Forbes. Dacă e ianuarie, e SIHH

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin din 2009, când oficialii grupului Richemont au decis că e bine ca anul, în Geneva, să înceapă cu salonul de orologerie, astfel încât, preţ de o săptămână, pavilionul Palexpo expune, în avanpremieră, cele mai noi modele ale celor mai exclusiviste branduri. Atât de noi încât majoritatea nici nu sunt disponibile pe piaţă o parte din an - în vremurile bune, când cererea era foarte mare, noile colecţii ajungeau la dea

Forbes vă prezintă în avanpremieră câteva dintre modelele ce vor fi lansate la Geneva pe 17 ianuarie, începând cu decanul de vârstă al marilor manufacturi orologere - Vacheron Constantin. În 2008, brandul condus impecabil de Juan-Carlos Torres, lansa Quai de l'Ile, o gamă foarte ambiţioasă, un mariaj între celebrul savoir-faire bicentenar al manufacturii și tehnologii de ultimă oră.

Pe lângă aspectul foarte modernist al ecranului și aparenta imposibilitate de a copia acest ceas, gama se distinge și prin sutele de modalităţi prin care purtătorul își poate personaliza ceasul, prin diverse combinaţii (700 mai precis). Oficialii Vacheron Constantin sunt destul de rezervaţi când sunt rugaţi să comenteze evoluţia Quai de l'Ile, dar faptul că anul acesta vor lansa noi variaţii demonstrează că brandul pariază în continuare pe această colecţie.

image

La salon, Vacheron va prezenta Quai de l'Ile Retrograde Annual Calendar, un model nou, dotat cu un nou calibru realizat in-house - 2460 QRA - calibru automatic alcătuit din 326 de componente, cu rezervă de funcţionare de 40 de ore, cu masă oscilantă montată pe rulmenţi din ceramică și ale cărui funcţii includ ora, minutele, secundă periferică, lunile anului și fazele lunii - un indicator care trebuie ajustat doar o dată la 122 de ani.

Calendarul anual, care nu trebuie ajustat decât în februarie, este combinat cu afișajul retrograd al datei, o „specialitate" marca Vacheron Constantin. Carcasa cushion - sau, mai pe românește, în formă de pernuţă, are un diametru de 43mm și noi versiuni de cadran. Fiind vorba de un model Vacheron Constantin, modelul beneficiază de Geneva. Jaeger-LeCoultre are o aniversare foarte importantă de marcat în 2011 - modelul stindard al brandului, Reverso, împlinește 80 de ani.

image

Lansat în 1931, după ce ofiţerii britanici staţionaţi în India au cerut un ceas care să reziste meciurilor de polo călare, Reverso este una dintre legendele vii din lumea haute horlogerie. Dreptunghiular sau pătrat, gravat cu iniţialele purtătorului sau ornat cu picturi în email, Reverso este, după cum spune CEO-ul Jaeger-LeCoultre, Jerome Lambert, „un simbol cu un statut cult, care respiră, se transformă și devine mai frumos".

La 80 de ani, Reverso apare în varianta foarte suplă - Grande Reverso Ultra Thin are un calibru (822) cu o grosime de doar 2,94mm, astfel încât modelul e mult mai plat decât predecesoarele sale. Panerai lansează la salonul din acest an un model Luminor Marina 1950 într-o carcasă de 44 mm realizată din Composite, ceramică sintetică utilizată pentru prima dată în orologerie de către brandul florentin și care e obţinută din transformarea aluminiului, printr-un proces electrochimic. Materialul, denumit Panerai Composite, e mult mai ușor decât ceramica veritabilă, dar, în același timp, mai dur și mai rezistent decât oţelul, cu un aspect mat, distinctiv.

Cadranul ciocolatiu este o structură tip sandviș - două straturi suprapuse, care conţin Super-LumiNova, materialul utilizat pentru indicatorii orari fluorescenţi. Modelul e echipat cu calibrul automatic P.9000, proiectat și realizat în întregime în manufactura Officine Panerai din Neuchâtel. Funcţiile mecanismului includ oră, minute, secundă periferică (în dreptul orei 9), iar rezerva de funcţionare se ridică la trei zile.

image

Echipa de la Cartier, condusă de inepuizabila Carole Forestier Kasapi, continuă ofensiva brandului în domeniul haute horlogerie, prin lansarea unei serii limitate (50 de exemplare) - Rotonde de Cartier Astrorégulateur. Ceasul are o dimensiune care îl recomandă mai degrabă pentru Panerai - 50mm, iar carcasa este realizată dintr-unul din materialele futuriste tot mai populare printre orologeri - niobiu-titan. Mecanismul (9800 MC) este un automatic realizat in-house, iar eșapamentul este montat pe masa oscilantă, pentru a contracara efectele forţei gravitaţionale în poziţii verticale. Mecanismul e alcătuit din 281 de componente, iar rezerva de funcţionare se ridică la aproximativ 80 de ore.

Baume & Mercier va prezenta pe 17 ianuarie noi variaţii în gama Classima - Automatic Jumping Hour, într-o carcasă de 42 mm și cu un mecanism automatic Dubois Depraz 14400 (ediţie limitată la 500 de exemplare, disponibilă din toamna acestui an) și Red Gold Dual Time Zone and Power Reserve - numele spune tot. Ar mai fi de adăugat mecanismul - Soprod 9035, automatic, și dimensiunea carcasei - 39 mm.

image

Revista Forbes vă va prezenta, de la Geneva, toate lansările brandurilor care expun la salon.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite