Cele mai performante companii de la Bursa de Valori Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au făcut faţă cu brio şocului bursier din 2008 şi au mers, fără să se clatine, mai departe. Merită să fie în atenţia oricărui investitor la Bursa din Bucureşti, pentru că sunt companiile care s-au mişcat cel mai bine în ultimii trei ani.

După ce au urcat pe creasta valului, impulsionate de optimismul generalizat al investitorilor, toate companiile tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au văzut, în 2008, ajunse la o valoare de piaţă de nimic. Mişcările bursiere, în cea mai mare parte emoţionale, au amplificat percepţia negativă asupra societăţilor prinse în plasa pieţei de capital. În schimb, raportările financiare au reflectat obiectiv situaţia reală în care se află emitenţii autohtoni.

Prin urmare, considerăm că un clasament al emitenţilor axat strict pe dinamica principalilor indicatori financiari în ultimii trei ani reprezintă o imagine mult mai aproape de adevăr comparativ cu evoluţia cotaţiilor bursiere. Forbes România a realizat, în premieră, un top al celor mai performante companii de pe piaţa principală, o piaţă a cărei capitalizare depăşea, la finalul lui 2009, 19 miliarde de euro.

Sectorul financiar (şi cel mai lichid segment bursier, dealtfel) domină primele trei poziţii prin SIF Oltenia (SIF5), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2). „Prezenţa a trei SIF-uri în top reprezintă o confirmare a faptului că, pe piaţa noastră, societăţile de investiţii financiare asigură un raport rentabilitate potenţială/risc între cele mai atractive", punctează Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pieţe de capital în cadrul BCR.

Citeşte mai multe despre metodologia, rezultzatele şi planurile pentru 2010 ale SIF Oltenia, emitentul de pe prima poziţie, în numărul 23 al revistei Forbes România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite