ForbesLife: Moda după Kate Middleton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a întors spatele podiumurilor internaţionale în favoarea propriului dulap, noua prinţesă de Wales se află la o răscruce de stiluri: poate lăsa lumea întreagă să-i aplaude modestia sau o poate provoca să viseze la poveşti cu prinţi.

Nu este cea mai stră-lucitoare, nici cea mai stilată prinţesă pe care și-o puteau dori britanicii încă bântuiţi de imaginea diafană a lui Lady Di. La cei 29 de ani împliniţi, nu se poate lăuda nici măcar cu inocenţa copilărească pe care o afișa ,,Prinţesa Inimilor" la nunta sa nefericită cu Charles. Totuși, Catherine - Kate - Middleton a făcut pentru Anglia și pentru imaginea aristocraţiei exact ceea ce Michelle Obama și cardiganele sale J.Crew de 20 de dolari au reușit pentru America și pentru campania electorală a lui Barack. A liberalizat ideea de stil, de rafinament fără multe zerouri în coadă și a scos imaginea monarhiei britanice din sferele înalte unde doar mătasea și taftaua haute-couture aveau cândva acces.

În urmă cu 20 de ani, ar fi fost de neconceput ca Lady Di, recunoscută pentru superbele sale rochii marca Elizabeth Emanuel, să apară într-o rochiţă de la Whistles sau de la oricare altă marcă din ,,high-street"-ul londonez, denumirea generică a magazinelor cu creaţii vestimentare de serie. Nu pentru că ,,Prinţesa Inimilor" ar fi strâmbat din nas la o creaţie cu preţul mai mic de 50 de lire sterline, ci pentru că apanajul aristocraţiei îl reprezentau, de când lumea, hainele fine, făcute la comandă de croitori din tată-n fiu, în luni de zile de așteptare. Sau, cel puţin, creaţii de designer ,,sur mesure", născute în vreun atelier șic din Knightsbridge sau Mayfair.

Kate Middleton, în schimb, a îndrăznit chiar mai mult decât să se îmbrace de la magazinele cu produse de serie. Nu s-a mulţumit să scormonească printre umerașele modeste de pe Oxford Street sau King's Road și nici să poarte cu mândrie genţi din material textil, ,,by Longchamp". A mers mai departe, înlocuind tendinţele de modă dictate de marii creatori ai lumii cu siguranţa și comoditatea propriului dulap. Bluza purtată în portretul oficial de logodnă realizat de Mario Testino este o creaţie Whistles (un brand londonez de masă) de acum doi ani, mai precis din colecţia toamnă-iarnă 2008.

image

Rochia albă de la Reiss, îmbrăcată cu ocazia aceleiași ședinţe foto regale, a așteptat tot doi ani în dulapul viitoarei regine a Angliei până să fie scoasă în lume și imortalizată pe toate mărunţișurile posibile, de la timbre oficiale în serie limitată, până la căni și farfurii din plastic de unică folosinţă marca Party Pieces (afacerea familiei Middleton). Doar rochia albastru electric marca Issa, purtată în ziua anunţului oficial al logodnei, este o creaţie din ultimul sezon. 

Având în vedere trecutul stilistic al fostei domnișoare Middleton, alegerile nu sunt, totuși, foarte surprinzătoare. În ultimii opt ani petrecuţi în vizorul presei, Kate s-a afișat cu dezinvoltură în fuste și rochii cu floricele de la LK Bennett sau Jigsaw, în pulovere cuminţi, de lână, de la Crew Clothing sau purtând ciudatele tocuri stil ,,kitten" (plasate în mijlocul călcâiului și considerate cele mai puţin estetice dintre toate tipurile de toc).

Totuși, simplitatea studiată a celei pe care presa britanică o tachinează, de tot atâţia ani, cu apelative precum
,,Waity Katie" (,,Kate care așteaptă"), ,,Her Shyness" (,,Timiditatea Sa") ori condescendentul ,,middle-class Middleton" (aluzie la apartenenţa sa la clasa de mijloc) ar putea incita, subtil, la o schimbare de paradigmă în modă.

Când vedetele își fac un titlu de glorie din faptul că nu îmbracă niciodată de două ori aceeași ţinută, la sfârșitul lungii sale așteptări ,,Waity Katie" alege să poarte, cu ocazia celui mai important moment din viaţa sa de până atunci, haine vechi de acum doi ani. Pe care le accesorizează cu o pereche de cercei cu topaz - nici vorbă de diamante! - de la Links of London, care nu costă mai mult de 300 de euro. Modelul are, de altfel, și un nume predestinat: ,,Hope" (speranţă n.red).

Deși publicul jubilează, criticii de modă și britanicii atinși de patriotism au început deja să şuşotească pe la colţuri în legătură cu imaginea pe care o va reflecta Kate ca proaspătă membră a familiei regale. Oricât de reconfortantă ar fi ideea că orice gospodină din Cotswolds Hills sau Chipping Sodbury se poate afișa în aceeași rochie ca și viitoarea regină a Angliei, oamenii au în cele in urmă nevoie de o imagine care să-i facă să viseze cu ochii deschiși. De o poveste care, ca toate poveștile frumoase, trebuie să includă, măcar din când în când, și niște rochii demne de-o prinţesă, niște bijuterii care să facă mulţimile să ofteze și cel puţin o apariţie strălucitoare, inspiraţională, care să-ţi taie respiraţia.

Publicul poate fi încă înduioșat de încercările lui Kate de a poza în aceeași fată obișnuită dintotdeauna, cu o existenţă perfect normală. Pe 29 aprilie însă, Kate Middleton a pierdut pentru totdeauna posibilitatea de a mai fi considerată vreodată doar ,,o fată ca oricare alta".

,,Sper totuși că recesiunea nu o face pe această fată tânără și frumoasă, care este pe cale să devină o emblemă a Marii Britanii în lume, să creadă că nu are voie să se îmbrace decât în haine de duzină, pe care și le permite toată lumea" o mustra Alexandra Schulman, redactorul-șef Vogue UK. Tăios, dar pertinent, având în vedere că, în ultimii 20 de ani, Londra s-a impus ca unul dintre cele mai curajoase și avangardiste teritorii al modei internaţionale.

image

Ţara care i-a dat pe Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Stella McCartney sau Paul Smith (plus o pleiadă de creatori tineri și talentaţi) s-ar aștepta poate ca proaspăta prinţesă de Wales să fie nu doar o emblemă a monarhiei, ci și o ambasadoare a creativităţii britanice. Și nu a celei low-cost.

De altfel, brandurile high-street nici nu au neapărat nevoie de Kate pentru supravieţuire sau profit. Philip Green, părintele Topshop și al altor mari retaileri din Marea Britanie, are o avere de aproape zece miliarde de euro și tocmai și-a achiziţionat un iaht de 25 de milioane de euro. Ba chiar mai mult, brandurile de masă nici nu lasă impresia că s-ar simţi neapărat flatate de ajutorul nesperat venit din partea noii prinţese.

Imediat după ce presa a descoperit identitatea bluzei purtate de Kate în portretul oficial al lui Testino, cei de la Whistles au emis un comunicat de presă, respingând ideea conform căreia imaginea lui Kate le-ar putea mări vânzările. ,,O piesă vestimentară frumoasă este pur și simplu frumoasă, și se va vinde indiferent cine a mai purtat-o înainte" declara Jane Shepherdson, CEO Whistles. Ceea ce explică perfect de ce compania a simţit nevoia să boteze varianta reeditată a celebrei bluze cu denumirea ,,The Kate"...

Până la nunta cu William, Kate nu s-a mai apropiat decât fugitiv de creaţiile de designer și nu neapărat de cele semnate de conaţionalii săi. S-a afișat, de-a lungul timpului, într-o rochie turcoaz de la BCBG Max Azria (357 de euro), o serie de jachete și paltoane de la creatoarea britanică Katherine Hooker (de la 450 de euro), sau o rochie petrecută, de la Diane von Furstenberg, care se învârte tot în jurul a 300 de euro. I-a scandalizat, în schimb, pe activiștii PETA, purtând o căciulă din blană de nurcă la Cheltenham Gold Cup în urmă cu trei ani.

Parcă pentru a-i compensa lipsa de strălucire, ca și originea văduvită de orice parfum aristocratic, presa britanică a început să sape în trecutul și originile domnișoarei Kate, în speranţa că un detaliu salvator i-ar putea glazura imaginea ușor anostă cu o aură de mister.

image

Singurul fir notabil găsit până acum este o fotografie făcută în urmă cu aproape 20 de ani, pe un iaht, care lansează ipo­teza că ,,Waity Katie" ar putea fi o rudă îndepărtată a clanului Kennedy. Rămâne de văzut dacă descoperirea va fi un noroc pentru Kate sau o presiune în plus pentru o schimbare radicală de macaz din punct de vedere stilistic.

Pe lângă faptul că poartă pe deget ine­lul cu safir al unei prinţese cu care britanicii nu vor înceta niciodată să o compare, asupra fostei domnișoare Middleton tocmai începe să planeze şi umbra lui Jacqueline Kennedy Onassis.

Citiţi mai multe despre stilul britanic în suplimentul FORBES LIFE, distribuit gratuit împreună cu Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite