduieşte expoziţia unui designer de modă.

Umeraşe încărcate de mătăsuri cu motive africane, smokinguri din satin negru şi alte 300 de obiecte de modă se află expuse în sălile somptuoase ale palatului, alături de fotografii, schiţe şi bucăţi video din cei 40 de ani de activitate ai lui Yves Saint-Laurent. O parte din obiectele creatorului francez decedat în 2008 par să-şi aibă locul dintotdeauna în Petit Palais.

Cele mai faimoase: rochia din jerseu de lână cu imprimeu inspirat de tabloul „Compoziţie în galben, albastru şi roşu" al lui Piet Mondrian, jachetele din mătase pictată inspirate de floarea soarelui şi respectiv de irişii din opera lui Vincent Van Gogh sau rochia cu broderie în forma porumbeilor lui Henri Matisse, purtată la o prezentare de modă chiar de actuala Primă Doamnă a Franţei (pe atunci manechin), Carla Bruni.

O OPERĂ PURTABILĂ. Pierre Bergé, fostul asociat al designerului şi cel care a organizat expoziţia prin intermediul fundaţiei Pierre Bergé - Yves Saint-Laurent, afirma despre cel care i-a fost pentru o perioadă şi partener de viaţă: „Moda este neinteresantă când singurul ei scop este să îmbrace femei bogate. Ţinta lui Yves a fost să treacă dincolo de asta".

Debutând ca designer pentru casa Dior, Saint-Laurent a revoluţionat moda în 1966, când a învăţat femeile să-şi exprime feminitatea împrumutând obiectul vestimentar emblematic masculin: smokingul.

image
image

Printre umeraşele cu haine care au scris istoria modei, expoziţia mai ascunde şi o cameră cu schiţele şi culorile caracteristice lui Saint-Laurent, împreună cu biroul la care acesta îşi desena modelele. În faţa celor care-l numesc artist pe YSL, Bergé plusează: „Arta lui Yves este cu atât mai preţioasă cu cât el a fost constrâns în creaţia sa de formele trupului feminin. A trebuit să creeze o operă purtabilă".

image

Citiți mai multe despre ,,opera purtabilă” a lui Yves Saint Laurent în numărul 30 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite