Nu te lăsa păcălit de asigurările ciudate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti amator de asigurări ciudate, poţi alege poliţa care acoperă riscul de îmbolnăvire din cauza norului de cenuşă vulcanică sau asigurarea împotriva virusului A/H1N1. Este o experienţă pe proprie răspundere. 

Unele companii de asigurări nu se pot abţine să promită acoperirea daunelor pentru riscuri care nu prea ajung să se întâmple. Trebuie doar să speculeze inteligent evenimentele cu impact aparent catastrofal!

De exemplu, Omniasig VIG a ales să‑şi crească eficient notorietatea brandului printr‑un SMS transmis tuturor clienţilor, în care îi anunţa, în mijlocul haosului provocat de norul de cenuşă vulcanică, că pot beneficia de o asigurare medicală împotriva afecţi­unilor provocate de acesta.

Poliţa este ieftină, cu numai 15 lei (aproximativ patru euro) îţi este asigurată sănătatea, iar copiii sub 12 ani beneficiază de aceleaşi condiţii în mod gratuit. „De regulă, companiile de asigurări nu fac daruri, şi când le fac, trebuie să‑ţi pui întrebări", spune Ovidiu Demetrescu, director general London Brokers.

Citeşte, aşadar, atent contractul pe care l‑ai semnat: nu este foarte clar ce cumperi şi cum vei fi despăgubit în cazul în care te‑ai pricopsit, de exemplu, cu o afecţiune pulmonară. Şi mai ales cum demonstrezi că afecţiunea respectivă a fost provocată de norul de cenuşă vulcanică. De fapt, ce fel de asigurare ai cumpărat?

POLIŢĂ CONTRA VACCIN. Tonul în piaţa asigurătorilor care „vin în întâmpinarea evenimentelor" l‑a dat Euroins, o companie de talie medie, la finalul anului trecut. Compania a vândut rapid 600 de poliţe care acopereau riscurile în caz de contactare a virusului A/H1N1. Cu o a­­­bor­­­­­dare „sezonieră", pentru că aşa‑zisa pandemie a dispărut şi mai spontan decât a apărut, asigurătorul a încasat peste 25.000 de euro şi nu a plătit nicio daună.

Cătălin Chiriac (41 de ani), director adjunct al direcţie de asigurări, a profesat ca medic generalist aproape zece ani, iar succesiunea de evenimente din iarna trecută l‑a „prins cu asigurarea în sertar".

Nu a plănuit ca lansarea poliţei să coincidă cu vârful isteriei produse de gripa porcină, dar a exploatat cât a putut momentul.

În plus, pentru echipa de vânzări a fost „mană cerească": în prima săptămână din decembrie s‑au vândut peste 200 de poliţe. Ionuţ Polizache (21 de ani), referent juridic la o firmă de consultanţă din Bucureşti, este unul dintre primii clienţi. Nu a fost de acord cu vaccinarea, aşa că s‑a gândit că este mai eficientă o clauză suplimentară la poliţa de accidente pe care deja o avea.

Cuvântul‑cheie este clauza! De fapt, produsul propriu‑zis nu este altceva decât un supliment la asigurarea standard de accidente. Cu alte cuvinte, asigurătorul nu a făcut decât să adauge o clauză suplimentară la poliţa de accidente a persoanelor, clauză care „acoperă prejudiciile provocate de contaminarea cu virusul gripal A/H1N1". Suma asigurată este de minimum 5.000 de euro, iar indemnizaţia pentru spitalizare ajunge la 20 de euro/zi. Pentru perioada de convalescenţă poliţa acoperă cheltuieli în valoare de 15 euro/zi.

Prima de asigurare este de aproximativ 50 de euro pe an (include şi asigurarea de accidente). Dar credeţi că despăgubirea este uşor de încasat? Pentru a dovedi infectarea cu virusul A/H1N1 este nevoie de un buletin de analize medicale emis de un laborator acreditat pentru această investigaţie şi un certificat medical care să demonstreze „legătura de cauzalitate virus şi evenimentul asigurat produs", completează Chiriac.

Citiţi mai multe despre capcanele unor astfel de asigurări de situaţii extreme în numărul 31 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite