Topurile Forbes, în cei 23 de ani de existenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topurile Forbes, în cei 23 de ani de existenţă
Topurile Forbes, în cei 23 de ani de existenţă

Bill Gates are cele mai multe prezenţe în topul miliardarilor, fiind 11 ani la rând pe primul loc. Topul miliardarilor publicat de Forbes SUA a ajuns în 2009 la cea de-a 23-a ediţie. Din 1987, primul loc în clasament a fost disputat de cinci nume celebre în mediul de afaceri.

În urmă cu 22 de ani, cel mai bogat om din lume deţinea o avere ce depăşea cu puţin valoarea de 10 miliarde de dolari. În 2009, cel mai bogat om deţine o avere de patru ori mai mare, chiar şi în condiţiile crizei financiare.

Deşi problemele de pe piaţa financiară au cauzat pierderi de până la 40%, comparativ cu anul trecut, averile celor mai bogaţi oameni din lume rămân încă de ordinul zecilor de miliarde de dolari.

În 1918, revista Forbes realiza primul clasament al celor mai bogaţi americani, prima poziţie fiind ocupată de John D. Rockefeller, cu o avere estimată la 1,2 miliarde dolari.  În 1987, clasamentul Forbes va cuprinde pentru prima dată şi oameni de afaceri din afara Statelor Unite, fiind astfel publicat primul top al celor mai bogaţi oameni ai lumii. În 1987 cele mai înstărite persoane ale planetei nu mai veneau din America.

Cei mai bogaţi cinci oameni ai lumii au fost, aşadar,  din Japonia, averile lor fiind cu puţin peste 10 miliarde de dolari, bani obţinuţi din investiţii imobiliare. Primii doi, Taikichiro Mori şi Yoshiaki Tsutsumi, s-au menţinut în fruntea clasamentului până în anii ’90, când, treptat, au început să coboare în top făcând loc americanilor şi europenilor.

Supremaţia americanilor

În 1991, familia Walton, fondatoarea retailerului Wal-Mart, intră în fruntea clasamentului, poziţie pe care o va ocupa şase ani la rând. Averea lor sporeşte de la 18,5 miliarde dolari, în 1991, până la 22,9 miliarde dolari, sumă deţinută în 1996, ultimul an în care ocupă primul loc în clasament.

Pentru următorii 11 ani, William Gates al III-lea, cofondatorul gigantului IT Microsoft, a deţinut prima poziţie în clasamentul miliardarilor întocmit de Forbes. Să nu credem, însă, că este uşor să fii miliardar. Exemplul perfect este chiar Bill Gates. În 1997, primul an în care a intrat în fruntea clasamentului, acesta avea o avere de 36,4 miliarde dolari.

După doi ani, Gates a reuşit să obţină o avere de 90 de miliarde dolari, datorită avântului pe care sectorul IT începuse să îl ia în acel moment.

În prezent, din cauza concurenţei de pe piaţa de IT, averea lui Gates a scăzut până la 40 de miliarde dolari, nivel asemănător cu cel din 2003. În ultimul an, omul de afaceri a pierdut 18 miliarde de dolari.

Cu toate acestea a reuşit să se ridice şi în 2009 pe prima poziţie, după ce în 2008 a reuşit să ajungă abia pe locul trei, după Buffett şi Carlos Slim. Seria de succese a lui Gates a fost însă pentru prima dată întreruptă anul trecut, când a fost detronat de Warren Buffett, preşedintele fondului de investiţii Berkshire Hathaway.

Dintr-o avere estimată la 62 miliarde dolari în 2008, ce i-a adus primul loc în topul miliardarilor, Buffet a pierdut în ultimul an 25 de miliarde de dolari.

Fruntaşii topurilor Forbes

Perioada    Lider Forbes    Ţara    avere ($)

1987-1989    Taikichiro Mori    Japonia     10 mld.
1990    Yoshiaky Tsutsumi    Japonia     16 mld.
1991-1996    Familia Walton    SUA     22,6 -25,3 mld.
1997-2007, 2009    Bill Gates   SUA      36,4 - 90 mld.
2008    Warren Buffett    SUA     62 mld.

Buffett, pentru a opta oară secundul lui Gates

image

Investitorul american Warren Buffett nu a mai reuşit şi anul acesta să îi smulgă co-fondatorului Microsoft, Bill Gates, titlul de cel mai bogat om al planetei. Oricum, momentul de glorie al lui Buffett nu a durat nici măcar un an.

Deşi în 2008 a fost desemnat numărul unu în Topul miliardarilor din întreaga lume, în clasamentul celor mai bogaţi 400 de americani, Gates a revenit pe primul loc. A

flaţi într-o cursă continuă pentru prima poziţie în topurile miliardarilor, cei doi oameni de afaceri sunt, în definitiv, buni prieteni. Timp de opt ani, Buffett în vârstă de 78 de ani, l-a secondat pe mai tânărul (53 de ani) Gates.

Anul acesta, primii trei miliardari au pierdut, cumulat, pe fondul crizei economice globale, 68 de miliarde de dolari. Cele mai mari sume “s-au evaporat” din conturile lui Buffett şi ale lui Slim, astfel încât, Gates, care în 2008 a ocupat locul al treilea, a reuşit să redevină numărul unu în topul miliardarilor.

Averile lui Gates şi Buffett (mld. dolari)


An    Bill Gates    Warren Buffett 
2009    40            37
2008    58            62
2007    56            52
2006    50            42
2005    46,5         44
2004    46,5         42,9
2003    40,7         30,5
2002    52,8         35
2001    58,7          32,3

image

Scăderea ratingului companiei reprezintă încă un pas înapoi pentru Buffett, 78 de ani, care în urmă cu o zi a aflat că a pierdut prima poziţie în topul miliardarilor realizat de revista Forbes, în faţa fondatorului Microsoft, Bill Gates.

image


Reuters

image

Publicaţia americană a numărat 793 de miliardari în 2009, în scădere cu 30% faţă de anul trecut.

image



The Wall  Street Journal

image

Măcelul înregistrat de economiile tuturor statelor şi de pieţele bursiere la nivel internaţional a adus peste 300 de oameni într-un punct comun: sunt ex-milionari.

image



Reuters

image

Revista americană Forbes a arătat că până şi cei mai bogaţi oameni nu sunt imuni la problemele cauzate de criza financiară.

image



Daily Telegraph

image

Forbes, unul dintre cele mai exclusiviste cluburi din lume a văzut cum numărul membrilor scade în mod drastic. Criza financiară se întinde de la cocioaba din mahala până la vila celor superbogaţi.

image



The Guardian


Mogulii Internetului „sărăcesc“ pe fondul crizei

image

Mark Zuckerberg a ajuns miliardar la 23 de ani



Proprietarii platformelor online, aflate pe val în ultimul deceniu, au resimţit criza financiară în propriile buzunare. Averile celor deveniţi moguli media peste noapte s-au diminuat într-un ritm similar celui în care au crescut.

Cea mai tânără echipă de manageri din clasamentul miliardarilor, Sergey Brin şi Larry Page, fondatorii Google, au pierdut fiecare câte patru miliarde de dolari în ultimele 12 luni.

Cu o avere de câte 12 miliarde de dolari, ei ocupă locul al 26-lea în clasamnetul Forbes din acest an şi sunt cei mai tineri bogaţi ( sub 40 de ani) ai lumii. Cei doi sunt prezenţi în acest top începând cu anul 2004, când fiecare avea o avere estimată la un miliard de dolari.

Cu un an mai devreme, în 2003, fondatorul Amazon.com, Jeff Bezos, a intrat şi el în rândul bogaţilor lumii, direct pe poziţia 187, cu o avere de 2,5 miliarde de dolari. În 2009, are 6,3 miliarde de dolari şi ocupă locul al 68-lea în topul miliardarilor editat de Forbes.

Faţă de anul precedent, Bezos este mai sărac cu 30%. Eric Schmidt, CEO al Google, este mai puţin bogat decât fondatorii platformei online. El are o avere de 4,4 miliarde de dolari, în scădere cu 30% faţă de vara lui 2008.

Pierderi mult mai mari a inregistrat deţinătorul platformei eBay. Pierre Omidyar are acum o avere de 3,6 miliarde de dolari, după ce acţiunile eBay au scăzut cu 55% în ultimele şase luni.

Faimos şi bogat doar pentru un an

În 2008, tânărul de numai 23 de ani, Mark Zuckerberg, ocupa un loc confortabil printre miliardarii lumii. Aflat pe poziţia 785, americanul dezvoltase o afacere de 1,5 miliarde de dolari. După numai un an, pentru că veniturile siteului pe care îl conduce au scăzut considerabil, Zuckerberg a ieşit din Topul Miliardarilor. 

Azi în Adevărul de Seară
 
Povestea Forbes.com, un site care înregistrează un trafic lunar echivalent cu cel al primelor 31 de site-uri româneşti


Sergey Brin - Cel mai tânăr miliardar

image

Averea netă 2009:
12 miliarde de dolari
Sursa: Google
Vârsta: 35 de ani
Locaţie: SUA 

Cofondatorul Google continuă să domine topul celor mai bogaţi oameni de afaceri, aflându-se pe poziţia 26, deşi în ultimul an compania sa a început să se confrunte cu o serie de probleme financiare. În ultima jumătate de an, acţiunile Google au scăzut cu 30%, aducând un minus de 3,9 mld. dolari omului de afaceri american.

Alice Walton - Cea mai bogată femeie

image

Averea netă 2009:
17,6 miliarde de dolari
Sursa: Wal-Mart
Vârsta: 59 de ani
Locaţie: SUA 

Retailerul american Wal-Mart pare a fi excepţia de la regulă într-un sector care se confruntă cu grave probleme financiare cauzate de criza economică internaţională. Strategia de vânzări a Wal-Mart şi falimentul unor competitori ridică valoarea companiei contribuind la menţinerea averii familiei Walton.

Anil Ambani - Cel mai mare perdant

image

Averea netă 2009:
10,1 miliarde de dolari
Sursa: diverse
Vârsta: 49 de ani
Locaţie: India 

Cel mai mare câştigător de anul trecut a devenit în acest an cel mai mare perdant, averea omului de afaceri indian diminuându-se cu 32 de miliarde de dolari în ultimele 12 luni pe fondul căderii valorii acţiunilor pe care acesta le deţinea în cadrul companiilor Reliance Communications, Reliance Power şi Reliance Capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite