Școala Little London: liste de așteptare pentru un hibrid româno-britanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

N-au investit niciun ban în marketing, dar școala de nișă pe care o conduc are deja liste de așteptare. Diana Segărceanu și Dana Papadima au creat, în spirit „eco", un hibrid între învățământul românesc și cel britanic.

Așezat la loc de cinste lângă un elegant pian negru, cu partiturile deschise, un căluţ făcut din PET-uri şi hârtie macerată, de înălţimea unui jucător de baschet, tronează în colţul camerei de muzică din şcoala Little London din Pipera. Pentru cei aproape 170 de copii cu vârste cuprinse între doi şi nouă ani, care frecventează „Mica Londră"  condusă de Diana Segărceanu şi Dana Papadima, cartoanele de lapte, PET-urile, hârtiile de ziar sau cojile de morcov sunt cele mai creative şi râvnite „jucării" pe care şi le-ar fi putut dori vreodată. „E o vorbă: jucăriile sunt pentru părinţi, restul lucrurilor din casă sunt pentru copii. Ne-a luat mulţi ani să înţelegem asta", spune Diana Segărceanu, în vârstă de 36 de ani.

Odată înţeleasă această lecţie, Diana şi Dana au transformat-o într-o afacere şi într-un mod de viaţă. Copiii de la Little London trebuie să înveţe să se descurce singuri şi să-şi folosească din plin creativitatea, fie că asta înseamnă să migălească sculpturi din cutii goale de iaurt, să participe la cercuri de ştiinţă sau să gătească, o dată pe săptămână, câte un fel de mâncare.

Ceea ce „micii londonezi" învaţă pentru o taxă de 6.400 de euro pe an (pentru şcoală) nu sunt proiecte experimentale ad-hoc, ci principii britanice aplicate cu mare succes de zeci de ani. Pe acelaşi principiu al automobilelor „verzi" din zilele noastre, grădiniţa şi şcoala Little London funcţionează în sistem hibrid: principiile şi stilul de predare sunt britanice, dar conţinutul programei este românesc. O chestiune de alegere, accentuează Dana Papadima (45 de ani), directorul educaţional al şcolii.

„Puteam să alegem principiile educaţiei nipone, învăţământul francez din secolul al XIX-lea sau o şcoală de maici", glumeşte ea. „Am ales sistemul britanic pentru că îl considerăm cel mai bun din lume". Componenta românească are o justificare clară: învăţând după programa oficială, copiii au posibilitatea să intre şi să iasă din acest sistem privat oricând doresc.

Pentru a nu face rabat de la calitatea serviciilor şi de la atenţia acordată fiecărui elev în parte, Dana şi Diana şi-au trasat o limită clară: pentru fiecare an şcolar nu vor fi decât două clase paralele, cu maximum 12 elevi fiecare. „E important să ştii unde să te opreşti, să fii conştient până unde poţi să-ţi faci bine treaba, uitându-te în ochii părinţilor care ţi-au acordat încrederea lor", explică Dana Papadima.

Pentru clasa I există deja o listă de aşteptare, la fel ca şi pentru clasa a V-a, deşi campania de marketing a fost ca şi inexistentă. Renumele şcolii s-a dus „din vorbă-n vorbă" printre părinţi, un lucru pe care cele două îl consideră foarte firesc, la fel ca şi „saltul" businessului de la grădiniţă la şcoală primară şi acum la gimnaziu. „Nu avem niciun model din învăţământul românesc. Modelul nostru a fost grădiniţa Little London şi am vrut să continuăm lucrurile bune începute acolo", afirmă Dana Papadima.

Aproximativ 30% dintre copiii de la grădiniţă, care sculptează în PET-uri şi pictează hârtie de ziar, provin din peste 17 ţări. Coreeni, japonezi, britanici, americani, argentinieni, brazilieni sau italieni, cu toţii învaţă în „Mica Londră" din Pipera. Peste 50% dintre copiii de la grădiniţă rămân în continuare la şcoală. Este una dintre cele mai importante victorii pentru Dana şi Diana.

Înainte de a conduce „Mica Londră", Diana Segărceanu a lucrat zece ani în domeniul telecomunicaţiilor. Interesul pentru un business în educaţie a venit firesc, odată cu necesitatea găsirii unei grădiniţe potrivite pentru cei doi copii ai săi. În urmă cu cinci ani, Diana a întâlnit-o pe Fabiola Hosu, o anglofilă reputată care conducea grădiniţa Wonderland pe principii britanice şi toate piesele din puzzle s-au potrivit. „Ca în viaţă, întâi prietenia, apoi căsătoria. Trebuie doar să existe şi chimie şi o viziune comună", glumeşte Diana.

Viziunea comună de business a venit repede, iar grădiniţa Wonderland s-a transformat în Little London, în anul 2007. S-a continuat apoi cu şcoala generală, iar din toamnă i se vor adăuga şi clase de gimnaziu. „Totul a evoluat firesc, ca un copil care trece dintr-o clasă într-alta", explică Dana Papadima, care s-a alăturat echipei anul trecut, după o carieră prolifică în mediul universitar şi editorial, inclusiv ca director al Humanitas Educaţional. Şcoala este condusă de Dana, iar fundaţia care se ocupă de finanţare se află în subordinea Dianei.

Echipa este completată de cunoscutul tenismen Florin Segărceanu, soţul Dianei, care se ocupă de partea sportivă a şcolii şi de componenta imobiliară. Din toamnă, Little London se mută într-un nou sediu în care se vor investi, în total, 400.000 de euro, iar fostul sportiv se ocupă de toate detaliile administrative.

Cea mai recentă „victorie" care le-a arătat celor două că se află pe drumul cel bun a fost mutarea făcută anul trecut de Ministerul Educaţiei, care şi-a bazat noul curriculum pentru grădiniţă pe sistemul britanic. „Ne-au solicitat şi nouă părerea la înscrierea metodologiei şi am fost foarte onoraţi", recunoaşte Diana. Listele de aşteptare nu sunt factori de presiune pentru creşterea cifrei de afaceri. Dana şi Diana construiesc fără grabă, pentru că şcoala temeinică nu este o joacă de copii. 

Citiți mai multe despre filosofia de business a Danei Papadima și a Dianei Segărceanu, precum și despre culisele școlii-hibrid pe care o conduc cele două în numărul 28 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite