Forbes Pensii: Cum să-ţi înmulţeşti banii de pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne este ușor să ne imaginăm unde ne vom petrece concediul, cum ne vom schimba mașina sau câte etaje va avea casa în care ne vom muta. Planificăm viitorul copiilor, dar nu ne gândim că peste 20-30 de ani ne vom retrage din activitate. Pentru că miracolul îmbogățirii peste noapte printr-un plan spectaculos de investiții există numai în filme, iar vremea scurtăturilor investiționale a cam apus (în cazul în care nu faci parte din categoria privilegiată a guvernanților), lipsa unui plan eficient de retragere te poate pune în dificultate.

Încearcă să economisești pentru că oportunitățile de plasare a banilor vor fi astfel mai multe și, pe termen lung, poți obține randamente mai mari. Nu te amăgi că te poți refugia dincolo de căderile piețelor financiare. Dar învață să reziști, să recuperezi pierderile, să-ți conservi și să-ți îmbunătățești portofoliul. Diversifică și protejează! Și nu uita să-ți echilibrezi costurile! Din totalul veniturilor lunare, direcționează patru la sută către o pensie facultativă, o asigurare de viață tradițională, o poliță de sănătate și, eventual, una unit-linked. Alte trei procente ar putea să meargă către investițiile directe (aur, acțiuni, instrumente derivate) și depozitele bancare.

Salvează trei procente din veniturile lunare și pentru studiile copiilor. Într-o lume dominată de consum și măcinată de recesiune, pare hilară teoria care spune că ar trebui să începi să economisești încă de la primul salariu! Dar asta este soluția pentru o viață echilibrată financiar la bătrânețe. Dacă te atrag investițiile în instrumente care promit garanții, documentează-te înainte de a semna vreun contract, pentru că sunt puține produse care chiar îți garantează o dobândă sau un anumit câștig.

Nu te lăsa exclusiv pe mâna consilierilor financiari ori a brokerilor, verifică lunar situația investițiilor din portofoliul tău și evoluția randamentelor. Dacă nu înțelegi ce se întâmplă cu banii tăi, nu ezita să ceri lămuriri suplimentare. Nu renunța la anumite plasamente fără o analiză detaliată a schemei de investiții, a modului în care a evoluat piața și tendințelor evidențiate de studiile economiștilor. De asemenea, nu pleca urechea la sfaturile prietenilor, rudelor sau ale vecinilor. Și nu uita: nu investi în instrumente cu grad ridicat de volatilitate banii de care ai nevoie pe termen scurt și mediu.

Citiţi mai multe despre strategiile de investiţii profitabile pentru a doua tinereţe, precum şi despre modul în care poţi începe de pe-acum să-ţi construieşti planul pentru o bătrâneţe sănătoasă şi profitabilă, în suplimentul Forbes Pensii, oferit gratuit împreună cu numărul 35 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite