Cele mai spectaculoase oraşe-fantomă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraş fantomă
Oraş fantomă

Misterioasele oraşe părăsite ridică adrenalina turiştilor dornici de senzaţii tari. Ai şi un bonus: poţi parca oriunde vrei tu!

Pentru antreprenorii care s-au plictisit de zilele lungi de muncă petrecute în birouri de un maroniu închis apăsător, printre munţi de hârtii, a apărut o nouă provocare. Oraşele-fantomă! La un preţ cuprins între două şi 20 de milioane de euro, orice om de afaceri poate deveni „Călăreţul singuratic“ al unui orăşel dărăpănat şi năpădit de buruieni, în care viaţa a încetat cu desăvârşire în urmă cu câteva zeci de ani. Cum ar fi să intri, dând uşa de perete, în propriul tău bar din propriul tău orăşel de Vest Sălbatic? Proiectul a devenit realitate pentru un american îndrăzneţ pe nume John Cooney. La sfârşitul lui 2006, acesta a cumpărat un fost orăşel minier din Vestul Sălbatic, părăsit de peste o sută de ani. Dry Gulch a costat 1,25 milioane şi este doar unul dintre sutele de orăşele-fantomă pe care americanii le scot la licitaţie anual. Cumpărătorii? Antreprenori care visează la proiecte turistice ambiţioase, oameni de afaceri care urmăresc profituri din revânzare sau din închiriere ca locaţie de film ori pur şi simplu oameni cu dare de mână care vor să-şi trăiască aievea jocul de-a pistolarii din copilărie.


Pentru a-ţi transforma în realitate fanteziile cu Vestul Sălbatic nu este nevoie să devii proprietar cu acte-n regulă. Poţi să alegi câteva dintre cele mai fascinante oraşe-fantomă din întreaga lume, în jurul cărora planează o aură de mister. Kolmanskop din Namibia, spre exemplu, este un fost orăşel al căutătorilor de diamante din mijlocul deşertului Namib unde poţi să te plimbi prin sufragerii, bucătării sau băi vechi de când lumea, înotând prin nisipul până la genunchi. Pentru amatorii de senzaţii tari există şi casele-OZN San Zhi din Taiwan, cândva locaţia unui proiect rezidenţial de anvergură, actualmente ţinta căutătorilor de mistere şi de fantome. Unele oraşe-fantomă rămân rezervate celor cu o doză mare de curaj, ba chiar de inconştienţă. Cum altfel ar putea fi caracterizat un turist care bate drumul pentru a explora – cu un permis special din partea guvernului ucrainean - Prypiat, un orăşel de lângă Cernobîl care nu mai poate fi locuit în următoarea sută de ani din cauza radiaţiilor?

Citiţi mai multe despre acest subiect în noul număr al revistei Forbes România, la chioşcuri începând de luni, 28 decembrie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite