Vremurile se schimbă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestele din ultima perioadă arată că lumea, aşa cum o ştim, nu va mai fi niciodată la fel.

A fost suficient ca Raed Arafat, un subsecretar de stat din Ministerul Sănătăţii de origine arabă (mai exact palestiniană) să îşi dea demisia - după un conflict public cu preşedintele Băsescu - ca aproape în fiecare mare oraş din România să înceapă un val de proteste de stradă, care au durat aproximativ trei săptămâni.

Anul trecut, de protestat a protestat aproape toată lumea. Ieşiri în stradă am văzut şi în ţările arabe, şi la Londra, şi la Atena, şi la Budapesta, şi la Moscova, şi la Paris, şi la Roma, şi la Tel Aviv, şi la New York. Europenii s-au revoltat împotriva măsurilor de austeritate pe care le-au instituit guvernele lor, iar americanii vor să „ocupe" Wall Street-ul (Occupy Wall Street), revoltaţi de faptul că bancherii iau bonusuri nejustificate. Starea de insurgenţă generală i-a determinat pe jurnaliştii de la „Time" să desemeneze protestatarul drept personalitatea anului 2011.

Din moment ce protestele au cuprins de-a lungul unui singur an ţări  a căror populaţie însumează trei miliarde de oameni, adică peste 40% din populaţia globului, trebuie să existe o explicaţie comună. Aceasta vine dintr-un  „sentiment general de inechitate", în opinia lui Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank, unul dintre cei mai longevivi bancheri români. Peste tot în lume, oamenii sancţionează „incapacitatea statului de a crea o societate justă", continuă Pascariu ale cărui preocupări curente gravitează în jurul problemelor de leadership şi mentorship.

Cu alte cuvinte, capitalismul va fi mai echitabil sau nu va fi deloc, apropo de profeţia lui Andre Malraux, aproape devenită clişeu, potrivit căreia „secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc". Ca o observaţie de natură lingvistică, în limba engleză, „equity" înseamnă atât echitate, cât şi capital.

Citiţi întregul cover-story pe forbes.ro

Mai puteţi citi în numărul 76 al „Forbes România"

O lume exotică. A început cu vânzarea de cosmetice, iar în timp a ajuns să cutreiere lumea în căutarea de lucruri inedite pentru casele românilor. Aşa a descoperit Orientul, de care nu s-a mai putut despărţi.

Inima ta. Acum şi în 3D. După 17 ani de când a părăsit România şi două doctorate în Statele Unite, numele lui Adrian Barbu a intrat în rândul inventatorilor care împing medicina către noi frontiere.

Războiul de 200 de milioane de euro. Anul trecut, 55 de televiziuni au purtat un crâncen război pentru a cuceri un „teritoriu" (cotă de piaţă) cât mai mare din bugetul de publicitate alocat de clienţi. A fost un război al preţurilor care au coborât vertiginos pe o piaţă din ce în ce mai săracă.

Mentor şi antreprenor. Chiar dacă nu există o reţetă unică a succesului în afaceri, Bill Aulet, conferenţiar senior la MIT Sloan School of Management, crede că, dacă respecţi anumite regului, îţi creşti şansele de reuşită. Să-l ascultăm.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite