E vremea să cumperi şi mai multe proprietăţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
E vremea să cumperi şi mai multe proprietăţi!
E vremea să cumperi şi mai multe proprietăţi!

Criza din domeniul imobiliar poate fi văzută şi ca o oportunitate pentru cei care vor să-şi completeze portofoliul imobiliar, şansă ce apare o dată la 20 de ani. Află din numărul 11 al revistei „Forbes România“, ce apare la chioşcuri astăzi, 10 august, cum mai poţi să faci bani din proprietăţi imobiliare.

Dacă ai bani lichizi, este momentul perfect pentru a cumpăra locuinţe pe care poţi să le închiriezi. Preţurile de achiziţie ale apartamentelor au scăzut consistent (cu circa 40-60%) faţă de anul trecut, în timp ce valoarea chiriilor a fost mai puţin afectată de criza financiară (scăderea a fost de circa 20%).

Bucureşteanul Adrian Savu, de 38 de ani, s-a decis să achiziţioneze în urmă cu o lună un apartament de două camere într-un ansamblu rezidenţial nou situat în zona de vest a Capitalei.

A plătit pentru acesta aproape 70.000 de euro, preţ care a inclus şi o parte din mobilier. „Iniţial, mi-am băgat banii în bancă, însă, în timp, am tot cheltuit din ei. Anul acesta am hotărât să îi investesc în imobiliare. Cred că rămâne un plasament sigur, indiferent de contextul economic“, spune Savu.

Acum, el vrea să închirieze noua sa proprietate cu 400 de euro pe lună. Iar de clienţi nu duce lipsă. A postat un anunţ pe câteva site-uri specializate, pentru a testa piaţa. Şi deja a fost sunat de câţiva studenţi care îşi caută încă de pe acum o locuinţă.

Fondurile imobiliare, o alternativă

Află din revista „Forbes România“, ce apare la chioşcuri astăzi, 10 august, ce randament anual îi va aduce lui Adrian Savu locuinţa proaspăt achiziţionată, dar şi care sunt profiturile anuale rezultate din închirierea apartamentelor vechi din marile oraşe din ţară.

Evident, închirierea unui apartament este un lucru facil la prima vedere. Însă, de multe ori relaţia cu chiraşul poate aduce multe bătăi de cap proprietarului. Reparaţiile de tot felul sau diversele probleme care pot apărea (mobilă stricată, inundaţii, aparatură electrocasnică avariată) pot însemna cheltuieli suplimentare.

Două variante de achiziţie

Dacă vrei să eviţi, însă, apelurile telefonice ale chiriaşilor care reclamă, în miez de noapte, că iar s-a înfundat chiuveta, poţi investi într-un fond imobiliar cu activităţi la nivel mondial. În România, ai două posibilităţi de a cumpăra acţiuni ale fondurilor imobiliare: achiziţionarea de acţiuni, dacă sunt listate la bursă sau cumpărarea de unităţi de fond, dacă vorbim de activităţi de tip „open-end“.  

DEGI, parte a Aberdeen Property Investors, companie specializată în managementul investiţiilor imobiliare, are un portofoliu de proprietăţi în 16 ţări, în valoare de aproximativ 5,5 miliarde de euro şi 200.000 de clienţi. Află din revista „Forbes România“,cum poţi achiziţiona unităţi de fond DEGI şi ce profit anual îţi aduc acestea.

O altă oportunitate pentru investitori o reprezintă achiziţia de acţiuni de la fondurile imobiliaare deschise. Immoeast, fond care are un portofoliu în valoare de 3,5 miliarde de euro, compus din 219 proprietăţi şi proiecte cu un total de 4,3 milioane de metri pătraţi utili, este listat la bursele din Viena şi Varşovia.

Fondul este deţinut în proporţie de 54,64% de compania-mamă austriacă Immofinanz. Restul participaţiei reprezintă „free float“. Asta înseamnă că acţiunile pot fi tranzacţionate la bursă. În ultima perioadă, acţiunile Immoeast s-au încadrat în trendul general crescător al pieţelor de capital internaţionale.

De altfel, fondul austriac a anunţat recent, într-un raport, că ar putea reactiva, selectiv, o parte dintre proiectele îngheţate sau suspendate în ultimele 12 luni din cauza crizei financiare. Portofoliul Immoeast în România cuprindea, la 31 octombrie 2008, 80 de proprietăţi cu o valoare estimată la puţin peste un miliard de euro. Veniturile din chirii ale fondului au crescut cu 28% în anul fiscal 2008-2009, la 282,7 milioane de euro, de la 220,7 milioane de euro în anul fiscal anterior.

Este oportun să investeşti acum pe bursă în acţiuni ale fondurilor imobiliare? Răspunsul este afirmativ, cu condiţia să nu-ţi pui toate ouăle în acelaşi coş.

Mai puteţi citi în numărul 11 al revistei Forbes România

image

Trufia trufelor.

România este noul El Dorado al căutătorilor de trufe. Lupta pentru „fierea pământului“ se poartă dur, fără regulişi cu câini bine antrenaţi.

Educaţie de cinci stele. Poliţa de studii poate face diferenţa în cursa pentru alegerea celei mai bune universităţi. Cu o singură condiţie: să ştii care este gradul de risc al asigurării în care investeşti.

Ajutor chimic
. Combinatul Oltchim Râmnicu-Vâlcea se poate salva printr-un ajutor de stat. Cât de corectă este însă intervenţia statului într-o economie de piaţă?

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite