Forbes. Hercule Poirot intră în boxa acuzaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce se întâmplă când actorul David Suchet, celebrul „Hercule Poirot", îşi dă mâna cu Zoë Wanamaker, „Madame Hooch" din Harry Potter, pe scena din Londra, pentru o piesă clasică a dramaturgiei americane? 

Prima consecinţă: un bilet la o reprezentaţie a piesei ,,All My Sons" cu cei doi  în rolurile principale devine la fel de greu de găsit ca o invitaţie pe covorul roşu pentru premiile Oscar. Mai ales când încerci să-ţi rezervi locul în Apollo Theatre, din Londra, pe internet, cu doar o săptămână înainte de spectacolul dorit. În cele din urmă, de undeva din străfundurile site-urilor britanice de bilete, am reuşit să pescuiesc un singur loc la o reprezentaţie de vineri seara, la balcon.

Deşi obişnuită cu teatrele londoneze, în care balconul propriu-zis se află cam trei etaje mai sus faţă de scenă (deasupra scaunelor din sală se află Dress Circle, apoi Upper Circle şi abia apoi Balcony), nici eu şi nici restul vecinilor mei de balcon nu ne aşteptam să petrecem două ore ca actori în ,,Vertigo"-ul lui Hitchcock. Din ultimul rând al balconului şi până la scenă se căsca un asemenea hău încât ţi-era teamă să ieşi să-ţi cumperi o apă plată, ca nu cumva vreun pas greşit să te arunce, ca pe un star rock la un concert, direct în braţele celor din faţa ta sau, mai rău, pe scenă, direct în braţele lui ,,Poirot" însuşi.

După primele cinci minute ale piesei, însă, toată sala era într-o transă atât de profundă încât chiar şi noi, refugiaţii de la balcon, am fi putut face echilibristică pe marginea scaunelor, mai ceva ca somnambulii. Anii au trecut peste David Suchet, care nu mai are nimic din aerul pişicher al lui Poirot, în schimb îl interpretează magistral pe Joe Keller, antreprenor şi cap de familie, care trăieşte de aproape patru ani cu acuzaţia că firma sa a furnizat armatei americane motoare defecte pentru avioanele din cel de-al Doilea Război Mondial, cauzând moartea a 21 de piloţi. Soţia sa, Kate (Zoë Wanamaker), aşteaptă de tot atâta timp întoarcerea fiului său, Larry, pilot de război dispărut în acţiune. Deşi Joe a fost găsit nevinovat iar partenerul său de afaceri a fost acuzat şi închis, nici soţii Keller şi nici micul orăşel în care locuiesc nu-şi pot găsi liniştea. Copiii vecinilor îl privesc pe Joe ca pe un erou, în timp ce părinţii lor îl tolerează şi-l respectă tacit pentru abilitatea de a fi ieşit basma curată. Legea junglei.

ARTĂ ATEMPORALĂ. Echilibristica precară a situaţiei se curmă când fosta logodnică a lui Larry - şi fiica partenerului de afaceri acuzat de tragedia motoarelor defecte - revine în oraş şi acceptă cererea în căsătorie a celuilalt fiu al soţilor Keller, Chris. ,,Larry nu poate fi mort, nu pot să vă las să-l consideraţi mort şi să vă căsătoriţi, pentru că asta ar însemna că tatăl tău l-a omorât!", îi reproşează Kate celuilalt fiu al său într-una dintre scenele de mare virtuozitate ale lui Wanamaker.

La capătul celor două ore şi jumătate, toate secretele familiei Keller ies la suprafaţă, ca şi ipocrizia şi tarele comportamentale ale societăţii americane din anii '50, etalate fără milă de dramaturgul Arthur Miller (fostul soţ al lui Marylin Monroe). ,,America e plină de măturători şi menajere cu facultate. Dacă ieşi pe stradă şi scuipi, ai două şanse din trei să scuipi un om cu studii superioare", comentează Joe într-una dintre scene. Un deja-vu? Mai degrabă un motiv, din câteva zeci, pentru care ,,All My Sons" rămâne atemporală.

Citeşte mai multe articole despre piesele care se joacă în West-End-ul londonez în numărul 41 al revistei Forbes România.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite