Investitorii români visează să facă bani din reţeaua socială Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investitorii supralicitează socializarea online: în numai şase luni, acţiunile Facebook deţinute privat şi-au dublat valoarea pe SecondMarket! S-a ajuns deja prea departe?

Fondatorul reţelei de socializare online Facebook, Mark Zuckerberg (25 de ani), posta în primul weekend al lunii februarie, pe blogul lui creat în aceeaşi reţea, un comentariu dedicat celor şase ani de existenţă în elita antreprenorilor din întreaga lume. Din cei aproape o jumătate de milion de fani, peste 6.000 s-au grăbit să salute, în aceeaşi zi, mesajul celui mai tânăr miliardar american din topul Forbes SUA, cu o avere evaluată la două miliarde de dolari în 2008.

În acelaşi timp, Cosmin Barbu (27 de ani), investitor român pe pieţele externe de capital, încerca, tot cu ajutorul mediului online, să-şi îndeplinească, de la Bucureşti, „visul american". Cu ochii pe titlurile companiilor din portofoliu tranzacţionate pe bursele din SUA, tânărul investitor nu-şi permitea să irosească vreo secundă monitorizând comentariile prietenilor pe paginile profilurilor de pe Facebook sau gândindu-se cum să facă rost de invitaţie la exclusivista petrecere aniversară a „facebook-iştilor".

În schimb, cântărea cu atenţie nivelul la care a ajuns preţul de ofertă pentru acţiunile reţelei de socializare online pe SecondMarket (cea mai mare piaţă din lume pe care se tranzacţionează titluri ale companiilor private, dar şi alte produse financiare, precum produse structurate, warranturi, fondată, în 2004, în New York).

Pe 20 ianuarie, oferta de cumpărare pentru aceste acţiuni a atins 32 de dolari/titlu. Valoarea companiei a sărit, astfel, la 14 miliarde de dolari. Un salt mai mult decât năucitor, dacă luăm ca reper luna iulie a anului trecut, când firma rusească Digital Sky Technologies (DST) a plătit acţionarilor privaţi Facebook 14,77 dolari/titlu, în cadrul unei investiţii de aproximativ o sută de milioane de dolari.

Fireşte, cea mai mare miză care adună laolaltă investitorii interesaţi de aceste acţiuni rămâne potenţiala listare a companiei pe piaţa americană. În ciuda poziţiei de nestrămutat a reprezentanţilor ei (care au susţinut în repetate rânduri că nu au, pe termen scurt, niciun plan în direcţia unei oferte publice iniţiale), vânătoarea acţiunilor reţelei de socializare pare mai aprigă ca niciodată.

Citeşte mai multe despre estimările, pariurile şi pronosticurile investitorilor cu privire la potenţialul Facebook de a reedita succesul listării Google pe Nasdaq în numărul 25 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite