VIDEO Taiwanezii vor să cucerească piaţa e-readerelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia taiwaneză profită de pe urma revoluţiei cărţilor electronice. Principalul beneficiar este compania Prime View International, a lui Scott Liu. 

Succesul celui mai popular cititor electronic de pe amazon.com, Kindle, şi numărul tot mai mare de rivali încă se simte în Taiwan. De fapt, cititorul electronic (e-reader), cu o piaţă de un miliard de dolari în 2009, care se va dubla anul acesta, a devenit repede o industrie galopantă pentru economia Taiwanului, care ţinteşte să producă 80% din componentele pentru cititoare electronice până în 2013.

„Toţi sunt de acord că cititorul de cărţi electronice va fi următoarea ramură a industriei în care Taiwanul va excela şi va deveni lider mondial, tot aşa cum naţiunea taiwaneză este pe primul loc în furnizarea de PC-uri şi aparate portabile". Acestea au fost cuvintele lui Woody Duh, directorul unui departament de dezvoltare industrială din cadrul Ministerului Economiei, la o lansare a industriei de e-reading din decembrie. La aceasta au participat mai mult de 200 de companii taiwaneze.

Niciun dispozitiv n-a avut un succes mai mare la această secţiune ca Prime View International, care s-a reinventat la aproape două decenii de la înfiinţarea ca producător de ecrane subţiri pentru primele încercări de e-readere. În decembrie 2009, preluarea integrală de către Prime View a E Ink Corp din SUA i-a întărit statutul de ,,cel mai mare furnizor de ecrane de e-readere", cu o cotă de 90%. Acest lucru a însemnat o creştere, dacă nu un profit imediat: capitalizarea firmei a crescut de patru ori într-un an, la peste 2,2 miliarde de dolari.

Prime View se confruntă acum cu o competiţie acerbă din partea firmelor naţionale de hardware mai mari, mai ales a rivalului AU Optronics (AUO), care controlează inventatorul cernelii electronice (e-ink) Sipix Imaging din SUA, şi vrea să înceapă comercializarea produselor sale în a doua jumătate a acestui an. Guvernul taiwanez încearcă să susţină toate aceste companii. Sperând să ridice valoarea totală a industriei de e-reading la 3,1 miliarde de dolari americani în 2013, planifică să deschidă sucursale care să aducă un profit de 67 de milioane de dolari în următorii cinci ani de la furnizorii de hardware şi software ai insulei, inclusiv de la edituri.

Departamentul aflat sub conducerea lui Duh estimează că piaţa totală a produselor va înflori pe măsură ce preţul unui dispozitiv de citire electronică va scădea de la nivelul curent de retail de 300 de dolari la un nivel excelent de o sută de dolari. Pentru moment, componenta e-ink valorează o treime din preţul total al aparatelor, iar Taiwanul îşi propune să acapareze jumătate din valoarea tuturor componentelor. Companiile taiwaneze, inclusiv Netronix, producător şi proiectant al modelelor de cititoare electronice în care a investit şi Prime View, sunt implicate în aproape toate procesele de integrare a unei cărţi într-un ecran portabil.

Cu preţuri de download de aproape zece dolari pe carte, Amazon a anunţat vânzarea mai multor cărţi electronice decât a celor pe hârtie pentru prima dată în ziua de Crăciun. „Cititorul de cărţi electronice a devenit un substitut al cărţilor reale, fiind adoptat de şoarecii de bibliotecă", spune Liang Chun-Lin, un analist de la JP Morgan Securities (Taiwan). „Nu este o jucărie care va dispărea în doi ani".  Preşedintele Prime View, Scott Liu, ştie că are un câştigător. „Trebuie s-o spun, acesta este viitorul", adaugă el, referindu-se la schimbarea capitalului majoritar al companiei bazat pe producţia de ecrane subţiri. Noua afacere a crescut acum cu mai mult de jumătate din profiturile de anul trecut de 407 miliarde de dolari, iar el vede o penetrare puternică a notebook-urilor în „următorii zece până la 15 ani".

Într-o dis­­­cuţie premergătoare preluării angajaţilor E Ink din SUA, Liu, în vârstă de 61 de ani, a spus: „Noi scriem istoria şi noi facem parte din istorie. Nu daţi greş".

Citiţi mai multe despre planurile taiwanezilor de a acapara piaţa cititoarelor electronice în numărul 26 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite