FORBES - MILIARDARII LUMII - Alisher Usmanov, rusul care face bani din internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alisher Usmanov este un mogul al metalelor şi al internetului
Alisher Usmanov este un mogul al metalelor şi al internetului

Având deja un renume în industria oțelului, Alisher Usmanov este cel mai mare jucător din lumea rusească a internetului

Alisher B. Usmanov a început să-și clădească averea acum mai bine de două decenii făcând pungi de plastic - produsul era atât de greu de găsit în fosta Uniune Sovietică, încât oamenii le spălau și le refoloseau. „Au fost niște vremuri minunate", spune magnatul în vârstă de 56 de ani născut în Uzbekistan. Afișează cu mândrie o pungă galbenă care are ca emblemă un fluture cu steagul sovietic și cel american pe fiecare aripă, pentru a marca întâlnirea din 1988 a fostului președinte Ronald Reagan cu Mihail Gorbaciov.  

De atunci, Usmanov s-a metamorfozat într-un mogul al metalelor și în prezent poate pretinde că este cel mai mare investitor rus în domeniul internetului. De la polimeri la fier iar apoi la reţele sociale? Nu e o sforțare așa de mare având în vedere că fiecare afacere a satisfăcut o nevoie de moment a consumatorilor: o apariție subită de produse pe rafturile magazinelor; materiale de construcție pentru boomul imobiliar; noi debușeuri pentru networking.

Acum privește către Vest pentru noi oportunități, mai ales spre America, un teritoriu pe care îl descrie ca fiind „cea mai mare țară tehnologică". Acum un an, a primit un telefon de la Yuri Milner, director executiv al fondului de investiții rus Digital Sky Technologies, la care participația de 35% a lui Usmanov este cea majoritară. „Cunoașteți compania Facebook?", își amintește Usmanov că a fost întrebat de Milner, menționând că DST avea ocazia să achiziționeze o parte din el. „Nu", a răspuns Usmanov lipsit de expresivitate. „Dar nepoții mei o știu sigur".

O ŞANSĂ INCREDIBILĂ. Coproprietar al Metalloinvest, cel mai mare producător de minereu de fier din Rusia și unul dintre cei mai mari producători de oțel din țară, Usmanov bea ceai și mănâncă fursecuri rusești într-o casă de oaspeți, una dintre cele trei clădiri de pe domeniul său din suburbia Rublyovka a Moscovei. Printre concitadinii săi se află inclusiv Vladimir Putin. Un exterior modest de lemn maschează o cameră cu covoare orientale, un candelabru aurit și o masă de proporțiile unei piste de bowling.

Usmanov l-a îndemnat pe Milner să nu scape ocazia de a investi în  creația lui Mark Zuckerberg. „Posibilitatea de a investi într-o companie cu potențial de creștere înainte de a deveni publică", spune el, oscilând între rusă și o engleză puternic accentuată „este un mod incredibil de a face bani".

Este un lucru pe care Usmanov și amicii săi ruși îl fac destul de bine în prezent. Acum mai bine de un an, oligarhii erau monotoni în privința investițiilor financiare, loviți de prăbușirea pieţelor. Acest lucru i-a determinat pe unii oameni cu pretenții, ca Oleg Deripaska, să ceară ajutor din partea statului pentru a acoperi datoriile companiilor. Kremlinul a cheltuit, pare-se, peste 11 miliarde de dolari ca să îi salveze pe moguli în 2008, plus zece miliarde de dolari anul trecut ca să salveze o parte din marii angajatori. După ce a angajat bancheri de investiții în 2008 pentru a ajuta la vânzarea publică de acțiuni Metalloinvest pentru prima dată, Usmanov a trebuit să-și abandoneze planurile. Acum, rusul afirmă că se pregătesc pentru oferta inițială care e posibil să aibă loc pe parcursul acestui an.

În apogeul crizei, participația sa de 5% la Norilsk Nickel, achiziționată în 2008 cu 2,5 miliarde de dolari, mai valora doar o cincime din suma investită. Dar mulțumită unor creșteri ale prețurilor la produse, situația averii sale - alături de averile altor 28 de miliardari ruși care scăzuseră în clasamentul Forbes al celor mai bogați oameni din lume în 2009 - s-a îmbunătățit considerabil anul acesta. Averea lui Usmanov, a cărui valoare netă a scăzut la 1,6 miliarde de dolari anul trecut, a revenit la suma de 7,2 miliarde de dolari, plasându-l pe locul 14 între cei mai bogați ruși. Usmanov - numit „omul greu al Rusiei" - a fost întotdeauna un fel de cerc într-un sistem pătrat. Născut în satul Chust, în ceea ce se numea atunci Republica Uzbekă, Usmanov tânjea la o viață mai bună.

S-a înscris la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova, locul unde se strângeau cei deștepți şi cu influență. În primul an nu a făcut parte din numărul de admiși alocat țării lui, dar anul următor a reușit și a studiat dreptul internațional. Aici și-a reluat prietenia cu Irina Viner, pe care o cunoscuse cu câțiva ani în urmă într-o o sală de sport din Tashkent. Viner, care continuase să pregătească mulți câștigători ruși de medalii olimpice la gimnastică ritmică, era în timpul antrenamentului iar Usmanov, un scrimer desăvârșit, se antrena și el. Căsătoria lor din 1992 a făcut mare vâlvă pentru că el este musulman, iar ea este evreică.

PROPRIETATE SOVIETICĂ. Până a­­­­tunci, Usmanov crease deja un mare tă­­­răboi în urma sa. În 1980, atât el cât și un prieten de-al său au fost acuzați de fraudă și deturnare de fonduri (se presupune că au obținut bani prin șantajarea unui ofițer de Armată) și au fost condamnați la câte opt ani de închisoare, din care a făcut doar șase. Câțiva ani mai târziu, curtea supremă uzbekă a hotărât că întregul caz împotriva sa fusese o simplă născocire.

Ieșit din închisoare, Usmanov a intrat în afacerea cu plastic. La sfârșitul anilor 1980, pe când se ascundea într-un hotel din cauza unui picior rupt, a avut un coleg de cameră care lucra ca inginer pentru o companie de produse petrochimice. Usmanov a citit o carte rătăcită de acesta și a descoperit că dintr-o tonă de polimeri ar putea face între 30.000 și 36.000 de pungi de plastic. Aceasta costa 437 de ruble, iar o pungă se vindea în general cu o rublă. Afacerea i se părea irezistibilă. Usmanov a împrumutat o sumă nespecificată de bani ca să facă uz de o fabrică (care era în continuare „proprietate sovietică", spune el) pe timpul nopții. Curând a reușit să vândă pungile mai ieftin ca rivalii săi, cu 60 de copeici. Când Rusia a scăpat de cele șapte decenii de comunism, capitaliștii au început să cumpere active valoroase de care statul vroia să scape la prețuri mult mai scăzute decât cele normale.

Citiţi mai multe despre afacerile lui Alisher Usmanov în numărul 27 al revistei Forbes România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite