Gigantul german BASF vrea să salveze agricultura românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stephen Karl, şeful diviziei agro BASF din România, ştie că va câştiga pariul cu haosul din agricultura românească. Vânzătorul de pesticide are leac împotriva buruienilor din sistem. 

Ce fel de om este potrivit să conducă o afacere în agricultura românească, un domeniu atât de zbuciumat, cu un uriaş potenţial, dar atât de sărac? Un newyorkez licenţiat în finanţe şi psihologie ar fi cel mai neaşteptat candidat. Şi totuşi, Stephen Karl, un american crescut de părinţi germani în capitala financiară a lumii, are ceva în comun cu ţăranul român obişnuit: interesul pentru cultură. Evident, cultura agricolă. Acesta este unul din motivele pentru care tânărul de 31 de ani conduce de un an şi o lună divizia agro din România a concernului german BASF, un gigant al industriei chimice, cu vânzări de 62 de miliarde de euro în 2008.

Ce caută yankeul tocmai aici, o ţară cu o agricultura cvasi-falimentară? Stephen Karl a pus ochii pe România înainte să vină aici, în octombrie 2008. „Demult mă tenta să lucrez pe o piaţă în creştere, nu pe una stabilă."

I-a venit în ajutor o decizie a board-ului BASF. Ajuns la Bucureşti, Stephen Karl a hotărât să meargă împotriva valului de concedieri din economie: în 2010 va face angajări pentru o echipă de promovare a produselor, care să vorbeasca direct cu fermierii. Va recruta oameni şi pentru o fermă experimentală de 25 de hectare, care va fi înfiinţată între Călăraşi şi Slobozia, printr-o investiţie de un milion de euro. Managerul îşi explică deciziile spunând că agricultura, deşi este acum la pământ, reprezintă o industrie cheie a României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite