Steve Forbes, despre criza mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toamna anului trecut, Forbes a prezentat soluţiile pentru problemele financiare globale. În 10 noiembrie 2008, Steve Forbes zâmbea pentru prima dată publicului său de pe coperta revistei pe care o conduce.

A fost a treia oară când un redactor-şef Forbes ocupa prima pagină a publicaţiei. Malcom Forbes, tatăl său, a apărut post-mortem, iar B.C. Forbes, bunicul, a fost pe copertă cu ocazia aniversării a 35 de ani de la primul număr al publicaţiei.

Ocuparea coverului de către Steve Forbes nu a coincis cu un eveniment important legat de revista pe care o conduce şi nici cu un altul de natură personală. Prin această apariţie, echipa editorială a revistei de business life a dorit să îndrepte toate privirile înspre cel mai fierbinte subiect al momentului, criza economică şi mai ales înspre soluţiile menite să ne scoată din această situaţie.

Convins că spiritul antreprenorial şi capitalismul sunt calea ieşirii din criză, Steve Forbes aprecia că dacă eforturile pe care guvernul american a început să le facă, vor continua - “şi aşa se va întâmpla”-, efectele imediate ale crizei vor trece relativ repede. Însă, oamenii de afaceri şi consumatorii aflaţi în stare de şoc nu îşi vor reveni fel de rapid din trauma ultimelor luni. Dar scăderile pieţei nu vor dura la nesfârşit. Atât în Statele Unite ale Americii, cât şi peste Ocean, economia va începe să se redreseze nu mai târziu de primăvara anului 2009.

„Vârsta de aur” a economiei

„Atât de curând?”, se întreba retoric Forbes. Între începutul anilor ’80 şi 2007, când Forbes consideră că s-au ivit primele semnale ale crizei, economia şi-a trăit “vârsta de aur”. În ultimii 25 de ani industria a cunoscut un boom fără precedent.
Înaintea crizei, aproximativ 70 de milioane de persoane se alăturau anual clasei medii.

Nici acum lichidităţile nu lipsesc de pe piaţă, spunea Forbes în noiembrie anul trecut. Îngheţul s-a produs din cauza fricii, dar banii sunt aici. În acest context, boom-ul economic va reîncepe anul viitor (n.r în 2009), lent la început şi apoi din ce în ce mai pronunţat? “Ar trebui”, spunea Forbes, care sublinia faptul că totul depinde de deciziile guvernamentale.

Piaţa liberă nu a eşuat

Forbes nu consideră că problemele economice care au debutat în august 2007 au fost un eşec al pieţelor libere, ci rezultatul unor acţiuni greşite ale guvernului. „Lăcomia şi neglijenţa sunt stări obişnuite în perioade de criză, mania care a cuprins sectorul imobiliar şi cel financiar nu a făcut excepţie”, spune el.

Comportamentul bancherilor şi al brokerilor de pe Wall Street, alături de excesele şi utilizările eronate ale unor instrumente bancare vor suscita multe comentarii din partea ziariştilor şi a investigatorilor pentru mulţi ani de acum înainte. Principalii factori pentru această criză sunt măsurile eronate în ceea ce priveşte politica normativă şi cea monetară. Forbes spunea că sprijinirea financiară a companiilor, încetarea politicii dolarului-slab şi scăderea ipotecilor pentru achiziţionarea unei case ar putea însemna că sfârşitul crizei
este aproape. 

La conducere de aproape două decenii

Steve Forbes, redactorul-şef al revistei Forbes din Statele Unite ale Americii, este nepotul fondatorului prestigioasei publicaţii, B.C. Forbes. El conduce ediţia americană a revistei din 1990. De atunci,  sub umbrela Forbes au fost lansate o serie de produse noi, precum Forbes FYI (supliment de lifestyle) şi zece ediţii internaţionale ale revistei. Ediţia din România va apărea luni, 23 martie.

Celebru prin prisma funcţiei pe care o ocupă în cadrul celei mai citite reviste de business life din America, Steve Forbes este cunoscut şi datorită candidaturilor sale în cursa pentru Casa Albă, din 1996 şi 2000. Membru al Partidului Republican, el a încercat de două ori să obţină nominalizarea pentru a intra în lupta pentru cea mai înaltă funcţie din statul american, cea de preşedinte.

Nu a reuşit. Însă în continuare el este un susţinător declarat al republicanilor. Chiar şi în aceste condiţii, Steve Forbes nu a transformat revista pe care o conduce într-un instrument de promovare a platformei republicane, pentru că publicaţia nu permite politicii să se strecoare în paginile ei. Doar evenimentele importante, cu multiple implicaţii de natură economică şi socia­lă, sunt dezbătute de echipa editorială Forbes SUA.

Două cărţi publicate

Steve Forbes nu este doar un bun manager şi jurnalist. În acelaşi timp, el este şi scriitor. A publicat până acum două volume. În 1999 i-a apărut “A New Birth of Freedom”, iar şase ani mai târziu, în 2005,  “Flat Tax Revolution: Using a Postcard to Abolish the IRS”. El s-a născut pe 18 iulie 1947, în Morristown, New Jersey şi a studiat istoria în cadrul universităţii Princeton, unde a fondat revista Business Today. În prezent, publicaţia are un tiraj de 200.000 de exemplare.

Manager încă din studenţie

Actualul redactor-şef Forbes a dovedit că are abilităţi manageriale încă din studenţie. În timp ce învăţa în cadrul universităţii americane Princeston, Steve Forbes a pus bazele revistei Business Today, alături de alţi trei colegi. Business Today este în prezent cea mare revistă din lume scrisă de studenţi şi pentru studenţi.

image

Lăcomia şi neglijenţa sunt stări obişnuite în perioade de criză, mania care a cuprins sectorul imobiliar şi cel financiar nu a făcut excepţie

image



Steve Forbes, redactor-şef Forbes SUA

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite