Patru paşi către ,,şomajul de lux"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Niţescu, director de asigurări la Piraeus Bank, evaluează cu atenţie clienţii
Cristina Niţescu, director de asigurări la Piraeus Bank, evaluează cu atenţie clienţii

În vremurile bune de altădată, poliţele pentru şomaj erau considerate neinteresante pentru clienţi şi asigurători. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe acum. 

Companiile de asigurări încearcă timid să promoveze un nou tip de poliţe care oferă protecţie în cazul pierderii venitului. De ce timid? Pentru că sunt asigurări scumpe, iar riscul pe care îl preiau în aceste vremuri convulsive, când numărul şomerilor creşte spectaculos de la o zi la alta, „garantează" un tip de business cu efectul unui cocteil exploziv: profit mic, combinat cu un risc ridicat.

Valoarea medie a unei astfel de poliţe ajunge, în funcţie de portofoliul companiilor de profil, la 3% din suma asigurată.

Prin urmare, de cele mai multe ori, în cazul subscrierilor individuale, clauzele de şomaj şi incapacitate temporară de muncă sunt ataşate asigurărilor de viaţă. Preţul asigurărilor de acest gen este mai mare însă decât în celelalte ţări europene. Băncile sunt primele care exploatează această tendinţă şi ataşează produsul creditelor. Atenţie, însă: este vorba despre o asigurare de grup, pe care instituţia de credit o încheie pentru clienţii săi.

Unele bănci vă promit că asigurarea pentru şomaj vă este oferită gratuit. Nu le credeţi! „Costul ridicat al asigurării este ascuns în comisioane, taxe sau o dobândă", spune Cristina Niţescu, directorul diviziei de asigurări de la Piraeus Bank.

Forbes România îţi oferă câteva sfaturi de luat în seamă când te gândeşti la stabilitatea locului de muncă pe timp de criză:

1.  Dacă eşti îngrijorat că vremurile nesigure pe care le traversăm te-ar putea lăsa fără venit, negociază cu asigurătorul o clauză de protecţie, pe care să o ataşezi la o asigurare de viaţă sau, dacă te ţine bugetul, cumpără o poliţă care să acopere riscul de şomaj;

2. Pe de altă parte, dacă ai contractat un credit ai grijă să ataşezi şi o asigurare de şomaj. Stai cu ochii pe costuri, însă!

3. Dacă ai convins banca să-ţi acorde un credit, iar asigurarea de şomaj este inclusă sau cerută de instituţia respectivă, trebuie să ştii că poţi plăti într-o singură tranşă la începutul contractului şi banca să-ţi finanţeze practic poliţa, sau lunar, la soldul creditului;

4. Cota de primă este diferită de la o bancă la alta. Aceasta se stabileşte în funcţie de câteva criterii: clauzele oferite de către societatea de asigurări, durata și valoarea medie a creditului, volumul de business estimat de către bancă, vârsta medie a clienților.

Citiţi mai multe despre secretele poliţelor de asigurare în cazul pierderii veniturilor în numărul 25 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite