Planul care îţi salvează banii de pensie: cum să ai o bătrâneţe liniştită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când la mâna guvernului se află până şi nivelul contribuţiei la sistemul de pensii private obligatorii, nu-ţi rămâne decât să mizezi pe propria strategie de acumulare a banilor pentru a-ţi asigura o bătrâneţe fără griji.  

Costul retragerii la pensie s-ar putea să-ţi dea mari bătăi de cap în actualul context economic. Cu un sistem social de pensii falimentar, din care guvernul taie adânc atunci când economia se clatină, fără perspective de majorare în perioadele de creştere, Pilonul II (pensii private obligatorii) poate să completeze, doar cu sume mici, veniturile românilor la pensie.

Dar prin „bunăvoinţa" Executivului, sistemul se dovedeşte a fi greu încercat: calendarul de majorare a contribuţiilor bate pasul pe loc. Şi atunci cum să fii sigur că indiferent cât de mult vei trăi şi indiferent cum va evolua starea ta de sănătate, ori pieţele financiare, poţi strânge o sumă de bani suficient de mare pentru a nu renunţa la standardul de viaţă pe care-l ai în prezent? Totuşi, chiar şi atunci când este evident că economia românească a scăpat de sub control, există o serie de factori pe care îi poţi gestiona astfel încât să-ţi construieşti un buget pe care să te bazezi în momentul retragerii.

ÎN PICIOARE. Indiferent de variaţia nivelului de contribuţie la Pilonul II, sistemul nu se „va preda". Aceasta este vestea bună! Dar clienţii fondurilor de pensii private obligatorii ar putea constata peste 20 de ani că raţionamentul pe care au mizat nu a fost tocmai corect.

Mai exact: în ciuda faptului că nu s-au lăsat în totalitate pe mâna statului, atunci când se vor retrage din activitate, suma acumulată nu le va permite un nivel de trai confortabil. Şi nu din vina strategiilor de investiţii sau a comisioanelor stabilite de administratorii de fonduri! Mărirea şi decăderea nivelului de contribuţii (şi aşa redus: maximum 6%  până în 2016, din contribuţia la sistemul social de pensii) afectează direct conturile participanţilor.

Dorin Boboc face parte din categoria clienţilor cu vârsta cuprinsă între 35-45 de ani. Pe scurt, salariaţii care contribuie în mod voluntar la Pilonul II. Mai exact segmentul de vârstă care poate fi lovit puternic de bâlbâielile guvernamentale nejustificate nici măcar de prelungirile crizei economice. În prezent, contul mediu este de 150 de euro.

Orice conservare a contribuției de 0,5 puncte procentuale la Pilonul II înseamnă, în final, o diminuare a sumei din contul fiecărui client cu 10%. „Dacă se va ajunge abia peste zece ani la procentul de 6% contribuţie, impactul asupra conturilor participanţilor va fi mult mai sever", precizează Boboc. Planurile lui, însă, nu se bazează exclusiv pe banii acumulaţi în contul de pensii private obligatorii.

PROPRIUL PORTOFOLIU. Dorin Boboc (37 de ani) a locuit şi a muncit nouă ani în Statele Unite ale Americii. Şi i-a prins bine! Fiind unul dintre cei mai tineri oameni din echipă a învăţat de la colegii săi care se apropiau de 60 de ani cât de important este să acumulezi din timp pentru pensie. „Acolo perioadele de criză şi cele de prosperitate economică se succed o dată la patru ani. Trebuie să ştii să profiţi de anii în care eşti pe val şi să nu-ţi arunci în aer portofoliul în perioadele în care dispar locurile de muncă", spune Boboc.

Meseria l-a învăţat să cântărească atent atât pierderile cât şi câştigurile aferente investiţiilor. Se ghidează după un principiu simplu: instrumentele în care investeşti trebuie să fie complementare, sigure şi eficiente.

Prin urmare, din pachetul de produse financiare pe care mizează fac parte asigurările de viaţă (fără investiţii), pensia privată obligatorie, cea facultativă şi economiile suplimentare în fonduri mutuale. Pe Bursa de Valori Bucureşti a plasat aproximativ 100.000 de euro. Vânează şi oportunităţi punctuale pe bursele străine, dar cea mai mare parte din banii plasaţi pe pieţele străine i-a retras la începutul crizei şi i-a investit anul acesta în proprietăţi imobiliare.

Citiţi mai multe despre strategiile pentru pensie potrivite investitorilor neiniţiaţi, în numărul 32 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite